«علی اصغر ارجی»
چکیده: سادهنویسی الگوی طبیعی زبان است و در دنیای مدرن امروزی رسانگی و انتقال صریح معنی صرفا با زبان ساده امکانپذیر است. اما مفهوم سادهنویسی گستردهای به وسعت زبان دارد و تنها در سطح جمله و رعایت ترتیب ارکان آن و واژگان پایه شناخته نمیشود. خصوصا نثر ادبی ساده که برای درک زیباشناسانه مضافا نیازمند طرحواره و فضایسازی در کلیت اثر است.
در آثار سعید نفیسی سه الگوی سادهنویسی قابل رهگیری است. در نوشتههای علمی و منتقدانه او سادگی و بیپیرایگی نثر به انتقال محتوا و مفهوم یاری میرساند. در داستانهای تاریخی او این روانی کلام وجود دارد اما به طرحواره و فضاسازی داستانی یکدست نمیانجامد. الگوی ناب و سادهنویسی نمونه در خاطرات نفیسی دیده میشود. این نوع نوشتهها از یک طرف به جذابیت و طراحی داستان مدرن نزدیک میشود و از سویی دیگر حاوی اطلاعات و گزارشهای عینی و ملموس است.
کلیدواژه ها: خاطره، نثر ادبی، طرح، فضا، نوشتار، نثر علمی، داستان.
نوشتههای مرتبط
مقدمه
اجداد و نیاکان تا پدر سعید نفیسی از عهد شاهرخ تیموری، شاه عباس، ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه طبیب دربار بودهاند و دانش و ادب همیشه میراث جاودانه این خانواده بزرگ بوده است. سعید نفیسی در ۱۲۷۴ه. ش، در تهران به دنیا آمده است. طبیعتا از همان کودکی جز کتاب و قلم چیزی نمینشاخته و چشم و گوشش به غیر از سخنان پدر و بزرگان آن زمانه به سمت و سوی دیگری کشیده نشده است و این عشق تا دم مرگ حتی در بیمارستان همراهش بوده است. پریمرز نفیسی، همسر او در باره پشتکار و عشق وافر استاد در خواندن و نوشتن میگوید:« چراغ کار و قلم و دوات و یادداشتهای لازم در یک سینی روی کرسی بود. کتاب های مورد احتیاج فوری در دو طرف پهلوها روی لحاف و تشک بخش بود و سنگینی آنها مانع از حرکت لحاف کرسی از روی زانوانش میشد. در این حال از کله بی مو و ریش ژولیدهاش بقیه بدن را با پوششی از لحاف کرسی مثل یک کیسه دربرگرفته بود. تنها تحرکی که در اطراف این کیسه به چشم میخورد حرکات لغزنده قلم بود که با شتاب و نرمی بین انگشتانش نوسان داشت و به دیوار پشت مخده اردکوار سایه میانداخت. در چنین حالت و کیفیتی بود که میتوانست ساعتها کاغذهای سفید را سیاه کند و تاریخ زندگی اشخاص و حوادث ایام را در نظم و نثر با تیزبینی و دقت و کنجکاوی بخصوص خود و گاهی هم با طنز روحی درآمیزد»(دریاگشت:۱۳۸۶، ۳۵۳).
رضازاده شفق نیز از قول نصرالله نفیسی میگوید:« شبی نفیسی و عدهایی از دوستان در باغی بودند. در آن جا یک نسخه خطی به دست او افتاد. فورا به گوشهایی کشید و گرم رونویسی در کار استنساخ همی بود. بامدادان معلوم شد تا سپیدهدم کار کرده و نسخه را به پایان رسانیده است. سپس رضازاده شفق اضافه میکند: «شاید سجیه عمده نفیسی را بتوان در همین استمرار او در خواندن و نوشتن یافت»(رضازاده شفق:۱۳۹۰، ۳۱۲).
از این رو منتقدان ادبی او را پرکارترین نویسنده معاصر میدانند. مرحوم ایرج افشار مجموعه کتابها، مقالات و نوشتههای چاپ شده سعید نفیسی را تا ۱۳۳۹ اثر ثبت کرده است(افشار:۱۳۹۰،۳۳۷).
به هرحال تحصیل در سوئیس و فرانسه، آشنایی کامل با زبانهای انگلیسی، فرانسه، ارمنی، روسی و عربی، آشنایی با نثر و رمان و داستانهایی غربی و ترجمه بعضی از آنها و غور پیوسته در متون کهن و معاصر فارسی و خصوصا حرفه روزنامهنگاری و پاورقی نویسی باعث شده بود سبک و سیاقی خاص و طبیعی در نوشتن او پیدا شود…
ادامه مطلب در؛
نثر ساده فارسی در قلم سعید نفیسی—– (۳)