واکِر هیکن برگردان مهدی جمشیدی
مقدمهی مترجم: متنی که پیش رو دارید خلاصهی مقالهای است از واکر هیکن دربارهی سینمای رابرت آلتمن که در نشریهی «اسکولِر کُمونز»ِ دانشگاه فلوریدای جنوبی منتشر شد. هیکن در ادامهی این مقاله علاوه بر تبیین چالش سینمای آلتمن با اندیشهی رویای امریکایی، به بررسی متفاوتی از چند فیلم تاثیرگذار او همچون «نشویل»، «برشهای کوتاه» و «گاسفورد پارک» و شیوههای داستانگویی فرمالِ آلتمن میپردازد. *** رابرت آلتمن برای گفتمان سنتی رویای آمریکایی جایگزینی پیشنهاد میدهد. آلتمن در فیلمهایش به مسألهی آمریکا میپردازد؛ امریکایی که موفقیت در آن از طریق کار سخت، استعداد، پشتکار و تعالی اخلاقی به دست میآید. این ساز و کار از جامعهی امریکایی نمونهای از ایدهی اخلاق حرفهای به شمار میرود. این اخلاق حرفهای مفهومی است که از طریق آن کنش کارکردن مستقیماً به شخصیتِ فرد گره میخورد. اگر فردی سختکوش باشد جامعه به واسطهی شخصیت خوبش در ایالات متحده در رفاه زندگی خواهد کرد.
نوشتههای مرتبط
آلتمن امریکای خویش را در حکم جامعهای بر اساسِ مفهوم وضعیت بنا میکند. «وضعیت سالاری» آلتمن ترکیبی از سه عامل مهم است. اولین عامل تبلیغ است (به خصوص، تبلیغ خود). تبلیغ در فیلمهای آلتمن به معنی فروش یک تصویر از خود شخص است. نمایش یک تصویر میتواند به شیوههای مختلفی صورت پذیرد. گاهی اوقات این تبلیغ خودش را در قالب لفظی بیان میکند نظیر مصاحبهی یک خبرنگار منتخب با یک خواننده سبک کانتری یا تبلیغ تجاری فیلم. در مواردی دیگر، یک شخص خودش و دیگری را تبلیغ نمیکند بلکه وضعیت خود شخص را نشان میدهد. تبلیغ، صرف نظر از اینکه چگونه انجام میشود عملی است از تبلیغات طراحی شده تا در عین حال موقعیت اجتماعی فرد را ارتقا دهد.
دومین عامل داستانگویی است. داستانگویی در بافت آثار آلتمن چندین شکل دارد. بعضی اوقات بسته به بافت آثارش به معنی تکنیکهای فرمالی بود که آلتمن توسط آن داستانهای فیلمهایش را روایت میکند. این فرآیند وقتی به شخصیتها اعمال میشود بدون در نظر گرفتن هر چیز دیگری به شکلی از تبلیغ بدل میشود. این افراد با هدف اشاعهی یک تصویر خاص داستانهای خودشان را میگویند.
آخرین عامل مرکزی ارتباط میانِ افراد و گروهی از افراد در طبقهی اجتماعی بالا و گروهی از افراد در طبقهی متوسط است. در حالی که دو مولفهی اول برای استقرار وضعیت فردی مهم است، این چالشهایی که بین رقابت وضعیت گروههای یاد شده وجود دارد، برای استقرار (و حفظ) وضعیت گروهی حیاتی است.
خود وضعیت در فیلمهای آلتمن بسیار مهم است اما ارتباط بین سطوح مختلف وضعیت به خصوص طی دوران کاری او مهمتر میشود. آلتمن مجموعهای از سلسله مراتب فرهنگی را درون فیلمهایش میسازد و اغلب در آثارش تضادهای بین دو طبقهی متوسط و طبقهی بالای جامعه خودشان را به منزلهی تضادهای سلسه مراتب فرهنگی نشان میدهند. وقتی صحبت از چنین سلسله مراتب فرهنگی به میان میآید اصطلاح طبقه (کلاس) در بافت فیلمهای آلتمن کافی نیست. به طور خاص طبقه مفهومی ضمنی مارکسیستی است که مشخصاً با یک شخص (یا گروهی از اشخاص) سر و کار دارد که در یک سلسله مراتب اقتصادی یا اقتصاد اجتماعی قرار میگیرد.
[…] آلتمن در «گاسفورد پارک» درونمایهی طول عمر را در برابر تازگی که او در فیلمهای قبلی خودش به عنوان مفهومی فرعی به کار میبرد، قرار میدهد. این درونمایه تا حدی در «نشویل» (در برخورد بین گروه هاون همیلتون و تام، مری و بیل) و «برشهای کوتاه» (در مقاومت در برابر برخی اشکال هنری) ظاهر میشود. مفهوم وضعیت در «گاسفورد پارک» در مقایسه با فیلمهای قبلی او بسیار متفاوت است. به خاطر اینکه فیلم در انگلستان بعد از جنگ جهانی اول روی میدهد و در اینجا وضعیت بسیار مشابه آنچه که وبر از آن به عنوان طبقه (کلاس) نام میبرد، است. […] او در فیلمهای خود جهانی از ارتباط بین استعداد ذاتی، داستانگویی و وضعیت میسازد که رفتهرفته پیچیده میشود.
با تلخیص
* Altman…now, more than ever: Social conflict in the films of Robert Altman
By Walker Hicken /2006/ University of South Florida
این مطلب در همکاری مشترک انسان شناسی و فرهنگ با مجله سینما و ادبیات بازنشر شده است.
فروش دیجیتالی مجله سینما و ادبیات در سایت ماناکتاب: www.manaketab.com