شهرستانی، محمدعلی؛۱۳۸۱؛ خاطرات روزنامهنگار، دکتر انور خامهای؛ تهران. نشر دیگر
کتاب خاطرات روزنامه نگار انورِ خامهای، مجموعهای است که خواننده را با روایتی از تاریخ معاصر ایران مواجه میکند؛ تاریخی که جنبه شفاهی دارد و به دلیل معاصر بودنش کمتر احساس به ثبت آن ایجاد شده است؛ اما انتشار چنین کتابی، نسل حاضر را بر ضرورت ثبت چنین روایتهایی راغب میکند و اهمیت آن را نشان میدهد.
نوشتههای مرتبط
به درستی بهترین معرفی برای این کتاب توسط شخصِ انور خامهای نوشته شدهاست؛ وی در مقدمه خود می آورد:
پس از انتشار خاطرات سیاسیام که به طور گسترده و در چاپهای متعدد منتشر شد، بسیاری از خوانندگان آن میپرسیدند: « در این خاطرات تا کودتای ۲۸ مرداد بیشتر نیست. پس از آن چه کردید و چرا دنباله خاطرات را در اختیار مردم نمیگذارید؟!» به تعبیر وی، کتابی که در دست دارید پاسخی است در برابر این پرسش و زندگینامه من است تا امروز. اما چون در این مرحله کار عمدهام روزنامه نگاری بوده و سرگذشت پدرم، یکی از بنیانگذاران مطبوعات در ایران، نیز همراه آن است، می توان آن را تاریخچهای از روزنامهنگاری در تاریخ ایران شمرد.
روزنامه نگاری چه نقشی در تاریخ ایران دارند، چه خطرهایی را به جان می خرند، و با چه مشکلات و مصائبی روبه رویند؟«خاطرات روزنامه نگار» این اسرار آن دلبران را اما در حدیث دیگران برایتان باز میگوید.
ناشر و تهیه کننده این کتاب، ضرورت نگارش چنین کتابی را در خاطرات و تجربیان ایشان میبینند و معتقد هستند دکتر انور خامهای میتواند به عنوان منبعی برای تاریخ شفاهی معاصر ایران و بالاخص حوزه روزنامهنگاری قرار گیرد؛ لازم به ذکر است انور خامهای یکی از مبارزانِ گروه مشهور پنجاه و سه نفر بودهاست و در طول زندگی خود تجربه تحمّل زندانِ دوران رضاخان را نیز در تجربیات خود دارد؛ همچنین ایشان تجربیات حزبی را نیز در سوابق خود دارد که شرح آن در کتابی دیگر از خود ایشان آمدهاست؛ بنابر همین ضرورتها، سید محمد علی شهرستانی اهتمام خود را بر تهیه چنین کتابی قرار داد و تلاش کرد تا خاطرات دکتر انور خامهای را، در قالب مصاحبهای تهیه کند. بنابراین، بنای کتاب بر مصاحبه است و سوال و جوابهایی که ما بین محمدعلی شهرستانی و دکتر انور خامهای شکل گرفته است. این پرسشها از دوران کودکی و خانواده ایشان آغاز میشود و تا دوران متاخرتر ادامه پیدا میکند.
فهرست مطالب:
۱. خانواده روزنامه نگار
۲. کودکی و جوانی روزنامه نگار- روزنامه نگاری سیاسی
۳. روزنامه نگاری حرفهای و غیر حزبی
۴. تحصیل علوم روزنامه نگاری (۱۳۵۳-۱۳۴۰)
۵. روزنامه نگاری تفننی (۱۳۵۳ به بعد)
۶. نمایه اشخاص
۷. نمایه روزنامهها و اشخاص