جلال نباتی
عصر آخرین پنجشنبه سال ۱۳۹۷ در شهر رزن. ساعت۱۴
نوشتههای مرتبط
ساعت چهارده مراسم آخرین پنجشنبۀ سال در مسجد جامع شهر شروع شد و مردم به تنهایی و یا در گروههایی چند نفره به مسجد میآیند. در کنار در ورودی یک یا چند نفر از اقوام فرد متوفّی در صفی حضور دارند. افرادی که در این صف ایستادهاند از اعضای خانوادۀ کسانی هستند که از عید قربان تا عید نوروز فوت شدهاند و کسانیکه قبل از عید قربان فوت شده بودند، در روز عید قربان برای آنان نوعید برگزار شده بود و فقط نزدیکان کسانی در صف حضور دارند که در این مدّت، در فاصلۀ بین عید قربان تا عید نوروز فوت شدهاند. مراسم نوعید درگذشتگان در عیدهای مذهبی، عید قربان و عید فطر و عید نوروز برگزار میشود.
مسجد جامع رزن مسجد بزرگی است با کشیدن پردهای قسمت زنان و مردان از هم جدا شده و مجلس زنانه همزمان در قسمت زنانه در حال برگزاری است. در قسمت زنانه، اقوام هر کدام از نوگذشتگان در قسمتی از مسجد در کنار هم حضور دارند و زنان پس از ورود به مسجد، ضمن عرض تسلیت به بازماندگان، در کنار اقوام و بستگان خود مینشینند. پذیرایی از مهمانان با چایی و خرما انجام میشود و برخی زنان شروع به خواندن قرآن میکنند. طبقۀ دوم مسجد خالی است و کسی در آن قسمت حضور ندارد. مسجد در سه راهی قروه درجزین واقع شده است. در اصلی آن که در ضلع جنوبی قرار دارد و به سمت جادۀ قروه درجزین گشوده میشود و مردان از این در وارد مسجد میشوند. در دیگری هم به کوچۀ مصلّی گشوده میشود که محل ورود مردان است. در بزرگ دیگری هم در قسمت شمالی مسجد و در خیابان شهید صباغزاده قرار دارد که زنان از این در وارد مسجد میشوند.
مردانی که به مسجد وارد میشدند ضمن عرض تسلیت به بازماندگان و آرزوی سالی خوش برای ایشان در قسمتی از مسجد روی زمین مینشینند. از افراد با خرما و چایی پذیرایی میشد و قرآن بین افراد توزیع میشود ولی به ندرت افراد مبادرت به خواندن قرآن میکنند. مردم بعد از برداشتن خرما، شروع به خواندن فاتحه میکنند و بعد از اتمام فاتحه و صلوات، خرما را میخورند. بیشتر افراد حاضر در مسجد در حال گفت و شنود با یکدیگر هستند و فضای حاکم بر مسجد فضای حزن و اندوه نیست و شباهتی به مراسم ختم ندارد و فضای شادی بیشتر نمود دارد.
حدود سی نفر در صف حضور دارند و همچنین امام جمعۀ شهر نیز در مسجد حضور دارد. افرادی که برای عرض تسلیت وارد مسجد میشوند با اقوام نوگذشتگان که در صف و کنار یکدیگر حضور دارند، دست میدهند و عرض تسلیت میگویند و سال خوبی را برای بازماندگان آرزو میکنند و فرا رسیدن سال نو را تبریک میگویند. برخی افراد با ورود به مسجد با اقوام نوگذشتگان دست نمیدهند و با عبور از جلوی صف و با گذشتن دست بر روی سینه ضمن عرض تسلیت و سرسلامتی در صفهایی که در مسجد برای نشستن تشکیل شده است، مینشینند. افرادی در مسجد هستند که از مهمانان پذیرایی میکنند و با ورود مردم به مسجد اگر جای خالیای در صفها وجود دارد آنرا به افراد نشان میدهند و آنان را راهنمایی میکنند که در آن قسمت بنشینند تا نظم صفها حفظ شود و افراد برای نشستن در مسجد سردرگم نشوند و بعد از آن بلافاصله با خرما و چایی و حلوا از آنان پذیرایی میشود.
افرادی که از مهمانان پذیرایی میکنند، معمولاً در هر مراسم ختمی که در رزن برگزار میشود حضور دارند و از مهمانان پذیرایی میکنند. این افراد برای انجام این کار دستمزد از بازماندگان متوّفی مطالبه نمیکنند. تمامی هزینههایی این مراسم بین صاحبان متوّفی به صورت مساوی تقسیم میشود و هر کدام از افراد سهم خود را پرداخت میکنند.
مداح ضمن عرض تسلیت و تشکّر از حضّار، شروع به مداحی میکند و در مورد واقعۀ کربلا و اتّفاقات آن واقعه مدیحهسرایی میکند. مداحی چندان طول نمیکشد و به مرور مسجد شلوغتر میشود. برخی افراد بعد از اینکه مدّت زمان کوتاهی در مسجد حضور دارند با گذشتن از روبروی صف و عرض تسلیت دوباره مسجد را ترک میکنند امّا بیشتر افراد در مسجد حضور دارند تا بعد از اتمام این مراسم به آرامستان بروند.
حدود ساعت ۳ بعد از ظهر مراسم در مسجد به اتمام میرسد و مردم از مسجد خارج میشوند و به سمت آرامستان شهر حرکت میکنند تا ادامۀ مراسم عید نوگذشتگان را با حضور بر سر مزار برگزار کنند. حدود هزار متر گورستان با مسجد فاصله دارد و زنان و مردان با ماشین و یا پیاده به سمت گورستان حرکت میکنند.
آرامستان در خروجی شهر رزن به سمت قروه درجزین قرار دارد. بیشتر مزارهایی که از سمت راست و چپ در ورودی وجود دارد، سنگ قبر دارند و نام افراد همراه با تاریخ تولّد و مرگ و یک قطعه شعر بر روی سنگ مزارها نوشته شده است. سنگ مزارها شبیه هم هستند و تفاوتی چندانی با هم ندارند. گورستان به قطعاتی تقسیم و درختکاری شده است. قسمت جنوبی و شرقی آرامگاه با حصار و دیوار محدود شده و قسمت شرقی به ساختمان غسّالخانه و نمازگاه محدود میشود. غسّالخانۀ قدیمی بیرون از آرامستان در فاصلۀ سیصد متری قرار دارد و در حال حاضر از آن استفاده نمیشود. در سالهای اخیر در داخل آرامستان غسّالخانۀ و نمازگاه، ساخته شده است. قسمت شمالی آرامستان فضای بازی است که با دیوار و حصار محدود نشده است.
گورستان شلوغ است و مردم بر سر مزارها حضور دارند و فاتحه میخوانند. در کنار در ورودی فردی با در دست داشتن میکروفون و وسایل صوتی در حال خواندن اوراد مذهبی و ذکر وقایع کربلاست و فرد دیگری با نواختن نی او را همراهی میکند. در قسمتی که این افراد مشغول نوحهخوانی هستند پارچهای سبزرنگ را بر روی زمین پهن کردهاند و دو شمشیر که در شبیهخوانی از آنها استفاده میشود بر روی پارچه قرار دارد و کشکولی بر روی پارچه قرار داده شده است و برخی از مردم که بیشتر زنان هستند مبلغی را که معمولاً اسکناس هزارتومانی است داخل این کشکول قرار میدهند و مداح با قطع کردن نوحهخوانی خود، برای کسانی که پول در داخل کشکول قرار میدهند دعای خیر میکند و آرزو میکند پیران را امام حسین، جوانان را علی اکبر و زنان را زینب شفاعت کند و پناه و حامی آنان باشد.
در این مراسم حضور جوانان اندک است و بیشتر افراد میانسال و پیران در این مراسم شرکت کردهاند. مردان لباش مشکی عزا نپوشیدهاند و با لباسهای همیشگی و معمولی در مراسم حضور دارند و زنان اکثراً چادر سیاه به سر دارند.
اقوام و بستگان افرادی که بین عید قربان و نوروز فوت شدهاند بر سر مزار نوگذشتگان حضور دارند و مردم همراه با امام جمعۀ شهر بر مزار هر کدام از نوگذشتگان میروند و بعد از خواندن فاتحه و عرض تسلیت به سمت مزار دیگری حرکت میکنند و در آنجا نیز همین منوال ادامه دارد تا به مزار همۀ نوگذشتگان میروند و بعد از اینکه بر سر مزار همۀ نوگذشتگان رفتند هر کدام از افراد بر سر مزار بستگان خود حاضر میشوند و سنگ قبرها را میشویند و برای بستگان خود فاتحه میخوانند. بیشتر افراد همراه خود خرما و یا کیک و شیرینی و شکلات و بیسکویت آوردهاند و از دیگران پذیرایی میکنند. در بعضی مواقع حلوا هم دیده میشود و به ندرت همراه خود اردَک (چَربَک، نانی شیرین که با روغن سرخ میشود) آوردهاند.
فضای حاکم بر گورستان مانند فضای حاکم بر مسجد فضای حزن و اندوه نیست و فضای اندوه پس از مرگ در آن وجود ندارد و گریه و شیون افراد بر سر مزارها اندک است. در قسمت قدیمی آرمستان، مقبرهای با سقف سبز گنبدی وجود دارد که آرامگاه سیّدی است که سالها پیش در رزن زندگی میکرده است. قسمتی از آرامستان که در بخش شمال غربی گورستان قرار دارد، قدیمی است و قبور سنگ مزار ندارند و افراد کمتری به این قسمت مراجعه میکنند. در سمت راست آرامستان، مقبرهای با دیوارهای سنگکاری شده وجود دارد که آرامگاه سیّدی از اهالی شهر است. در سبز آهنی، در ورودی این آرامگاه است و پارچههای سبزرنگی بر میلههای آن بسته شده است و روی در، شکافی تعبیه شده است تا افراد نذورات خود را از این طریق در داخل مقبره قرار دهند.
برای ایجاد نظم و کنترل اوضاع نیروی انتظامی و راهنمایی و رانندگی در محل حضور دارند و در ماشینهای نیروی انتظامی و یا پیاده، اوضاع را کنترل و از ایجاد ترافیک و سدّ معبر جلوگیری میکنند. برخی افراد شیرینی و بیسکویت و سایر خوردنیها را که با آن از مهمانان پذیرایی میکنند، به سمت ماشینهای نیروی انتظامی میبرند و به آنان تعارف میکنند.
در ساعت سه و نیم گورستان مملو از جمعیت شده و افراد پیاده و یا با ماشین به آرامستان میآیند. برخی افراد ماشینهای سواری خود را بیرون از آرامستان و برخی نیز درون آرامستان پارک کردهاند.
حدود یک ساعت این مراسم طول میکشد و به مرور افراد از گورستان خارج میشوند و به سمت شهر حرکت میکنند و مراسم به اتمام میرسد.