معرفی: کتاب “مردم جنگل” اثر کالین ترنبول، انسان شناس امریکایی است که کتابی اتنوگرافیک درباره پیگمیها ست. ترنبول استاد انسان شناسی دانشگاه “جورج واشنگتن” بوده و از سال ۱۹۴۹ کار میدانی در هند و شرق افریقا را آغاز کرده است. دو اثر برجسته وی در عرصه انسانشناسی “مردم کوهستان” و “مردم جنگل” –کتاب حاضر- نام دارند. ترنبول به مدت یک سال در میان پیگمیها زندگی کرد و زبان آنها را یاد گرفت و این کتاب حاصل این یک سال است.
کتاب “مردم جنگل” مشتمل بر پانزده فصل و ۲۵۶ صفحه است. ترنبول شیوه روایی جذابی را در این کتاب پیش گرفته است که نه تنها از کسل کنندگی و خشکی نثر تا حد زیادی کاسته است، بلکه به شیوه داستاننویسی، از مردمان تحت مطالعهاش “کاراکتر” میسازد و ما را با آنها همراه میکند. اینگونه است که اثر –به زعم من- تا حد زیادی گیرا است و حتی برای کسانی که به علم انسانشناسی علاقه ای ندارند یا با آن آشنا نیستند میتواند به منزله یک داستان، یک رمان مجذوب کننده، استفاده شود. با این کاراکتر سازی پیچیده و عمیق است که ما با پیگمیهای مورد مطالعه در این کتاب نه تنها به منزله یک مورد مطالعه علمی، بلکه به عنوان افرادی “عادی” مواجه میشویم. با شیطنتهای کنگه (Kenge) همراه میشویم، به نصایح موکه پیر (Old Moke) گوش میدهیم، با زنان گروه کلبه میسازیم، با مردان گروه به شکار میرویم، در آوازخوانی مولیمو (Molimo) سهیم میشویم و در عشق بیپایان و ستایشبرانگیز آنها به جنگل شریک میشویم.
نوشتههای مرتبط
در ادامه بخشی از این کتاب در پی میآید:
«مانده بودم که او {موکه} الان چه میگوید، چون میدانستم که روستائیان در مواقع بحران معتقدند که توسط روح یا جادوگر یا ساحرهای خبیث نفرین شده اند. اما پیگمیها این گونه نیستند، منطق آنها سادهتر و ایمان آنها قویتر است، زیرا دنیای انها مهربانتر است. موکه این را به من نشان داد وقتی که گفت: “معمولا همه چیز در دنیا ما خوب پیش میرود. اما شبها وقتی ما خوابیم بعضی وقتها اوضاع خراب میشود زیرا ما بیدار نیستیم تا جلوی اوضاع را بگیریم. لشگر مورچهها به کمپ حمله میکند، ممکن است یوزپلنگها بیایند و یک سگ شکارچی یا حتی یک بچه را بدزدند. اگر ما بیدار بودیم این چیزها اتفاق نمیافتاد. پس وقتی اوضاع خیلی خراب میشود، مثل بیماری یا شکار بد یا مرگ، به خاطر این است که جنگل خوابیده است و مراقب فرزندانش نیست. پس ما چه میکنیم؟ ما جنگل را بیدار میکنیم. ما با آواز خواندن برای جنگل بیدارش میکنیم و ما این کار را میکنیم چون می خواهیم شادمانه بیدار شود. بعد همه چیز خوب میشود و اوضاع دوباره رو به راه میشود. و وقتی اوضاع روبه راه است ما نیز دوباره برای جنگل آواز میخوانیم چون میخواهیم در شادکامی ما شریک شود.”»
(ترجمه از متن اصلی: زهرا سادات ابطحی)
نام کتاب: the forest people
نویسنده: Colin Turnbull
ناشر: Triad Paladin
سال و محل انتشار: ۱۹۶۱، بریتانیا
صفحه کتاب در سایت goodreads :
http://www.goodreads.com/book/show/159882.The_Forest_People?ac=1