کتاب «ایلراه تاراز» نوشته فرهاد ورهرام در باره یادداشتهای دو سال کوچ با چند خانوار از طایفه بامدی ایل بختیاری و همراه با ۳۳۰ عکس رنگی و دی وی دی فیلم «تاراز» توسط فرهنگسرای میردشتی در قطع رحلی منتشر شد. مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با حمایت از این کتاب به دلیل ارتباط آن به عنوان یک تحقیق میدانی برای تولید فیلم مستند تعداد ۷۰ نسخه و پژوهشگاه میراث فرهنگی تعداد ۱۰۰ نسخه آنرا به عنوان یک کار نو در زمینه مطالعات مردم شناسی خریداری کرده است.
خانوارهای مورد مطالعه فرهاد ورهرام از عشایر کوچرو ایل بختیاری از طایفه بامدی است که در دو استان خوزستان (منطقه گرمسیری) و چهار محال و بختیاری (منطقه سردسیر) زندگی میکنند.
نوشتههای مرتبط
این گروه هفت ماه از سال را در منطقهای در شمال مسجد سلیمان (اندیکا) اتراق دارند. در اواخر فروردین از این منطقه به قلمرو ییلاقی خود در دامنههای جنوبی زردکوه کوچ میکنند. با سرد شدن هوا در قلمرو سردسیری و قبل از ریزش باران و برف، در ماه شهریور مجدداٌ به قلمرو ییلاقی خود در استان خوزستان باز میگردند.
سال ۱۹۲۴ مریان سی کوپرکارگردان آمریکائی با گروهش ارنست شوتساک و خانم مارگارت هریرسون از کوچ طایفه بامدادی از ایل بختیاری فیلمی به نام «علف» تهیه کرد که اولین فیلمی است درباره کوچ ایل بختیاری. کوپر پس از نمایش فیلم خاطرات خود را تحت عنوان «علف» منتشر کرد.
۶۳ سال بعد از فیلم «علف»، فرهاد ورهرام در سال ۱۳۶۵ به مدت حدود یکماه با چند خانوار عشایر از خوزستان تا دامنه جنوبی زرد کوه همراه بود. سال ۱۳۶۶ ورهرام در همان مسیری که کوپر همراه طایفه بامدی از عشایر بختیاری کوچ کرده بود با همان خانوارها، مسیر سال گذشته را طی کرد و حاصل سفر دوم فیلمی است به نام «تاراز».
مسیر کوچ این خانوارها « تاراز » نام دارد که نام کوهی است در مسیر کوچ که سرچشمه رودخانه کارون (رودخانه بازفت) از دامنههای شمالی آن عبور میکند
فرهاد ورهرام پس از پایان فیلم «تاراز» با تنظیم یادداشتها و انتخاب بیش از سیصد عکس کتاب «ایلراه تاراز» را برای چاپ آماده کرد. کتاب «ایلراه تاراز» سالها در صف انتشار به انتظار نشست تا سرانجام با همت فرهنگسرای میردشتی منتشر شد.