پهلوان، کیوان (۱۳۹۲) دف و دایره: دف و دایره در تاریخ ایران، دف و دایره در ادبیات، دف و دایره در ایرانزمین، تهران: آرون، ۹۶۰ صفحه
دف / دایره از سازهاى مراسم شادىآفرین و شورانگیز است، سازى که علىرغم سادگى در ساختمان و نواختن، چنان وجدى در دل انسان به وجود مىآورد که حیرتانگیز است. شیفتگى ترنم دف / دایره را از کودکى به یاد دارم و آنچنان در خاطرههایم پایدار مانده که اکنون حدود ۱۷ سال است که به دنبال نغمهها و ریتمها، شکلها و فرهنگ این ساز در حوزه ایران فرهنگى هستم. (ابتدای مقدمه)
فهرست
به نام هستى و شادى ۷
سپاسنامه ۱۰
اسامى ۱۱
بخش اول:دف و دایره در تاریخ ایران
فصل اول: نماد دایره در تمدنهاى کهن ۲۶
فصل دوم: پیشینه تاریخى پیدایش دف / دایره در ایران و آسیاى غربى ۳۶
فصل سوم: موسیقى و کاربرد دف / دایره پس از اسلام تا پایان حملهى مغول ۶۰
فصل چهارم: موسیقى و کاربرد دف / دایره در دورهى تیمورى ۶۵
فصل پنجم: موسیقى و کاربرد دف / دایره در دوران حکومت گورکانیان هند ۸۰
فصل ششم: موسیقى و کاربرد دف / دایره در دورهى صفویه ۸۹
فصل هفتم: موسیقى و کاربرد دف / دایره در دوران افشاریه و زندیه ۱۰۷
فصل هشتم: موسیقى و کاربرد دف و دایره در دورهى قاجاریه و اوایل پهلوى اول ۱۱۷
نوشتههای مرتبط
بخش دوم: دف و دایره در ادبیات فارسى
سخن مؤلف در این بخش ۱۳۰
چگونگى به وجود آمدن تصوف اسلامى و استفادهى دف در آن ۱۳۶
کاربرد دایره به عنوان ساز ۱۴۵
کاربرد واژهى دف در آثار منثور ۱۵۱
دف در شعر پارسى ۱۵۵
بخش سوم: دف و دایره در ایران زمین
استانهاى آذربایجان (شرقى، غربى و اردبیل) و اَران (جمهورى آذربایجان) ۳۳۲
استان اصفهان ۳۵۱
استان بوشهر ۳۷۵
استان تهران ۳۸۳
استان چهارمحال و بختیارى ۴۰۴
استان خراسان ۴۱۱
استان خوزستان ۴۳۰
استان زنجان ۴۴۶
استان سمنان ۴۵۱
استان سیستان و بلوچستان ۴۶۵
استان فارس ۴۸۷
استان قزوین ۴۹۹
استان کردستان ۵۱۱
استان کرمان ۵۱۸
استان کرمانشاه ۵۳۳
استان کهگیلویه و بویراحمد ۵۳۸
استان گیلان ۵۴۱
استان گلستان ۵۵۵
استان لرستان و ایلام ۵۷۲
استان مرکزى و قم ۵۷۸
استان مازندران ۵۸۸
استان هرمزگان ۶۰۸
استان همدان ۶۱۴
استان یزد ۶۲۳
افغانها و جمهورى افغانستان ۶۴۸
تاجیکها در جمهورى تاجیکستان و ازبکستان ۶۵۶
کولىها و نقش آنها در حفظ و اشاعهى موسیقى بومى و دایره ۶۷۹
کاربرد دف و دایره در مراسم تسخیرشدگى ۶۸۹
فرهنگنامه و سازشناسى دف / دایره در مناطق مختلف ایران ۷۳۹
طریقه نواختن دف / دایره در مناطق مختلف ایران ۷۵۰
جمهورى تاجیکستان و ازبکستان ۸۳۱
نگاهى به نمونههاى صوتى گردآورى شده در این مجموعه، از دیدگاه وزن و متر قطعات و طرح موسیقى ۸۴۴
نـتها ۸۹۱
منابع و مآخذ ۹۴۱
مقدمه
دف / دایره از سازهاى مراسم شادىآفرین و شورانگیز است، سازى که علىرغم سادگى در ساختمان و نواختن، چنان وجدى در دل انسان به وجود مىآورد که حیرتانگیز است. شیفتگى ترنم دف / دایره را از کودکى به یاد دارم و آنچنان در خاطرههایم پایدار مانده که اکنون حدود ۱۷ سال است که به دنبال نغمهها و ریتمها، شکلها و فرهنگ این ساز در حوزه ایران فرهنگى هستم.
براى گردآورى و پژوهش این مجموعه حدود سیصد سفر تحقیقاتى به نقاط مختلف ایران و حوزههاى فرهنگى ایرانى خارج از حوزه جغرافیاى سیاسى فعلى ایران انجام دادهام، که در این میان مجبور بودم برخى از مناطق را به منظور باز نمودن نکات مبهم چندین بار سفر کنم؛ اما با همهى این تفاسیر ادعایى براى کامل بودن آن ندارم، زیرا گردآورى نغمهها و ریتمها و یافتن موارد پیچیدهى فرهنگى کارى بس دشوار است. امیدم این است که پژوهشگرانى با دیدن این تحقیق با پژوهشهاى خود، راهِ رفته را تکمیل کنند.
دف / دایره را محققان اروپایى «طبل طوقهاى» (THE FRAME DRUM) یا طبلى که در دست نگاه داشته مىشود (The HANDHELD DRUM) نامیدهاند. در ایران نامهاى بسیار متفاوتى براى این ساز وجود دارد، از دف و دایره گرفته تا چرخ، غربال، عربونه، طار، دیره، دپ، قاوال و غیره.
در روزگار کهن در آسیاى غربى پیکر زن، مقدس شناخته مىشد. اطلاعات ما دربارهى دین در آسیاى غربى مرهون پژوهشهاى باستانشناختى کهن است، نه تنها در بینالنهرین بلکه در تمامى آسیاى غربى که ایران و آسیاى میانه را نیز شامل مىشود، ما را از ستایش بسیار گستردهى الهه مادر در ادوار پیش از تاریخ باخبر کرده است.
وجود پیکرکهاى سفالین الهه مادر که متعلق به هزارههاى پیش از میلاد مسیحاند، وجود مُهرهایى که صحنه آیینى بر آن منقش است، اطلاعات مکتوب ما را کاملتر مىکند. همبستگى شناخته بارورى زمین و بارگیرى زن از ممیزات شاخص جوامع برزیگرى است.
در این دوران (مادر سالارى) رقص و نواختن سازهاى کوبهاى (دف / دایره) جزء عبادت و آیین مذهبى ایشان شناخته مىشد. در میان تمدنهاى کهن از نقوش بسیار مهم نمادین، نقش دایره است. ما در بخشهاى اول کتاب به دف و دایره در ایران باستان، ایران پس از اسلام تا دورهى مغول و همچنین دورهى تیموریان، گورکانیان هند، صفویه، دورهى کریمخان زند و افشاریه و همچنین قاجاریه و پهلوى پرداختهایم.
همانطور که مىدانیم کولىها نقش بسیار مهمى در حفظ و اشاعهى موسیقى بومى ایران در طى تاریخ چند هزار ساله ایران به ویژه نقش بسیار کلیدى در ساختن و رواج دادن ساز دایره در تمامى دوران داشتهاند، جالب اینکه یکى از نامهاى ایشان «غربالبند» است. نگارنده در یکى از فصلهاى کتاب به وضعیت اینان و ارتباطشان با ساختن دایره و اشاعهى آن پرداخته است.
نگارنده بر این اعتقاد است که واژهى دف در نثر و نظم فارسى که از قرن سوم هجرى با رودکى آغاز مىشود واژهاى به نام دایره به عنوان ساز وجود نداشته است و تنها پس از قرن دهم ه.ق، یعنى از دوران صفویه در اشعار و نوشتهها با آن برخورد مىکنیم آن هم به صورت محدود. نگارنده بخشى از کتاب را به اشعار و شاعران پارسىگویى که در اشعارشان از دف/دایره به عنوان ساز ذکرى به میان آوردهاند، اختصاص داده است.
براى نوشتن بخش مهمى از کتاب (بخش سوم)، سبک و سیاقى را انتخاب کردهام که لازم به توضیح است. دف / دایره سازى است که با تاریخ ایران و زندگى مردمان این سرزمین همراه بوده است. این ساز به دلیل ساده بودن چه در ساختن و چه در نواختن همیشه جزء یکى از کاربردىترین سازهاى بشر بوده است. لذا هنگامى که مىخواهیم از این ساز در منطقهاى مثلاً خراسان سخن بگوییم تا حدودى دانستن ترکیب قومى، آیین و رسوم، تاریخ و جغرافیایى که دف / دایره در آن فرهنگ استفاده مىشود به طور خلاصه ضرورى به نظر مىرسد، تا خواننده بیشتر به منطقه و موضوع مورد سخن آگاهى یابد. همانطور که گفتیم در این کتاب حتىالامکان تمامى مراسمى که با دف / دایره در مراسم آیینى و مذهبى ایرانزمین استفاده شده؛ مانند عروسى، ختنهسوران، جشن سده، جشن مهرگان و غیره توضیح داده شده است. البته اشعار موجود طبیعتا بیش از اینها بوده است و ما چند نمونه را انتخاب کردهایم.
از آنجا که تاکنون قومشناسان، زبانشناسان و گویششناسان نقشهى فرهنگى اقوام ایرانى را تشریح و از یکدیگر تفکیک نکردهاند، که در اصل مطالعات فرهنگشناسى و از جمله موسیقىشناسى مىبایست براساس قومشناسى ایرانى صورت پذیرد؛ به علت فقدان چنین مطالعاتى نویسندهى این کتاب تقسیمبندى فرهنگى خود را بر پایهى تقسیمبندى سیاسى انجام داده است؛ اما باید توجه داشت که در عین حال، همین تقسیمبندى سیاسى هم در بعضى موارد مشمول دستهبندىهاى قومى شده است. من خود از پیش به این نقصان واقف هستم و تا زمانى که پژوهشهاى قومشناسانه و زبانشناسانه یا فولکشناسانه بر روى موجودیت اقوام ایرانى صورت نگیرد؛ ما همیشه با چنین نقصانى روبرو خواهیم بود.
یک فصل را به توضیح تسخیرشدگى در میان طریقتهاى اسلامى ــ ایرانى که هنوز به طور جدى در ایران، افغانستان، هند، ترکیه و غیره، مانند؛ قادریه، چشتیه، سهروردیه، نقشبندیه و غیره وجود دارد، اختصاص دادهام و با مسافرتها و پژوهشهاى میدانى و مطالعات کتابخانهاى به رشته تحریر درآوردهام و در حقیقت به سئوالات خویش پاسخ دادهام. هنگام گرفتن دکترا در تاجیکستان فرصتى بود که با فرهنگ و موسیقى ماوراءالنهر بیشتر آشنا شوم.
سازهایى که این طریقتها و شاخههاى مذهبى در مراسم خود به کار مىبرند به ویژه دف توضیح داده شده است. ممکن است این سئوال پیش بیاید که چرا مثلاً طریقت نقشبندیه که در ذکرشان از دف استفاده نمىکنند در اینجا آوردهایم؟ در پاسخ باید بگویم در طى این چند سال پى بردهام که علاقمندان اطلاعات بسیار اندکى نسبت به یک گروه (حتى گروهى که به آن وابسته هستند) دارند و نکات و عناصر کاربردى طریقت یا گروه خود را به روشنى نمىدانند. دف / دایره بهانهاى به من داد تا به پرسشهاى آنان نیز پاسخ دهم و لازم دیدهام در این کتاب بیاورم. اذعان مىکنم که دف / دایره مرا به این امر وادار کرده است و از این اتفاق بسیار مشعوف هستم و اکنون مىدانیم استفادهى مجموعهى این نحلههاى فکرى از ساز و به ویژه دف / دایره چگونه است. (در کتابى جداگانه به نام «موسیقى و ذکر، در تمدن ایران زمین» مفصلاً به آن پرداختهام).
در فصل دیگر، طریقهى نواختن ساز دف / دایره در مناطق مختلف ایران با توجه به تنوع در شکل و کاربرد در هر منطقه و ویژگىهاى فرهنگى توضیح داده شده است. در ادامه، فصلى اختصاص به سازشناسى دف دارد که نامهاى مختلف دف / دایره در ایران، طرز ساخت، نقوش و رنگهاى مورد استفاده، اندازههاى این ساز در مناطق مختلف مورد بحث قرار گرفته است. ناگفته نماند بسیارى از عکسها در خود محل از سوى پژوهشگر با امکانات کم آن سالها گرفته شده است تعدادى از عکسها را از کتابها گرفتهام، لذا اگر کیفیت عکسى خیلى خوب نیست به دلیل مستند بودن، آن را در کتاب آوردهام.
دو فصل آخر اختصاص دارد به بررسى نمونههاى صوتى گردآورى شده توسط مؤلف که پیوست کتاب است. فرید خردمند این مجموعهها را از دیدگاه وزن و متر و طرح موسیقایى مطالعه کرده است و در فصل آخر، آوا نگارى نمونههاى صوتى به شیوهى اروپایى ارائه شده است.
نکته مهمى که باید بازگو شود این است که در تمامى مراسمى که در کتاب آمده است، قطعا نواختن دایره/دف نقش داشته است و اگر در مواردى نام این ساز را نیاوردهایم، به خاطر پرهیز از تکرار بوده است. مراسم را نیز به طور خلاصه توضیح دادهایم که آشنایى کافى با آنها صورت گیرد.
این کتاب نمىتوانسته به تنهایى از سوى اینجانب به اتمام برسد. دوستان بسیار عزیزم جداى از هنرمندانى که نامشان در صفحات بعد به تفکیک آمده، راهنمایى و کمک لازم را به من کردهاند:
۱ـ محسن حجاریان: متشکرم از اینکه کتاب را خواندهاند و رهنمودهاى لازم را دادهاند.
۲ـ احمد صدرى: دوست و همدلى که در نیمهى راه با او آشنا شدم و همیشه تأثیر مثبتى در روند پژوهشهایم داشتهاند.
۳ـ فرید خردمند: با خواهش نگارنده بخش نگاهى به نمونههاى صوتى گردآورى شده در این مجموعه، از دیدگاه وزن و متر قطعات و طرح موسیقى را نگاشتهاند که در همین کتاب با نام ایشان ثبت شده است.
۴ـ فواد توحیدى: دوست مهربان که سالهاست مزاحم ایشان هستم. وى که از پژوهشگران زحمتکش موسیقى بومى کرمان هستند با دادن اطلاعات مهم و عکسهاى تحقیقاتى خود بر غناى کتاب (بخش کرمان) افزودهاند. نتنویسى موسیقىهاى ضبط شده از سوى نگارندهى این کتاب توسط ایشان انجام شده است.
۵ـ ساسان فاطمى: دربارهى کاربرد دف / دایره از دوران صفوى به بعد به ویژه دورهى قاجاریه و اوایل پهلوى سئوالاتى کردم که با کمال میل پاسخگوى آن بودند.
۶ـ جهانگیر نصرىاشرفى و هوشنگ جاوید: که مرا از کمکهاى خود بىنصیب نکردهاند.
۷ـ سیامک نصرتبخش: کار پرزحمت نتنویسى کامپیوترى و تنظیم دهها ساعت ضبط موسیقى که نگارنده در طى سالها انجام داده را متقبل شدند.
۸ـ مسعود عرفانیان: بخشى از ویرایش کتاب را انجام دادهاند.
۹ـ حمیرا عرشیان: ویرایش دف / دایره در ادبیات فارسى را انجام دادهاند و اعظم کوبایى که زحمات فراوانى در کنار ایشان کشیدهاند.
۱۰ـ پرویز بیانى: انجام طرح روى جلد.
۱۰ـ فرنوش حبیبى: حروفچینى، تنظیم عکسها و ماهها تلاش مستمر براى به اتمام رسیدن کتاب.
۱۱ـ شیدا حبیبى: بازخوانى و غلطگیرى کتاب.
۱۲ـ شهرام سلطانى مدیر محترم انتشارات آروَن: اگر با تلاش و پیگیرى و دلسوزى ایشان نبود، سرنوشت چاپ کتاب نامعلوم بود. سپاسگزارم از این همه همت و همراهى ایشان.
با امید اینکه این کار آغازى باشد براى پژوهشگران ایرانزمین که لحظهاى را نیز غنیمت شمرند و به کار سترگ جمعآورى و تجزیه و تحلیل ناگفتههاى فرهنگ ایران به ویژه موسیقى آن بپردازند.
سپاسنامه
نگارندهى این کتاب تلاش کرده است تا از تمامى هنرمندانى که پیرامون دف (دایره) در ایرانزمین اطلاعاتى داشتهاند، یا نوازندهى این ساز بودهاند و یا با این ساز همنوازى و خواندهاند بهره بگیرد؛ به همین دلیل، وى در این پژوهش هر چه در توان داشته به کار برده است تا اطلاعات این راویان راستین فرهنگ غنى ایرانزمین و انتقال دهندهى میراث ارزشمند موسیقى و ادبیات شفاهى اقوام ایرانى را ثبت و ضبط کند. هر چند مىدانیم که غنىفرهنگ ایران بسیار بیش از این است و ما توانستهایم فقط بخشى از آن را گردآورى کنیم، اما خوشوقت هستم که توانستم قسمتى از این میراث گرانبهاى فرهنگى را به ثبت برسانم و امیدوارم که نسلهاى بعدى آرام ننشینند و با جمعآورى و تجزیه و تحلیل آن به غنىفرهنگ این سرزمین مدد رسانند.
نگارنده در برابر هنر و معرفت هنرمندانى که کمک کردهاند تا این مجموعه به انجام برسد سر تعظیم فرود مىآورد و با آوردن نامشان تشکر ویژهى خود را به عمل مىآورد.
در زیر نام هنرمندان، مطلعان بومى و تمامى کسانى که در این راه یاورم بودهاند را آوردهام تا شاید قدردانى هر چند کوچکى باشد براى کار سترگ آنها:
اسامى
هرمزگان (جزیره قشم ــ لافت)
۱. عبدالله شنگرفى (مولودى خان و نوازندهى سمه / دایره)
۲. عبدالرحمن صفارى (نوازندهى دایره، مولودىخوان)
۳. محمد شریف (مولودىخوان)
۴. نعیم صفارى (مولودىخوان)
۵. على ملاحى (مولودىخوان)
هرمزگان (جزیره لارَک ــ گروه مولودى خوان باد سرخ)
۶. محمدفنر لارکى (نوازندهى سمه / دایره و خواننده)
۷. عبدالله والى (نوازندهى دایره، همخوان)
۸. عبدالله توهى (نوازندهى دایره، همخوان)
۹. احمد ماهیگیر (نوازندهى دمام، همخوان)
۱۰. عبدالمحمد ماهیگیر (نوازندهى دمام، همخوان)
۱۱. حین کوهى (همخوان)
۱۲. محمد ماهیگیر (همخوان)
۱۳. خمیس پىزاده (همخوان)
۱۴. على ماهیگیر (همخوان)
۱۵. عبدالعزیز کوهى (همخوان)
۱۶. صالح سلمانى (همخوان)
۱۷. سلیمان قلندر (همخوان)
۱۸. سلحضور ماهیگیر (همخوان)
هرمزگان (میناب ــ گرازوئیه)
۱۹. غلامعلى مارگیر (خواننده و نوازندهى سمه / دایره)
۲۰. عباس سمایى (خواننده و نوازندهى سمه / دایره)
هرمزگان (جزیره قشم ــ گروه پیوند)
۲۱. محمدسعید رحیمى (سرپرست)
۲۲. على ناظرى قشمى (خواننده)
۲۳. احمد حسین ناظرى (نوازندهى طبل)
۲۴. عبدالباقى ناظرى (نوازندهى سمه / دایره)
۲۵. حاجى حسن ناظرى (نوازندهى طبل کوچک)
۲۶. على سعیدى (نوازندهى کَسِّر)
۲۷. ایوب سماعى قشمى (همخوان)
۲۸. محمد ملاحى (همخوان)
۲۹. على سرودى (همخوان)
۳۰. حسن رنگینکمان (همخوان)
۳۱. احمد پیرى (همخوان)
۳۲. اسماعیل قششار (همخوان)
۳۳. محمدعلى نیکحد (همخوان)
۳۴. حسن ساردال (همخوان)
۳۵. عبدالله تقىزاده (همخوان)
هرمزگان (بندرعباس ــ روستاى گچین)
۳۶. عبدالله قنواتى (همخوان و نوازندهى دایره)
۳۷. میرزا عبدالله نیک عناد (همخوان و نوازندهى دایره)
۳۸. احمد دردمند (همخوان و نوازندهى دایره)
۳۹. امین حسینپور (همخوان)
۴۰. على حسنزاده (همخوان)
۴۱. یوسف ابوشه (همخوان)
۴۲. محمد نیکبنیاد (همخوان)
۴۳. یوسف برگپوش (همخوان)
۴۴. احمد ابوشه (همخوان)
۴۵. على آقال (همخوان)
آذربایجان شرقى، غربى، اردبیل و زنجان
۴۶. عاشیق محمدعلى محمودى (خواننده و نوازندهى قوپوز، نقده)
۴۷. اکبر یزدانى (نوازندهى سرنا، دوزله، بالابان، نقده)
۴۸. عاشِق یوسف اُهانس (نوازندهى قوپوز، خواننده و مطلع بومى، اورمیه)
۴۹. عاشیق احد ملکى علیشاه (خواننده و نوازندهى قوپوز، شبستر)
۵۰. رستم حیدرى (نوازندهى سرنا و بالابان، زنجان)
۵۱. فاطمه صیادىمقدم (نوازندهى دایره و توضیح مراسم عروسى زنجان)
۵۲. درویش رحیمامینى (طریقتقادریه،نوازندهى دف وگویندهىاذکار و سرپرست گروه، اورمیه)
۵۳. صدیق امینى (همخوان و نوازندهى دف ارومیه)
۵۴. صادق امینى (همخوان و نوازندهى دف ارومیه)
۵۵. فاروق امینى (همخوان و نوازندهى دف ارومیه)
۵۶. سِروان امینى (همخوان و نوازندهى دف ارومیه)
۵۷. حمزه على اسدى (نوازندهى دایره، زنجان)
۵۸. رحمان گلبوستانى (نوازندهى دایره، تبریز)
۵۹. خانم عالم هاشمى (مطلع بومى، حفظآباد خلخال)
۶۰. خانم مطلّب زاده (مطلع بومى، سراب)
۶۱. کلثوم حسیننژاد (مطلع بومى، مشکینشهر)
۶۲. عاشیق قدرتالله میرزاپور (خواننده، نوازندهى قوپوز، مطلع بومى، ارسباران)
۶۳. عاشیق حسن اسکندرى (خواننده، نوازنده، مطلع بومى، تبریز)
۶۴. هوشنگ اصلانپور (مطلع بومى، میانه)
۶۵. رضا عباسى (مطلع بومى، اورمیه)
۶۶. فهیم عظیمى (مطلع بومى، اورمیه)
۶۷. ژاک بت کلیا (مطلع آشوریان، اورمیه)
۶۸. عبدالله یورغلى مکران (مطلع بومى، مهاباد)
۶۹. اکبر عبادیان (نوازندهى بالابان، تبریز)
۷۰. عاشیق حمزه ابراهیمپور (قرهداغ)
۷۱. ارسلان زارعى (نوازندهى دایره، قرهداغ)
استان اصفهان
۷۲. ابوالقاسم قاسمى (نوازندهى سرنا، کاشان)
۷۳. على قاسمى (نوازندهى تنبک، کاشان)
۷۴. مشکین مو (مطلع بومى، نوازندهى دایره، کاشان)
۷۵. جواد حقپرست (مطلع بومى، نایین)
۷۶. محمد نصرى (مطلع بومى، اصفهان)
۷۷. احمدرضا نصرى (مطلع بومى، اصفهان)
۷۸. مرحوم حبیب قطبالدین محمدى (خواننده، نوازندهى تنبک، مطلع بومى، نایین)
۷۹. نصرتالله توازیانى (مطلع بومى، گرجىها، فریدون شهر)
۸۰. ابراهیم توکلى محمدى (خواننده و نوازندهى دایره)
۸۱. ابراهیم پورباضرانى (نوازندهى سرنا)
۸۲. محمدرضا میلکانى (مطلع بومى، گرجىها، فریدون شهر)
۸۳. سکینه نصر آزادانى (بازگویى خاطره، اصفهان)
۸۴. حسین مسائلى (مطلع بومى، اصفهان)
سیستان و بلوچستان
۸۵. خلیفه محمد بلیده (سرپرست گروه پیرپتر (نیکشهر)، خواننده و نوازندهى مالد (دایره)
۸۶. عثمان بزَن (همخوان و نوازندهى مالد دایره)
۸۷. مجید بُن (همخوان، نوازندهى مالد دایره)
۸۸. شریف رئیسى (همخوان، نوازندهى مالد «دایره»)
۸۹. عیسى لیده (همخوان، نوازندهى مالد «دایره»)
۹۰. سلیمان درزاده (همخوان، نوازندهى مالد «دایره» و خواننده)
۹۱. سعید بلیده (همخوان، نوازندهى مالد دایره)
۹۲. مرحوم علىاصغر شهرى (مطلع بومى و خواننده، زاهدان)
۹۳. حبیبالله آتشگر (خواننده، نوازنده، قیچک، دایره و مطلع بومى، زابل)
۹۴. کنیز اربابى (نوازندهى دایره، مطلع بومى، زاهدان)
۹۵. مرحوم ماشاءالله بامرى (خواننده، نوازنده، مطلع بومى، ایرانشهر)
۹۶. مرحوم رمضان کشاورزى (خواننده، ایرانشهر)
۹۷. خداداد شکل زهىنسب (نوازندهى قچیک، ایرانشهر)
۹۸. محمد عمر سامى (نوازندهى بنجو، ایرانشهر)
۹۹. نواب روحنده (نوازندهى دایره، دُهلک، ایرانشهر)
۱۰۰. على سلمانى (خواننده، ایرانشهر)
۱۰۱. داود بامرى (نوازندهى دهلک، ایرانشهر)
۱۰۲. عیبمراد دامنى (خواننده)
۱۰۳. محمد اسحاق بلوچنسب (نوازنده، خواننده، سرپرست گروه چابهار)
۱۰۴. علىمحمد بلوچ (نوازندهى قیچک، چابهار)
۱۰۵. محمد بلوچ (نوازندهى تنبورک، چابهار)
۱۰۶. وحید بلوچنسب (نوازندهى دایره و دِهلک، چابهار)
۱۰۷. جاوید پیروزى (نوازندهى تنبورک، چابهار)
۱۰۸. شیرمحمد اسپندار (نوازندهى دونلى، بمپور)
۱۰۹. موسى امیربندایى (نوازندهى دایره، زابل)
۱۱۰. مرحوم موسى بلوچ (نوازندهى دونلى، نیکشهر و قصرقند)
۱۱۱. غلامحیدر شَکَل زهى (نوازندهى بنجو، نیکشهر و قصرقند)
۱۱۲. على استادى (نوازندهى تنبورک، نیکشهر و قصرقند)
۱۱۳. محمد بلوچ (نوازندهى دهلک، نیکشهر و قصرقند)
۱۱۴. کلمحمد بلوچ (نوازندهى دایره، خواننده، نیکشهر و قصرقند)
لرستان ــ ایلام
۱۱۵. پرویز هداوند (مطلع بومى، درود)
۱۱۶. ابوالحسن درویشى (مطلع بومى، درود)
۱۱۷. محمد باجلاوند (خواننده، نوازندهى کمانچه، مطلع بومى، درود)
۱۱۸. کریم منصورى (مطلع بومى، دهلران)
۱۱۹. امین عباسى (مطلع بومى، خرمآباد)
۱۲۰. رضا مرادى (خواننده، نوازندهى کمانچه، درود)
۱۲۱. ولى یعقوبى (مطلع بومى، خرمآباد)
۱۲۲. یوسف باجلاوند (نوازندهى تنبک، درود)
۱۲۳. نوریه شریفى (مطلع بومى، دهلران)
۱۲۴. عبدالحسین شاکرى (نویسنده و پژوهشگر، درهشهر)
۱۲۵. عالیه حیدرى (نوازندهى دایره، درود)
۱۲۶. قاسم لشنى (مشهور به ترک) (نوازندهى دایرهزنگى، درود)
استان مرکزى ــ قم
۱۲۷. محمدمهدى محمدى (خواننده، مسئول انجمن موسیقى اراک و مطلع بومى)
۱۲۸. جلال رمضانبیگى (مطلع بومى، قم)
۱۲۹. حسین جعفرىنیا (مطلع بومى، قم)
۱۳۰. حسن داروغه حسینى (خواننده، روستاى مشکلآباد قم)
۱۳۱. کبرى خانى (نوازندهى دایره، روستاى هفته امارت، شازند)
۱۳۲. نصرت شهبازى (نوازندهى سرنا، روستاى هفته امارات، شازند)
۱۳۳. محمدرضا شیرازیان (مطلع بومى، کولى مهاجر شیراز به اراک)
خراسان
۱۳۴. اکبر اسکندرى (هنرمند و سازندهى ساز ۱۸ ضلعى، بیرجند)
۱۳۵. محمدرحیم (پرویز) رضایى (مطلع بومى، بیرجند)
۱۳۶. محمودرضا رضایى (مطلع بومى، بیرجند)
۱۳۷. حبیبالله شاعرزاده (در اختیار قرار دادن ساز ۱۲ ضلعى، بیرجند)
۱۳۸. فاطمه شیبانى (نوازندهى دایره، بیرجند)
۱۳۹. نورمحمد درپور (خواننده و نوازندهى دوتار و مطلع بومى، تربتجام)
۱۴۰. غلامعلى پورعطایى (خواننده و نوازندهى دوتار و مطلع بومى، تربتجام)
۱۴۱. هادى الحق پورعطایى (نوازندهى دوتار، تربتجام)
۱۴۲. رضا بصیر (نوازندهى دایره، تربتجام)
۱۴۳. غلامعلى دلپذیر (نوازندهى دایره، تربتجام)
۱۴۴. عبدالله عبدى (نوازندهى دایره، تربتجام)
۱۴۵. زهرا رحم دلخواه (نوازندهى دایره، تربتجام)
۱۴۶. محمدابراهیم نجفى (خواننده و نوازندهى دوتار، نیشابور)
۱۴۷. برات (على) عصمتى (خواننده و مطلع بومى، بجنورد)
۱۴۸. هادى نجفى (نوازندهى دایره، دوتار، نیشابور)
۱۴۹. هادى تکبرّى (مطلع بومى)
۱۵۰. سهرابمحمدى (نوازندهى دوتار، خواننده و مطلع بومى، آشخانه)
۱۵۱. نجمالدین (خواننده و نوازندهى دایره، قوچان)
۱۵۲. حمید سمقانى (نوازندهى تنبک و دایره، نیشابور)
۱۵۳. مرحوم حسن پورعبدیان (مطلع بومى و نوازندهى دوتار، نیشابور)
۱۵۴. محمد شاکرى (خواننده، نیشابور)
۱۵۵. علىاکبر بهارى (نوازندهى سرنا، قشمه، چناران)
۱۵۶. محسن بهارى (نوازندهى دهل، خواننده، چناران)
۱۵۷. مرحوم علىاصغر بهارى (نوازندهى دهل، چناران)
۱۵۸. فیضالله قرهخانى (خواننده، نوازندهى کمانچه)
۱۵۹. شمسالله پونه (خواننده، خواف)
۱۶۰. سیفالله ورزیده (نوازندهى دایره، خواف)
۱۶۱. حبیبالله توکّلى (نوازندهى دوتار، خواننده)
۱۶۲. یارمحمد راحتطلب (نوازندهى دوتار، خواننده)
۱۶۳. مرحوم غلامعلى نىنواز (نوازندهى سرنا، مطلع بومى، تربتجام)
۱۶۴. برادران سلمپور (گروه)
۱۶۵. غلام سازنده (نوازندهى دایره)
۱۶۶. محمد ناصرى (مطلع بومى، کاشمر)
۱۶۷. ابراهیم بیابانى (نوازندهى دایره، تربتجام)
۱۶۸. محمد طاهونى (خواننده، کاشمر)
۱۶۹. حاجى خلیفه عبدالصمد بخشنده نقشبندى (مطلع بومى، میلآباد تربتجام)
۱۷۰. حکیمالله توّحدى (پژوهشگر شمال خراسان، مشهد)
۱۷۱. خلیفه محمد بیژن رضایى (مطلع بومى، تایباد)
۱۷۲. شیخ عثمان نقشبندى محورى (مطلع بومى، مشهد)
۱۷۳. فاروق درپور (نوازندهى دوتار، تربت جام)
۱۷۴. حاتم کشتمندى (خواننده، نوازندهى دایره، تربت جام)
۱۷۵. علىخان یزدانى (معروف به على آبشورى، نوازندهى قُشمه، بجنورد)
۱۷۶. علىرضایى (خواننده، نوازندهى دوتار و مطلع بومى، کاشمر)
۱۷۷. مرحوم ولىالله رحیمى (نوازندهى کمانچه، آشخانه)
۱۷۸. معصومه یادگارى (نوازندهى دایره، تایباد)
۱۷۹. احمد زینتى (نوازندهى دایره، تربتجام)
۱۸۰. عبدالله بخشنده نقشبندى (جام، مطلع بومى، فیلآبادتربتجام)
۱۸۱. عبدالقادر بخشنده نقشبندى (جام، مطلع بومى، فیلآبادتربتجام)
۱۸۲. غلامرضا رضایى (نوازندهى دوتار، مطلع بومى، کاشمر)
۱۸۳. محمدعباسى (نوازندهى دوتار، کاشمر)
۱۸۴. محمد رضایى (نوازندهى دایره، کاشمر)
۱۸۵. نورمحمد احسانپناه (راهنما، تایباد)
۱۸۶. علىاصغر رستمى (نوازندهى قشمه، کاشمر)
۱۸۷. برادران قرهقولى (نوازندهى دایره، سبزوار)
خوزستان
۱۸۸. محمودآب آبزاده (مطلع بومى، شوشتر)
۱۸۹. رحیم نمکى (مطلع بومى، خوانندهى محلى و نوازندهى دایره و تنبک)، شوشتر
۱۹۰. مهشید نقاشپور (پژوهشگر موسیقى شوشتر، مطلع بومى)
۱۹۱. مرحوم جعفر نجفزاده (معروف بهجعفر بىبىآمنه، نوازندهى دایره و خواننده)، شوشتر
۱۹۲. هاشم دریس (خواننده، آبادان)
۱۹۳. محمدرضا ملاحزاده (نوازندهى دایره، آبادان)
۱۹۴. حسین مقدم (نوازندهى دایره، آبادان)
۱۹۵. محمد رجبزاده (نوازندهى سازهاى ضربى، آبادان)
۱۹۶. دیوان دریس (سرپرست، نوازندهى دایره، آبادان)
۱۹۷. حمزه مقدم (نوازندهى سازهاى ضربى، آبادان)
۱۹۸. شنبه پیروزه (خواننده و نوازندهى دایره، بهبهان)
۱۹۹. عبدالله باستانىزاده (خواننده و نوازندهى دایره، بهبهان)
۲۰۰. فتحالله طیبى (خواننده و نوازندهى دایره، بهبهان)
۲۰۱. شنبه نصریانپور (خواننده و نوازندهى دایره، مطلع بومى، بهبهان)
۲۰۲. حسین تجلى (خواننده، نوازندهى دایره و مطلع بومى، بهبهان)
۲۰۳. رامین منصورى (مطلع بومى، رامهرمز)
۲۰۴. سعید غلامحسینپور (مطلع بومى و نوازندهى تار، بهبهان)
۲۰۵. بهروز شریعتى (نوازندهى کمانچه، مطلع بومى، بهبهان)
۲۰۶. محمد غلامىنژاد (معروف به قنبر، نوازندهى دایره (شوشتر) و خواننده)
۲۰۷. نادر شریفى (مطلع بومى، دزفول)
۲۰۸. عبدالحسین سفیدمو (خواننده، مطلع بومى، دزفول)
۲۰۹. سیدجلالالدین مرعشىکیا (نوازندهى نفىجفتى، مطلع بومى، شوشتر)
۲۱۰. حسین طارزادى (خواننده، مطلع بومى، شوشتر)
۲۱۱. جعفر سید (نوازندهى تار، مطلع بومى، بهبهان)
استان سمنان
۲۱۲. منوچهر ذوالفقارى (مطلع بومى، سمنان)
۲۱۳. پویان آزاده (موسیقیدان، مطلع بومى، سمنان)
۲۱۴. ماشاءالله محقق (خواننده، مطلع بومى، سمنان)
۲۱۵. محمد کنشلو (مطلع بومى، گرمسار)
۲۱۶. حسین معلم (راهنما، نویسنده یادداشتى از برادرش على معلم، دامغان)
۲۱۷. صفا پورصفایى (خواننده، نوازندهى دایره، مطلع بومى، سنگسر)
۲۱۸. محمود دارابى (نوازندهى دایره، سمنان)
استان فارس
۲۱۹. ابراهیم حسنپور (نوازندهى تار، مطلع بومى، جهرم)
۲۲۰. ضیاء مصباحزاده (مطلع بومى، جهرم)
۲۲۱. رسول دَخِش (نوازندهى دایره، مطلع بومى، جهرم)
۲۲۲. مسعود دَخِش (مطلع بومى، جهرم)
۲۲۳. خسرو آبخیز (نوازندهى تار، دایره، سرنا، مطلع بومى، جهرم)
۲۲۴. اصغر پورزاد (مشهور به محمدى) (نوازندهى تار، مطلع بومى، جهرم)
۲۲۵. علىاصغر رستگار (نوازندهى دایره، مطلع بومى، شیراز)
۲۲۶. ابراهیم ارقمى (مطلع بومى، شیراز)
۲۲۷. منوچهر کیانى (پژوهشگر قوم قشقایى، مطلع بومى، شیراز)
۲۲۸. مجید احمدى (مطلع بومى، گلهدار و اسیر)
کهگیلویه و بویراحمد
۲۲۹. همت هاشمى (مسئول انجمن موسیقى شهرستان یاسوج، موسیقیدان، مطلع بومى)
۲۳۰. خسرو بزم (نوازندهى سرنا و کرنا، مطلع بومى، یاسوج)
۲۳۱. سهراب شفیعى (خواننده، مطلع بومى، یاسوج)
کردستان
۲۳۲. کیوان علیمحمدى (نوازندهى دف، سنندج)
۲۳۳. برات نورانى (نوازندهى دهل، دایره، سنندج)
۲۳۴. یدالله نورانى (نوازندهى دهل، تنبک، دایره، سنندج)
۲۳۵. اسماعیل مردانى (نوازندهى سرنا، نرمه ناى، سنندج)
۲۳۶. کامبیر معمارى (نوازندهى دف، سنندج)
۲۳۷. عینالدین الماسى (خواننده، مریوان)
۲۳۸. کیانوش معمارى (خواننده، نوازندهى دف، سنندج)
۲۳۹. پیمان معمارى (خواننده، نوازندهى دف، سنندج)
۲۴۰. صلاح ویسى (خواننده، نوازندهى دف، سنندج)
۲۴۱. شفیع خالدى کمینهاى (خواننده، سنندج)
۲۴۲. عادل خالدى کمینهاى (خواننده، سنندج)
۲۴۳. مرحوم خلیفه صفوتى (خواننده، نوازندهى دف، سنندج)
۲۴۴. ماشاءالله صفوتى (نوازندهى دف، سنندج)
۲۴۵. جمال صفوتى (نوازندهى دف، سنندج)
۲۴۶. پیمان صفوتى (نوازندهى دف، سنندج)
۲۴۷. مرحوم خلیفه میرزا آغهغوثى (نوازندهى دف، خواننده، سنندج)
۲۴۸. عبدالرحمن غوثى (نوازندهى دف، سنندج)
۲۴۹. علیرضا غوثى (نوازندهى دف، سنندج)
۲۵۰. میلاد جوانمردان (نوه خلیفه، نوازندهى طاس، سنندج)
۲۵۱. محمدرضا شفیعى امیرآبادى (نوازندهى سرنا، دوزله، سنندج)
۲۵۲. شهاب وکیلى (خواننده، نوازندهى دایره، سنندج)
۲۵۳. مظفر رضاقلى (مطلع بومى و رقصندهى کردى)
۲۵۴. حسین احمدى (مطلع بومى، مریوان)
۲۵۵. نورى حمزهپور (خواننده، مهاباد)
۲۵۶. خسرو عزیزى (نوازندهى بالابان، مهاباد)
۲۵۷. سیدبهاءالدین حسینى (خلیفه قادریه و نوازندهى دف، سنندج)
۲۵۸. سیدتاجالدین حسینى (نوازندهى دف، سنندج)
چهار محال و بختیارى
۲۵۹. مرحوم استاد طوقانیان (نوازندهى کمانچه، مطلع بومى)
۲۶۰.پیمان بزرگنیا (پژوهشگر موسیقى بختیارى، خواننده و نوازندهى کمانچه و نى و دایره)
۲۶۱. کرمعلى بزرگنیا (نوازندهى دایره)
۲۶۲. محمدحسین خلیلى (مطلع بومى، شهرکرد)
۲۶۳. فرشید بزرگنیا (مطلع بومى)
۲۶۴. مرحوم سیدقربان قاسمى (خواننده، نوازنده دایره)
۲۶۵. آقاى موسوى (خواننده، نوازندهى دایره، نى)
۲۶۶. مینا نجفى (همخوان)
۲۶۷. کبرى نجفى (همخوان)
۲۶۸. فریده نجفى (همخوان)
۲۶۹. اکبر مرادى (خواننده، نوازندهى دایره)
۲۷۰. حسن چوپانى مقیمىنیا (مطلع بومى)
۲۷۱. هوشنگ سامانى (استفاده از عکس و مطالب پژوهشى پیرامون عروسى بختیارى ایشان)
استان همدان و قزوین
۲۷۲. مرتضى فطرى (نوازندهى دایره، چگور، همدان)
۲۷۳. حقرضا فطرى (خواننده، نوازندهى چگور، تار، همدان)
۲۷۴. ناصر صادقى (خواننده، نوازندهى دایره، ملایر)
۲۷۵. امیرحسین صالحزاده (نوازندهى دایره، نهاوند)
۲۷۶. آقاى وکیلها (مطلع بومى، قزوین)
۲۷۷. فاطمه ارباب (مطلع بومى، قزوین)
۲۷۸. احسان طاهرخانى (خواننده، نوازندهى دایره، تاکستان)
۲۷۹. میرابى (خواننده، نوازندهى دایره، قزوین)
استان بوشهر
۲۸۰. میرزا کرم زبردست (خواننده)
۲۸۱. اکبر زنده بودى (نوازندهى دایره)
۲۸۲. رضا قراغانى (نوازندهى دایره)
۲۸۳. مسعود نقیبزاده (نوازندهى نىانبان)
۲۸۴. محسن شریفیان (پژوهشگر موسیقى بوشهر، نوازندهى نىانبان)
۲۸۵. احمد علىشرفى (نوازندهى نىانبان)
۲۸۶. محمد بوشهرى (نوازندهى دایره، خواننده)
۲۸۷. حیدر سلمانى (سرپرست گروه بندر ثلاث (کنگان) و نوازندهى نىانبان، مطلع بومى)
۲۸۸. على نظافت (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۸۹. محمد ابراهیمپور (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۹۰. حسین ابراهیمپور (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۹۱. حسین رحیمى (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۹۲. حسین سلمانى (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۹۳. جمال نظافت (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۹۴. حبیب احمدپور (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۹۵. محمد حنیف (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۹۶. على سمانى (نوازندهى دایره، همخوان)
۲۹۷. عبدالرسول اوس (نوازندهى دایره، همخوان)
یزد
۲۹۸. محمدرضا جعفرى (پژوهشگر موسیقى یزد و خواننده)
۲۹۹. بهروز نجفى (مطلع بومى)
۳۰. احمد کوچهباغى (خواننده، مطلع بومى)
۳۰۱. مهدى کوچهباغى (نوازندهى دایره، یزد)
۳۰۲. سیدحسن سالارى (نوازندهى دایره، یزد)
۰۳. سیدامیر زکىپور (مطلع بومى)
۳۰۴. اسفندیار نجفى (نوازندهى دایره، مطلع زرتشتى)
۳۰۵. آناهیتا نجمى (مطلع زرتشتى)
۳۰۶. میرزاعلى اکبر درویشبلبل (از طریقت خاکسارى، خواننده و مطلع، یزد)
۳۰۷. حسن نقاش (مطلع بومى)
استان کرمان
۳۰۸. سیدفؤادالدین توحیدى (پژوهشگر موسیقى کرمان، پژوهشگر و نوازندهى دف)
۳۰۹. سعادت ارجمند (مطلع بومى، کرمان)
۳۱۰. سیدعماد توحیدى (نوازندهى دف، پژوهشگر دف)
۳۱۱. حسین رضامند (مطلع بومى، کرمان)
۳۱۲. سید وداد توحیدى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۱۳. عطاالله مشرفزاده (خواننده، نوازندهى تنبک و دف، کرمان)
۳۱۴. محمدرضا کربلایى (مطلع بومى)
۳۱۵. جعفرى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۱۶. محمدحسین خانى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۱۷. محمد خوشحالى (خواننده)
۳۱۸. سعید نیلى (نوازندهى دف)
۳۱۹. ستار نیلى (نوازندهى دف)
۳۲۰. حمید مسلمین (نوازندهى دف، کرمان)
۳۲۱. وحید ایرانمنش (نوازندهى دف، کرمان)
۳۲۲. شهلا فاطمى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۲۳. اصغر مرادعلىزاده (نوازندهى دایره، کرمان)
۳۲۴. غلامعباس حیدرى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۲۵. عطا عجمىپور (نوازندهى دف، کرمان)
۳۲۶. اسدالله اشجع (نوازندهى دف، کرمان)
۳۲۷. وحید زینعلى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۲۸. روح شجاع حیدرى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۲۹. امین قربانى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۳۰. سعید کارآمد (نوازندهى دف، کرمان)
۳۳۱. مهدى زندى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۳۲. حسین عاشورزاده (نوازندهى دف، کرمان)
۳۳۳. مجید ملایمزاده (نوازندهى دف، کرمان)
۳۳۴. مسعود لولویى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۳۵. عماد حسینخانى (نوازندهى دف، کرمان)
۳۳۶. احسان کاربخش (نوازندهى دف، کرمان)
۳۳۷. مهرى مؤیدمحسنى (پژوهشگر فرهنگ مردم سیرجان، سیرجان)
۳۳۸. ربابه مکى (نوازندهى دایره، سیرجان)
۳۳۹. مظفر فرزین ابراهیمى (نوازندهى تار، مطلع بومى، سیرجان)
۴۰. چراغعلى هدایتى (نوازندهى دایره، سیرجان)
۳۴۱. محمدرضا احمدى (مطلع بومى، سیرجان)
۳۴۲. علىاصغر بچاقچى (نوازندهى دایره، سیرجان)
۴۳. ماهطلعت شجاعى (نوازندهى دایره، سیرجان)
۳۴۴. جابر حسیننژاد (نوازندهى دایره، سیرجان)
۳۴۵. امیر یزدانپناه (مطلع بومى، نوازندهى دایره، جیرفت)
۳۴۶. یوسف فرخى (مطلع بومى، جیرفت)
۳۴۷. مجید امیرى (نوازندهى نى، مطلع بومى، جیرفت)
۳۴۸. هوشنگ کردستانى (خواننده، مطلع بومى، جیرفت)
۳۴۹. یوسف سلیمى (خواننده، نوازندهى دایره، مطلع بومى، فاریاف)
۳۵۰. حسین جوهرى (نوازندهى نى، همخوان، فاریاب)
۳۵۱. چراغ گیلانى (نوازندهى سرنا، جیرفت)
۳۵۲. غلامحسین لوطى (نوازندهى دایره، شهداد)
۳۵۳. عباس لوطى (نوازندهى دایره، شهداد)
۳۵۴. تهمینه غیبى (نوازندهى دایره، کرمان)
۳۵۵. لیلا مرادى (نوازندهى دایره، کرمان)
۳۵۶. فاطمه خسروى (نوازندهى دایره، کرمان)
۳۵۷. بتول کوکبنژاد (نوازندهى دایره، سیرجان)
۳۵۸. قاسم فرهمند (نوازندهى دایره، سیرجان)
۳۵۹. نصرالله محسنى (نوازندهى دایره، سیرجان)
۳۶۰. ربابه ایرانپور (نوازندهى دایره، سیرجان)
۳۶۱. على احمدى کوهبنانى (معروف به اسیى، نوازندهى دایره)
۳۶۲. استاد حسین لوطى (نوازندهى دایره، فیضآباد کوهبنان)
۳۶۳. حسین آذرافزا (نوازندهى دایره، کوهبنان)
۳۶۴. محمدعلى احمدى (نوازندهى دایره، کوهبنان)
۳۶۵. حسن دشتى (نوازندهى دایره، شهربابک)
۳۶۶. نجاتعلى گنجیان (نوازندهى دایره، شهربابک)
۳۶۷. ابوالفضل رئیسى (نوازندهى دایره، شهربابک)
۳۶۸. سمیه ارجمندى (نوازندهى دایره، شهربابک)
۳۶۹. محمد عربپور (نوازندهى دایره، هوتکن زرند)
۳۷۰. رخساره ایزدى (نوازندهى دایره، خالقآباد زرند)
۳۷۱. بتول ایزدى (نوازندهى دایره، یزدانآباد زرند)
۳۷۲. شهربانو ایرجى (نوازندهى دایره رودهاى، دهنهى بم)
۳۷۳. فاطمه شرفایى (نوازندهى دایره، مرغک بم)
۳۷۴. مریم شرفایى (نوازندهى دایره، مرغک بم)
۳۷۵. محمدرضا ایرانمنش (نوازندهى دایره، بردسیر)
۳۷۶. على یزدانى (نوازندهى دایره، نقىآباد زرند)
۳۷۷. محمد لوطى (نوازندهى دایره، خیرآباد زرند)
۳۷۸. باقر لوطى (نوازندهى دایره، خَنامون رفسنجان)
۳۷۹. فاطمه صافىزاده (نوازندهى دایره، رفسنجان)
۳۸۰. بهجت شیرى (نوازندهى دایره، رفسنجان)
۳۸۱. کوکب قادرى (نوازندهى دایره، رفسنجان)
۳۸۲. محدثه رحمانپور (نوازندهى دایره، رفسنجان)
۳۸۳. شیرین فدایى (نوازندهى دایره، رفسنجان)
۳۸۴. علىاصغر قوام (نوازندهى دایره، رفسنجان)
۳۸۵. شیرین صابرى (نوازندهى دایره، راین)
۳۸۶. نرگس هوشمند (نوازندهى دایره، راین)
۳۸۷. بتول کاظمزاده (نوازندهى دایره، راین)
۳۸۸. بىبىربابه طباطبایى میرحسینى (نوازندهى دایره)
۳۸۹. على بابایى (نوازندهى دایرهنواز و رقص استکان)
۳۹۰. پروین هوشمند (نوازندهى دایره)
۳۹۱. محمد فیوجگَوَرى (نوازندهى دایره، جیرفت)
۳۹۲. سهراب عیسىپور (امیرآباد)
۳۹۳. شیرمحمد احمدى (نوازندهى چنگ، قیچک)
۳۹۴. ابراهیم ابراهیمى
استان گلستان
۳۹۵. اسدالله معطوفى (پژوهشگر نویسنده تاریخ و فرهنگ مردم، مطلع بومى، گرگان)
۳۹۶. سیداحمد حسینى (پژوهشگر موسیقى، نوازندهى دوتار مطلعبومى، علىآباد کتول)
۳۹۷. سیدمجتبى حسینى (خواننده، علىآبادکتول)
۳۹۸. فرحناز گلچین (نوازندهى دایره، علىآبادکتول)
۳۹۹. سیده زهرا حسینى (نوازندهى دایره، علىآبادکتول)
۴۰۰. مجید تکیه (نوازندهى دوتار ترکمن، مطلع بومى، آزادشهر)
استان مازندران
۴۰۱. محمدرضا اسحاقى (خواننده، نوازندهى دایره، بهشهر)
۴۰۲. ابوالحسن خوشرو (خواننده، نوازندهى للهوا، مطلع بومى، قائمشهر)
۴۰۳. آرش اسحاقى (خواننده، نوازندهى کمانچه، بهشهر)
۴۰۴. پرویز عبداللهى (نوازندهى قرنه، مطلع بومى، بنافت)
۴۰۵. ابراهیم درویشىخنار (مطلع بومى، سوادکوه)
۴۰۶. سودابه احمدى (مطلع بومى، سوادکوه)
۴۰۷. رمضان اسکندرى (مطلع بومى، سوادکوه)
۴۰۸. رشید قلىنژاد (مطلع بومى، باجى میانا ـ بنافت)
۴۰۹. بهروز مهینراد (مطلع بومى، فیروزکوه)
۴۱۰. فریبا شیرازى (نوازندهى دایره، فیروزکوه)
گیلان ــ تالش
۴۱۱. شعبانزاده (مطلع بومى، تالش)
۴۱۲. نیکمرام (خواننده و مطلع بومى، تالش)
۴۱۳. مرحوم فریدون پوررضا (خواننده و مطلع بومى، رشت)
۴۱۴. مرحوم اباذر غلامى (مطلع و پژوهشگر گیلانى، رشت)
۴۱۵. ناصر وحدتى (خواننده، پژوهشگر، نوازندهى تشت)
۴۱۶. گیلان شاه خوشنواز (نوازندهى دایره)
۴۱۷. حسین مسکین (نوازندهى سرنا)
۴۱۸. آرش فریدى (پژوهشگر موسیقى تالش، نوازندهى تنبور تالشى)
۴۱۹. بهرام شماجى (نوازندهى نى(لله)، تالش)
۴۲۰. کتابالله پیشقدم
۴۲۱. سهراب ظهیرىناب (دستانخوان)
۴۲۲. محمد قاسمى
۴۲۳. احمد روشنى
۴۲۴. مرحوم قسمت خانى (خواننده، نوازندهى دایره، تالش)
استان کرمانشاه
۴۲۵. آرش شهریارى (خواننده و نوازندهى تنبور و مطلع بومى)
۴۲۶. رکنالدین شهریارى (مطلع بومى)
۴۲۷. سعید ولدبیگى (مطلع بومى)
۴۲۸. شیخعلى منفردنیا (نوازندهى دایره، صحنه)
۴۲۹. مظفرعلى منفردنیا (نوازندهى تنبور، مطلع بومى، صحنه)
۴۳۰. تیمور ویسى (مطلع بومى، نوازندهى دوزله، کرمانشاه)
۴۳۱. درویش چنگیز عبدىپور (مطلع بومى، نوازندهى دوزله ـ کلیایى)
۴۳۲. هادى طبیبى (مطلع طریقت خاکساریه، کرمانشاه)
۴۳۳. آشنا احمدى (خوانندهى طریقت قادریه و نوازندهى دف، کرمانشاه)
۴۳۴. رسول رنجبر (نوازندهى دف، کرمانشاه)
۴۳۵. امانالله طاهرى (نوازندهى دوزله، سنقر)
۴۳۶. محمدرضا صادقى (خواننده و نوازندهى دایره، سنقر)
۴۳۷. ابراهیم اخوان (خواننده، سنقر)
۴۳۸. داریوش مظهرى (خواننده، سنقر)
۴۳۹. یزدان طاهرى (نوازندهى دوزله، سنقر)
۴۴۰. فرزاد بساطپور (نوازندهى تنبور و مطلع بومى، کرمانشاه)
۴۴۱. اشرف شریفى (خواننده، نوازندهى دایره، کلیایى)
۴۴۲. ارسلان بامنده (نوازندهى تنبک، کلیایى)
جمهورىهاى تاجیکستان، ازبکستان
۴۴۳. عبدالولى عبدالرشیدف (رئیس مکتب شش مقام، تاجیکستان)
۴۴۴. خدایى شریف (مطلع بومى، تاجیکستان)
۴۴۵. اصلالدین نظاماف (موسیقىدان، تاجیکستان)
۴۴۶. نظام نورجانف (تاجیکستان، استفاده از کتب و اطلاعات ایشان)
۴۴۷. عبدالخلیل مجیداف (طریقت کبراویه، وادى حصار تاجیکستان)
۴۴۸. آزاده آشورآوا (نوازندهى دایره، تاجیکستان)
۴۴۹. ستار فاضلاف (نوازندهى دایره، تاجیکستان)
۴۵۰. علىاکبر علىاف (نوازندهى تار، مطلع بومى، جمهورى آذربایجان)
۴۵۱. شبنم ربیعاوا (مطلع بومى، تاجیکستان)
۴۵۲. اسدالله عطااللهیف (خواننده، نوازندهى دایره، ازبکستان)
ترکیه
۴۵۳. فکرت کاراکایا (نوازندهى قیژک)
۴۵۴. ارسین چیلیک (خواننده، نوازندهى دایره، مطلع بومى)
افغانستان
۴۵۵. سمیعالله تازه (پژوهشگر نورستانى، ساکن کابل)
۴۵۶. داود منیر (مطلع بومى، هرات)
۴۵۷. صلاحالدین جامى (مطلع بومى، هرات)
۴۵۸. کنسرواتورار موسیقى جمهورى تاجیکستان (دوشنبه)
۴۵۹. کنسرواتوار موسیقى جمهورى ارمنستان (ایروان)
۴۶۰. کنسرواتوار موسیقى جمهورى ترکمنستان (عشقآباد)
۴۶۱. کنسرواتوار موسیقى جمهورى آذربایجان (باکو)
۴۶۲. دانشکده موسیقى بمبئى (هندوستان)
پیوست اندازه
PDF icon ۲۴۴۳۷.PDF 319.12 KB