عنوان تیزر: «روایت ماندگار»
مقدمه
نوشتههای مرتبط
تیزر در اصطلاح به رفتاری اطلاق می شود که با نمایش موضوعی، تلاشش این است که با سرنخ دادن و ارائه نشانه، حس کنجکاوی در بیننده ایجاد کند؛ از این رو گزارش آگهی معمولاً کوتاه و خلاصه است و در واقع هدفش این است که تا زمان رونمایی کامل، ذهن بیننده را مشغول کند.
اخیراً تیزرهای مختلفی با عنوان: «ایران من» و «روایت ماندگار» از شبکههای مختلف سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش میشود که به نظر میرسد برخی دستاندرکاران تولید این تیزرها گاهی با سهلانگاری یا تعجیل در ساخت و تولید آنها، نکاتریزی را فراموش میکنند که نتیجه آن ابهام و سبکبودن پیام برای برخی موضوعات والا، ارزشی و در خور تقدیر است که گزارش آگهی را دچار نقصان میکند.
این یادداشت نقدی است بر یکی از تیزرهای «روایت ماندگار» که نکات و اشکالات قابل توجه آن را یادآوری میکند.
موضوع گزارش آگهی
پسر نوجوان حدود ۱۲ تا ۱۴ سالهای از اتومبیل پدرش پیاده میشود و به طبقه ساختمانی وارد میشود که محل انجام شبیهسازی کامپیوتری مخصوص نوجوانان است. او از طریق یک مسئول خانم به یکی از جایگاههای کامپیوتری برای اجرای شبیهسازی و طراحی قهرمان مورد نظر خود، هدایت میشود و با رّد پیشنهاد دستگاه، قهرمان ذهنی خود را طراحی میکند که فاقد یک پا ست و سپس در مکانی مجاور توسط مسئول مربوط، کالبد قهرمان خود را در مقیاس یک عروسک دریافت میکند. سپس با سؤال مسئول مربوط که می پرسد این عروسک! قهرمان کیست؟ اشاره به پدر جانبازش میکند که روی ویلچر نشسته و یک پا ندارد و میگوید: عروسک بابام !!!
ایراد مهم تیزر
- تقلیل مقام جانباز در شبیهسازی از تندیس به عروسک
در لغتنامه دهخدا «تندیس» به معنی: «تن مانند است، چه دیس به معنی مانند باشد و به معنی صورت و تمثال و پیکر و کالبد و قالب و جثه نیز آمده است، اعم از انسان و حیوانات دیگر» (نک: دهخدا، ذیل واژه).
در همین لغتنامه از «عروسک» به: «تصغیر شده عروس و عروس کوچک یا عروس خُرد یاد میکند. یعنی لعبتی که دخترکان سازند و با آن بازی کنند، یا آنچه از پارچه یا موم یا پلاستیک و دیگر چیزها به شکل دخترکان زیبا برای بازیچه سازند» (نک: دهخدا، ذیل واژه)، سخن رفته است.
با استناد به دو تعریف بالا ایراد اصلی و محتوایی مهم این تیزر را میتوان اینگونه شرح داد:
- عروسک یکی از اسباب بازیهای سنتی و نو نزد کودکان است و داشتن عروسک و بازی با عروسک در اکثر جوامع مختص دختران است. بنابر این خطای آشکاری است که کاراکتر این تیزر که پسری ۱۲ تا ۱۴ ساله است، نیاز به عروسک – و به غلط عروسک پدرش به عنوان یک جانباز- و عروسکبازی داشته باشد.
- دختربچهها انحصاراً به عروسک علاقهمند هستند. این علاقه نشأت گرفته از عاطفه ویژه دختر بچهها و همچنین به دلیل قدرت برتر عروسک درایجاد حسّ همزادپنداری و تفاهم خیالی با کودک است. چرا که عروسک، بالاترین نقش تربیتی را به ویژه درشکلدهی و پایهریزی شخصیت دختران دارد.
- در علوم روانشناسی، پسران به دلیل وجود کلیشههای رایج جنسیتی (Gender Stereotypes) که عروسکها را زنانه میدانند، اغلب مجاز به بازی با عروسکها نیستند. بنابراین عروسک برای پسران ایدهآل و مناسب نیست.
- «تندیس» واژهای صحیح و اصلی است که باید در این تیزر جایگزین «عروسک» میشد. استفاده از این واژه ضمن تناسب با مقام شامخ جانباز، روایتی محکم برای تداوم گزارش آگهی ایجاد مینمود.
- از آنجا که مقام جانباز در جامعه از اهمیت خاصی برخوردار است؛ این مقام و جایگاه باید در تمام شئونات اجتماعی از جمله تولید فیلم و تیزر رعایت شود. از این منظر معمولاً برای افراد شاخص و خاص از جمله جانبازان میتوان به احترام خدمات و پایمردیشان تندیس و سردیس ساخت، نه عروسک!
- به نظر میرسد در نسخه اصلی اسکریپت این تیزر کاراکتر اصلی دختر بچه بوده است که نیاز او با داشتن عروسک – پدر جانبازش- همخوانی دارد. از این رو ممکن است به دلیل نداشتن حجاب و پوشش مناسب با توجه به سن کودک، کاراکتر او با پسر عوض شده اما دست اندرکاران تهیه تیزر با غفلت برای عروسک جانشینسازی نکردهاند.
دیگر ایرادات تیزر:
- در اولین نمای تیزر و در گفتگوی میان پسر و پدر، لول صدای پدر بسیار پایین است، این ایراد موجب شده است در ابتدا بیننده به دلیل عدم وضوح صدای پدر، تصّور نماید که پسر از اتومبیل کرایهای اسنپ پیاده میشود. چرا که صدای پسر و پدر سینک نیست!
- در نمای مربوط به انتخاب قالبها، در صورت وجود تندیس و سردیس- که صحیح این بود- در نظر داشتن این دو گزینه و انتخاب یکی از آنها میتوانست در انتقال پیام و در نتیجه وجهه مثبت دادن به تکریم و مقام جانباز نقش اساسی داشته باشد.
- در نمای آخر نیز هنگام بیان پسر که : «این عروسک بابام است!» حرکت سر پسر که به صورت کلوزآپ است، کند است که موجب شده حرکت سر پسر از خانم مسئول به طرف پدرش مصنوعی جلوه نماید.
کلام آخر
ساخت تیزر یک کار حرفهای و تکنیکی است و باید به تمام جوانب محتوایی و فنی آن اِشراف و آگاهی داشت. چرا که یک تیزر در ثانیههای ظرف زمانی خود باید چنان از ساختار قوی و نشانههای متناسب بهرهمند باشد که داستان و موضوع را از نظر ساختار سینمایی یا تلویزیونی به خوبی روایت نماید. از این رو در تهیه هر تیزر تلویزیونی کیفیت و مطلوبیت حرف اول را در مقابل کمیت و تعداد و در نتیجه اقناع مخاطبان خواهد داشت.
منابع:
-دهخدا، علیاکبر، ۱۳۷۵، لغتنامه دهخدا، انتشارات دانشگاه تهران