جاستین کانن برگردان آریا نوری
در سن یازده سالگی کودکان بازی می کنند ، به تماشای تلوزیون می نشینند و کتاب های مختلفی می خوانند : رمان های هیجان انگیز ، داستان مصور ، افسانه و . . . اما از آغاز ۱۳ سالگی ، تفریحات جدید نشان دهنده ی فاصله گرفتن از دنیای کودکی و ورود به دنیای نوجوانی هستند.
نوشتههای مرتبط
بازدید از باغ وحش ، خرید کردن ، رفتن به سیرک ، سینما ، رقص و . . . در یازده سالگی ، آدری تفریحات بسیاری دارد. مثل تمامی کودکان هم سن و سال او ، پدر ، مادر و برادر و خواهرش وقتی می خواهد از خانه خارج شود وی را همراهی می کنند. برخی مواقع هم با همکلاسیهایش و از طرف مدرسه به برنامه های تفریحی مختلفی می رود. امسال او و همکلاسی هایش از یک موزه بازدید کرده اند. آدری از آغاز سال تحصیلی تنها یک بار به همراه دوستانش به سینما رفته است و از قانون هم سن و سال هایش فاصله گرفته. کلمان ، در سن ۱۳ سالگی ، با دوستانش به سینما می رود. او تقریبا رفتن به باغ وحش ، پارک و سیرک را فراموش کرده است. علاقه ی زیادی که او به بسکتبال دارد انگیزه ی اصلی خروجش از خانه است. او همواره با دوستانش برای بسکتبال بازی کردن از خانه خارج می شود.
۱۳ سالگی زمانیست که خروج از خانه از چارچوب های قبلی خارج می شود. ۱۳ سالگی زمان تحول است ، زمان خروج از دنیای کودکی و ورود به دنیای نوجوانی.
بازی و ورزش
ورزش یکی دیگر از فعالیت هاییست که رواج بسیاری بین سنین ۱۱ تا ۱۳ سالگی دارد. کلمان که در کلاس پنجم دبستان تحصیل می کند ، از ۳ سال پیش تا به الان ، هر هفته در باشگاه ورزشی به تمرین بسکتبال می پردازد. آدری هم به ورزش شنا علاقه ی بسیاری دارد. هر دوی آن ها با جدیت زیادی به پیگیری ورزش مورد علاقه ی خود می پردازند. علاوه بر این ، آدری هر هفته برنامه ی دوچرخه سواری ، پیاده روی و اسکیت سواری دارد. اسکیت سواری و دوچرخه سواری ورزش هاییست که او خارج از خانه انجام می دهد. در خانه هم آدری با برادرها و خواهرهایش به انجام بازی های گروهی می پردازد و علاقه ی بسیار زیادی هم به این بازی ها دارد. با گذشت زمان ، این فعالیت های تفریحی مختص به دوران کودکی کاهش پیدا می کند. کلمان، بر عکس آدری به ندرت بازی می کند؛ زمانی هم که در خانه با خانواده اش بازی می کند ، توجه کمی به آن نشان می دهد. فعالیت های هنری در ۱۳ سالگی به اوج خود می رسد: رقص ، نقاشی ، فراگیری ساز موسیقی و . . . بیش از نیمی از نوجوانان در سیزده سالگی به انجام این فعالیت ها می پردازند.
آیا باید این فعالیت ها را تلاشی برای یافتن هویت خویش در نظر پنداشت؟ ورود به دنیای نوجوانی همزمان است با تلاش برای جست و جوی فعالیت مناسب و مورد علاقه.
طرفداران پر و پا قرص برنامه های تلوزیونی
۱۱ تا ۱۳ ساله ها علاقه ی بسیار زیادی به تماشای تلوزیون دارند. اما برای تماشای چه برنامه هایی ؟ با چه کسانی و در چه زمانی؟ بیش از نیمی از ۱۱ ساله ها با پدر یا مادر خود به تماشای تلوزیون می پردازند و بیش از دو سوم ایشان به همراه خواهر یا برادر خود. آدری هر روز صبح قبل از رفتن به مدرسه ، به همراه خانواده و در حین صرف صبحانه به تماشای تلوزیون می نشیند. او به برنامه های خانوادگی و تفریحی علاقه مند است. برنامه هایی که برای کودکان ساخته شده اند ( مثل کارتون ها) نیز مورد علاقه ی او هستند. کارولینا ، ۱۳ ساله ، با افتخار خاصی می گوید : « زمانی که کودک هستی ، تمام فکر و ذکرت تلوزیون است. سه سال پیش ، من فقط کارتون تماشا می کردم اما حالا شبکه های بزرگسالان مثل TF1 و M6 را نگاه می کنم. »
نوجوانان در سن سیزده سالگی کم کم با فعالیت های دوران کودکی خود فاصله گرفته و به سمت دنیای بزرگترها گرایش پیدا می کنند. برای مثال الگوی تماشای تلوزیون در ایشان دستخوش تحول می شود و به سریال های تلوزیونی ( به خصوص سریال های آمریکایی ) علاقه ی خاصی نشان می دهند. کلمان هر روز قبل از رفتن به مدرسه و پس از اتمام آن تلوزیون تماشا می کند. او علاقه ی زیادی به برنامه های ورزشی دارد.
۱۳ سالگی زمانیست که والدین به تدریج به فرزند خود اجازه می دهند تا در شب هایی که فردای آن مدرسه تعطیل است ، تا دیر وفت به تماشای تلوزیون بنشینند.
آدری اغلب به همراه خانواده تلوزیون تماشا می کند اما کلمان ترجیح می دهد این کار را به تنهایی انجام دهد. او تلوزیون مخصوص به خود را دارد ، مساله ای که در این سن رواج زیادی دارد.
کتاب خوان هایی قهار
۱۱ تا ۱۳ سالگی علاقه ی خاصی به مطالعه ی کتاب های گوناگون ، به خصوص داستان های مصور دارند. بیست درصد ۱۱ ساله ها هر روز داستان مصور می خوانند! آدری علاقه ی بسیاری به داستان تن تن دارد. علاوه بر این او داستان ها و افسانه ها و داستان های ترسناک زیادی نیز می خواند. در ۱۳ سالگی میل به مطالعه کاهش پیدا می کند : میزان مطالعه ی روزانه از ۳۳ درصد در سن یازده سالگی ، به ۱۸ درصد در سن سیزده سالگی کاهش پیدا می کند. درست است که ۱۳ ساله ها زمان کمتری را به مطالعه ی کتاب اختصاص می دهند ، اما در همین سن علاقه به مطالعه ی مجله ها روی کار می آید : ۸۰ درصد نوجوانان ۱۳ ساله ماهیانه حداقل یک مجله می خوانند. دایره ی انتخاب ایشان نیز بسیار گسترده است چرا که مجلات بسیاری هستند که مختص این گروه سنی چاپ می شوند.
کامپیوتر و بازی های کامپیوتری
در فاصله ی سنین ۱۱ تا ۱۳ سالگی ، هنوز علاقه به رسانه های سنتی ، تلوزیون و کتاب وجود دارد. در این سن هنوز علاقه ی زیادی به دنیای اطلاعات ، بازی های کامپیوتری ، اینترنت و . . . در شخص ریشه ندوانده است. با وجود اینکه کلمان در سن ۱۳ سالگی دیگر بازی های سنتی نمی کتد اما با کنسول بازی ای که به تلوزیونش متصل کرده و همچنین کامپیوترش ، بازی های کامپیوتری می کند.
از آغاز سیزده سالگی ، علاقه به بازی های کامپیوتری به تدریج شکل می گیرد به نحوی که بازی های کامپیوتری تفریح اصلی و مورد علاقه ی دانش آموزان دوران راهنمایی هستند.
متن اصلی در وبگاه گروه مترجمان پیشرو : http://pishrotranslation.ir/post/753
پرونده ی آریا نوری در انسان شناسی و فرهنگ :
http://www.anthropology.ir/node/24940