جلال نباتی
دانشجوی رشتۀ انسانشناسی
نوشتههای مرتبط
شهر رزن به موازات جادّۀ تهران- همدان گسترده شده که یکی از دلایل این رشد طولی، محدود شدن آن از سمت شرق و غرب به دو رودخانه است و همچنین یکی از دلایل اصلی و اقتصادی این رشد طولی، وجود همین جادّه است که به موجب آن، مغازههایی در طول این جادّه به وجود آمده است. ادارات و بیمارستان هم در کنار این جادّه ساخته شدهاند. رزن شهری کنار جادّهای و عبور و مرور یکی از مولّفههای اصلی این شهر است. دو بخش سردرود و قروه درجزین با متصل شدن به این جادّه با جاهای دیگر در ارتباط هستند، هر چند امروزه از مسیرهای دیگری، ارتباط با شهرهای دیگر امکانپذیر است ولی همچنان خیابان اصلی شهر رزن یکی از مهمترین راههای مواصلاتی است و حمل و نقل آسان و بدون اضطراب و چالش در آن برای مردم مهم و حیاتی است و بیتردید ارتباط بهتر و آسانتر با مکانهای دیگر در رشد و بالندگی شهر تأثیرگذار است. در اجرای هر طرحی، به هر اندازه مشارکت فعّال افرادی که در ارتباط مستقیم با اجرای طرح هستند، بیشتر باشد موفقیت طرح و مسئولیتپذیری افراد بیشتر خواهد شد. اجرای طرح رفوژ در خیابان اصلی شهر به دلیل عدم مشارکت فعّال مردم، با مشکلات و چالشهایی همراه و بازار فروش و وضعیت اقتصادی به دلیل عدم رفت و آمد آسان، دچار رکود شده و حمل و نقل آسان و بدون دغدغه را در شهر با چالشهایی همراه کرده است. اگر مسیرهای جایگزین و فرعی برای ارتباط با ادارات و بیمارستان از سمت دمق و قروه درجزین در نظر گرفته شود از حجم ترافیک از مسیر اصلی کاسته خواهد شد و حمل و نقل با آرامش و آسایش بیشتری همراه خواهد بود.
کلیدواژگان: رزن، طرح رفوژ، حمل و نقل، مشارکت فعّال، حافظۀ جمعی
مقدمه
شهر رزن یکی از شهرهای گذری است که در مسیر تهران به همدان قرار دارد. جادّۀ تهران_ همدان از داخل شهر میگذرد؛ طرح اولیّه این جادّه را روسها برنامهریزی کرده بودند که از شمال کشور شروع میشد تا به جنوب کشور متصل شود به همین دلیل به این جادّه، جادّۀ بینالملل هم گفته میشده است و از این جادّه برای سفر به عراق استفاده میکردند. به وجود آمدن این جاده و شکلگیری آن به شهر رزن که شهری است که در مسیر این جادّه قرار دارد اهمیت داده است و تا چند سال پیش استانهای غربی کشور برای رفتن به تهران از این مسیر استفاده میکردند و عبور و مرور از طریق این جادّه میسر بود تا اینکه در سالهای اخیر با اجرای طرح بزرگراه کربلا که تهران را به همدان و استانهای غربی متصل میکندّ عبور و مرور از این جادّه کمتر شده است. بزرگراه کربلا از فاصلۀ سی و پنج کیلومتری شهر رزن عبور میکند.
به دلیل اهمیت این جادّه و وضعیت جغرافیایی رزن، مناطق مسکونی و اداری شهر رزن به موازات این جادّه شکل گرفته است و همچنین مغازهها و خرید و فروش اجناس بیشتر در اطراف این خیابان انجام میشود و عبور و مرور به سمت همدان و استانهای غربی و قزوین و تهران از این جاده امکانپذیر است، در نتیجه عملاً این خیابان اصلی و مهم رزن است. بعد از بیمارستان ولی عصر میدان جهاد قرار گرفته است که شمال میدان به سمت تهران، شرق آن به سمت ادارات دولتی، غرب این میدان به سمت شهرک فرهنگیان و جنوب آن به سمت همدان و داخل شهر رزن است و بعد از پمپ بنزین و کنار پارک ملّت میدان شهدا قرار دارد که بعد از آن بزرگراه همدان شروع میشود.
بعد از میدان جهاد سه راهی دمق قرار دارد که راه ورودی منطقۀ سردرود به رزن است و حدود پانصد متر جلوتر، سه راهی قروه درجزین قرار دارد که این مسیر رفت و آمد بخش قروه درجزین است و روبروی این سه راهی خیابان دیگری وجود دارد که یکی از خیابانهای پر رفت و آمد رزن است و در کنار این خیابان، ایستگاه تاکسی قرار دارد و به عبارت دیگر این نقطه پر رفت و آمدترین نقطۀ شهر است و مسافرهایی که قصد سفر به تهران را داشته باشند در حوالی این چهار راه حضور دارند.
در ماههای اخیر طرح رفوژ از میدان جهاد تا سه راهی قروه اجرا شده است. از آغاز میدان تا سه راهی قروه امکان دور زدن وجود ندارد و دور زدن تنها در سه راهی قروه برای ماشینهای سواری امکانپذیر است و ماشینهای سنگین و کامیون امکان دور زدن ندارند و دور زدن در سه راهی قروه برای این ماشینها ممنوع است. این طرح باعث شده است که حجم ترافیک در این نقطه بیشتر شود و عبور و مرور را با مشکل جدّی مواجه کند. در این نوشتۀ کوتاه سعی شده است این طرح و مشکلاتی که اجرای آن برای مردم به وجود آورده، بررسی شود و همچنین پیشنهادهای جایگزین مطرح گردد.
خیابان اصلی که حدود چهل متر است در سمت راست و چپ آن بلواری قرار دارد و که در دو سمت، مسیر کندرو طراحی شده است و مابین این دو بلوار خیابان اصلی که محل حرکت ماشینهاست و مسیر منطقۀ سرورد و بخش قروه درجزین به این خیابان متصل میشود و در دو سمت این خیابان مغازهها شکل گرفتهاند و محل خرید و فروش اجناس است. طرح رفوژ در این خیابان اجرا شده و از وسط این خیابان جدولگذاری شده و حدود بیست سانتیمتر از فضا را به خود اختصاص داده است و در درون این جدول درختکاری و گلداری صورت گرفته است و از آغاز آن که از میدان جهاد شروع و به سه راهی قروه ختم میشود دور برگردانی تعبیه نشده است.
یکی از شاخصههایی اصلی شهر وجود مسیر حمل و نقل آسان است که شهروندان بتوانند به آسانی در آن تردّد داشته باشند، بدون آنکه دچار مشکل شوند و مسیرهای رفت و آمد، نگرانی و اضطراب برای شهروندان به وجود نیاورد. اجرای این طرح باعث ایجاد مشکلاتی در عبور و مرور شهروندان و کسانیکه از این جادۀ عبوری استفاده میکنند، شده و عبور مرور را با مشکلاتی مواجه ساخته است و باعث به وجود آمدن ترافیک در سطح شهر شده است و سفر با ماشین را با هزینۀ بیشتری همراه کرده است. برای رسیدن به مکانی باید فاصلهای حدود دو کیلومتر بیشتر رانندگی کرد که این موضوع باعث افزایش سوخت و استهلاک و باعث ایجاد ترافیک بیشتر شده است. شهر رزن به دلیل اینکه شهر کوچکی است و دستیابی به مراکز فروش و ادارات دولتی از محل زندگی مردم فاصلۀ زیادی ندارد اگر برنامههای شهری به گونهای باشد که امکان پیادهروی مشاهدهای در شهر بیشتر شود از حجم سفر سواره کاسته خواهد شد. «راه حل سازماندهی ترافیک شهری، به موازات بهبود عرضه شامل ارتقاء معابر و شبکۀ دسترسی و تسهیلات شبکۀ حمل و نقل، شامل مدیریت کاربری زمین و برنامهریزی برای کاهش نیاز به جابهجایی و کاهش سفر سواره است و همچنین، مدیریت تقاضا شامل برنامههایی برای کاهش تقاضای سفر یا کنترل سفرهای سواره برای استفاده بهینه از معابر موجود میباشد (سرخیلی، ۱۳۹۵: ۱۸).
با اجرای طرح بزرگراه کربلا عبور و مرور از این بزرگراه صورت میگیرد و ارتباط شهر رزن با استانهای غربی کمتر شده است و مردم برای رفتن به تهران مسیر بزرگراه را که مسیری نزدیکتر و سریعتر است انتخاب میکنند و از داخل شهر رزن عبور نمیکنند و عدم عبور از این شهر و در حاشیه قرار گرفتن آن، باعث انزوای این شهر شده است و همچنین سفر به تهران برای شهروندان رزن با هزینۀ بیشتری همراه شده است. به دلیل اینکه اجرای طرح رفوژ عبور و مرور را با مشکل مواجه کرده است، مردم مسیری جایگزینی را برای حرکت به سمت تهران انتخاب میکنند و ترجیح میدهند از شهر رزن عبور نکنند و این عامل باعث هر چه بیشتر در انزوا قرار گرفتن شهر میشود. « افزایش کمّی و بهبود سفرهای شهری از عوامل و پیششرطهای اساسی رشد شهرهای مدرن بوده است. بنابراین اقتصاد این شهرها و تداوم آنها به عنوان موجودیت اقتصادی و جاذب سرمایه به صورت گستردهای به کمّیت و کیفیت شبکههای حمل و نقلی بستگی دارد» (فکوهی، ۱۳۹۶: ۲۹۶). کسانیکه خواستار دور زدن شهر بودند، کمربندی شهر رزن وجود دارد که میتوانند آن مسیر جایگزین را انتخاب کنند ولی با اجرای طرح رفوژ خیابان اصلی، عبور از داخل شهر مشکل است و باعث افزایش اضطراب میشود و گذر از شهر دارای کیفیت و با سلامت نیست. «واژۀ زیستپذیر به معنی دارای کیفیت دلخواه همراه با سلامت اقتصادی، ثروت و رفاه اجتماعی و قابل زیست بودن محیط زندگی است. شهرهای زیستپذیر دارای گرایشهای انسانیاند، محیطی دوستانه دارند و از نظر اقتصادی کارآمد و کامیاب و از نظر اجتماعی سالم هستند» (حیدری بیگوند، ۱۳۸۷: ۵۸).
همانطور که اشاره شد از نظر اقتصادی و بازار، اطراف این خیابان محل جنب و جوش اقتصادی است و مغازهها اطراف این خیابان قرار دارند و مردم برای خرید از مناطق اطراف با ماشینهای شخصی به رزن میآیند. با اجرای این طرح و ایجاد مشکل در عبور و مرور و قطع شدن ارتباط دو طرف خیابان، وضعیت اقتصادی دچار تنش شده است و مغازهداران نسبت به این موضوع واکنش نشان میدهند و همین مورد تنشهایی را ایجاد کرده است و آنان خواستار برچیده شدن این طرح هستند و این طرح را مانع کسب درآمد خود میدانند و اعلام میکنند که وضعیت بازار با اجرای این طرح دچار کساد و رکود شده است و بیشتر شهروندان نیز این را بیفایده میدانند و موافّق اجرای آن نیستند. «دیوید دریسکل در اثر خود با عنوان شهرهایی بهتر همراه با کودکان و نوجوانان (راهنمایی برای مشارکت) که توسط یونسکو به چاپ رسیده، مباحثی در رابطه با مشارکت و انواع آن مطرح میکند. وی معتقد است، مشارکت بر سه اعتقاد ذیل مبتنی است: الف: توسعه، در وهلۀ اوّل و پیش از همه، باید به نفع ساکنان محلّی باشد. ب: مردمی که در محدودۀ برنامهریزی زندگی میکنند دقیقترین اطّلاعات را دربارۀ آن محدوده و موضوعات مرتبط با آن را دارند. پ: مردمی که بیشترین تأثیرات را از تصمیمات میپذیرند، سهم بیشتری برای مشارکت در روند تصمیمگیری دارند» (حبیبی، سعیدی رضوانی، ۱۳۸۴: ۱۷).
در حافظۀ جمعی مردم رزن، خیابان اصلی نمود ویژهای دارد و رزن با این خیابان در ذهن دیگران از گذشته تا اکنون شکل گرفته است و این جاده که به آن جادۀ بینالملل میگویند و خاطراتی از ساخت آن در ذهن پیران و کهنسالان نقش بسته است و جادّهای است که تهران را به استان همدان و کرمانشاه و سنندج متّصل میکند و دیدن افرادی از اقوام دیگر و ارتباط با آنان جزئی از خاطرات این مردم است و عبور اتوبوسها در هر ساعتی از شب، نوید سفری آسوده بود؛ هماکنون به دلیل ایجاد بزرگراه و گذر با فاصلۀ آن از شهر رزن و همچنین ایجاد طرح رفوژ که ساختار این خیابان را از هر نظر به هم ریخته است خاطرۀ جمعی افراد را دچار اشکال و بههم ریختگی کرده است. «در واقع علاوه بر حافظۀ فردی خود، یک حافظۀ جمعی نیز داریم که دربردارندۀ خاطرات، عقاید، ارزشها و باورهای مشترک با دیگران است. این خاطرهها هستند که در ما به نوعی احساس پیوستگی در گذشته، حال و آینده را ایجاد میکند و در واقع خاطرۀ جمعی از شهر، خاطرات مشترک میان افراد مختلف یک اجتماع است که میتواند افراد یک کشور، یک شهر، یک محلّه و … باشد» (خصمافکن نظام، نویدی مجد، ۱۳۹۶: ۶۸).
به نظر میرسد برای کم کردن حجم ترافیک و عبور و مرور آسان در خیابان اصلی اگر از مسیر دمق، مسیر خیابان آیت الله نوری بازگشایی شود و کسانی که قصد حرکت به سمت شهرک فرهنگیان و بیمارستان را دارند، بدون آمدن به خیابان اصلی بتوانند از مسیر خیابان دمق به سمت خیابان نوری حرکت کنند و از آن مسیر به شهرک فرهنگیان و بیمارستان و ادارت دسترسی داشته باشند، حجم عبور و مرور در خیابان اصلی کمتر میشود. برای جادّۀ قروه، قبل از رسیدن به سه راهی قروه خیابان ورزش در نظر گرفته شود که شهروندان از آن مسیر به خیابان چمران برای رفتن به ادارت و بیمارستان و شهرک استفاده کنند و همچنین میتوان از خیابان تختی قبل از رسیدن به سه راهی قروه، برای حرکت به سمت پمپ بنزین و همدان استفاده کرد تا از حجم ترافیک در سه راهی قروه کاسته شود و عبور و مرور در این قسمت به آسانی میسّر شود.
بحث و نتیجه گیری
کسانیکه در ارتباط مستقیم در یک مکانی هستند و در آنجا زندگی میکنند بیشترین برخورد و کنش و واکنش را با آن محیط دارند و نسبت به مسائل آن مکان نسبت به دیگران اطلاعات بیشتری دارند و اگر اجرای طرحها با مشارکت فعّال این افراد انجام شود امکان موفقیت طرح بیشتر خواهد بود و افراد نسبت به آن طرح با مسئولیت بیشتری برخورد خواهند کرد و در اجرای هر طرحی باید امنیت و آسایش شهروندان در نظر گرفته شود. اجرای طرح رفوژ خیابان اصلی شهر رزن هم از این امر مستثنی نیست و به دلیل اینکه باعث ایجاد امنیت و آسایش بیشتر شهروندان نشده و همچنین از نظر اقتصادی باعث کساد مغازهها شده است و عبور و مرور آسان را با چالش مواجه کرده و هزینه آن را بالا برده است، انتقادهای زیادی از طرف شهروندان صورت گرفته است و خواستار توقّف اجرای طرح هستند. اجرای این طرح باعث افزایش حجم ترافیک در سه راهی قروه شده است. با مشخص کردن مسیرهای جایگزین برای دسترسی آسان شهروندان به مراکز اصلی شهر، از حجم ترافیک از خیابان اصلی کاسته میشود و در این صورت عبور و مرور در خیابان اصلی با کیفیت بهتر و با امنیت و هزینۀ کمتری امکانپذیر خواهد شد.
منابع و مآخذ
– حبیبی، سیدمحسن. سعیدی رضوانی، هادی. (۱۳۸۴). شهرسازی مشارکتی؛ کاوشی نظری در شرایط ایران. مجلۀ هنر و معماری، هنرهای زیبا، معماری و شهرسازی. زمستان، شمارۀ ۲۴.
– حیدری بیگوند، فریبا. (۱۳۸۷). حمل و نقل زیستپذیر، حمل و نقل در شهری زیستپذیر. مجلۀ روند اقتصادی، مرداد، شمارۀ ۴۳.
– خصمافکن نظام، عرفان. نویدی مجد، فرشته. (۱۳۹۶). رفتار پژوهی زندگی شهری در شهرهای معاصر به منظور دستیابی به شهر پیادهمدار. مجلۀ هنر معماری، معماری سبز، تابستان، شمارۀ ۷.
– سرخیلی، الناز. (۱۳۹۵). بررسی ابرپروژههای حمل و نقل شهری در شهر تهران، تطابق و تضاد با توسعۀ پایدار. مجلۀ هنر و معماری، مطالعات محیطی هفتحصار. پاییز، شمارۀ ۱۷.
– فکوهی، ناصر. (۱۳۹۶). انسانشناسی شهری. تهران: نشر نی، چاپ یازدهم.