سیّد فرید قاسمی
اسناد و پروندههای مطبوعاتی ایران دهه ۸۰ (۱۳۸۹-۱۳۸۰). عذرا فراهانی. تهران: کتاب کولهپشتی، ۱۳۹۶. ۴ ج: ۳۹۵۲ ص. ۰۰۰،۹۰۰،۲ ریال.
نوشتههای مرتبط
«احضار»، «استنطاق»، «التزام» و «اسارت» روزنامهنگار و نشریهدار، روزنامهآور و نشریهبَر، عُمری یکصدوچهل ساله در تاریخ معاصر ایران دارد.
سرآغاز این «سنّت سیئه»/ رفتار بد، به روزگار ناصرالدینشاه قاجار بازمیگردد. نخست نویسندهها و پخشگرهای مطبوعات فارسی برونمرزی و شبنامهنگارها را آزردند و همزمان اذیت روزنامهنویسها و مترجمهای روزنامههای داخلی را در دستور کار قرار دادند.
زنجیر، شکنجه و زندانسپاری میرزا یوسف مستشارالدوله تبریزی (۱۲۳۹-۱۳۱۳ ق) به «جُرم» نگارش مقاله برای نشریه اختر (چاپ اسلامبول) در سال ۱۲۹۹ ق و حبس طاقتسوز و رنجآور توزیعگرهای نشریه قانون (چاپ لندن) در سال ۱۳۰۸ ق از صدادارترین برخوردهای «دربار» و «دستگاه» در دهههای آغازین روزنامهنگاری با مطبوعهورزهای ایرانی بود. سیاههای از دستگیریها، بیدادگاهها و محبوسسازیها را در کتاب رویدادهای مطبوعاتی ایران میتوان دید.
این کشمکش فرساینده با گذر زمان با فشارهای چندجانبه – در ظاهر – بهاصطلاح قانونمند شد. شمار لایحهها، طرحها، آییننامهها، تصویبنامهها، استفساریهها و قانونها که فزونی گرفت، پژوهشگرها، حقوقدانها و روزنامهنگارها به واکاوی نشستند. یکی به عدم تناسب حق و تکلیف پرداخت و حاکمیت سلیقهای را با قانونمداری تطبیق داد. دیگری محاکم و احکام را به زیر ذرّهبین بُرد و به مرور زمان آثار سودمندی پدید آمد.
باید دانست که شمار کتابهای حقوق شناسانه، قانونگذارانه وظیفهافزا و اختیارکاه، عدلیهمحور، حُکمپردازانه عقوبتبنیاد و کیفر ریشه مطبوعاتی در دهههای اخیر سیر صعودی دارد. افزون بر اینگونه آثار، مجموعههای «راهنما» و متن «قوانین»، «حقوق مطبوعاتی»، «جُرم مطبوعاتی»، «مسئولیتهای مدنی روزنامهنگاران»، «نظامهای حقوقی»، «مبانی جرائم»، «سیاست جنایی در قلمرو جرائم مطبوعاتی»، «بررسی تطبیقی با سایر کشورها»، «تحلیل رویه قضایی در رسیدگی به جرائم مطبوعاتی»، «تعارض در صلاحیت محاکم رسیدگیکننده به جرائم مطبوعاتی»، «دادگاه مطبوعات»، «آزادی مطبوعات در ایران از منظر حقوق بشر بینالمللی» و نظیر این عنوانها سالبهسال فزونی میگیرد. روزگاری که به تدوین سیر تاریخی مجموعه قوانین مطبوعاتی ایران نشستم سیاههای از آثار مرتبط را در پینوشت همان کتاب آوردم. ازجمله این چاپکردهها مجموعههایی است که اسناد محاکمههای مطبوعاتی را در بردارند.
اینگونه مدرکها افزون بر آثاری که بهطورکلّی اسناد روزنامهنگاران و مطبوعات را عرضه میکنند، در کتابهای خاص موضوعی نیز دیده میشوند. اطلاعات کتابشناختی ذیل مشخصههای یک اثر در همین زمینه است …
برای مطالعه ادامه مطلب و زیر نویس ها فایل ذیل را مطالعه فرمایید: