انسان شناسی و فزهنگ
انسان شناسی، علمی ترین رشته علوم انسانی و انسانی ترین رشته در علوم است.

چهره‌های نقره‌ای

محمد علی‌الدین، برگردان حسام مناهجی

در طول پنجاه سال گذشته میت‌غمر از یک شهر مبتنی بر اقتصاد کشاورزی به یک قطب بزرگ صنعتی تبدیل شده است. در دل دلتای نیل هزاران کشاورز از زراعت دست کشیده‌اند تا به صنعت پررونق ساخت ظروف آلومینیمی مشغول شوند. چهره‌ کارگران، از جمله کودکان بر اثر ساعت‌های زیاد کار در کارخانه‌ها و کارگاه‌های آلومینیم به نقره‌ای تغییر رنگ یافته است.

در طول پنجاه سال گذشته میت‌غمر[۱] از یک شهر مبتنی بر اقتصاد کشاورزی به یک قطب بزرگ صنعتی تبدیل شده است. در دل دلتای نیل[۲] هزاران کشاورز از زراعت دست کشیده‌اند تا به صنعت پررونق ساخت ظروف آلومینیمی مشغول شوند.

چهره‌ کارگران، از جمله کودکان بر اثر ساعت‌های زیاد کار در کارخانه‌ها و کارگاه‌های آلومینیم به نقره‌ای تغییر رنگ یافته است. بیشتر کارگاه‌های صیقل‌کاری، تنگ و باریک اند و هوای آن پر از ذرات آلومینیم است که به صورت گرد و غبار پراکنده شده‌اند. بنا به مطالعات منتشره توسط وزرات محیط زیست مصر، این ذرات ممکن است باعث آسیب زدن به بافت چشم شوند. این ذرات همچنین ممکن است منجر به بیماری‌های ریوی شوند.

یک مقام رسمی نظارت بر ایمنی و شرایط زیست محیطی می‌گوید: «هر کس در این شهر زمانی در این کارگاه‌ها کار کرده است». رئیس اداره بهداشت میت‌غمر اظهارات مشابهی دارد: «من با کمک صیقل‌کاری در همین کارگاه‌ها دکتر شدم. اینجا کار می‌کردم تا پول‌های‌ام را برای خرج دانشگاه پس‌انداز کنم». همه به اندازه او خوش‌اقبال نبوده‌اند.

در میت‌غمر کارخانه‌های بسیاری بزرگی وجود دارد ولی بیشتر کارگاه‌های صیقل‌کاری در سکونت‌گاه‌های غیررسمی و مشخصاً در محلات فقیرنشین بنا شده‌اند.

با توجه به حضور تولیدکنندگان آلومینیم و مرتبطین این صنعت، در میت‌غمر چهارصد کارگاه ساخت و صیقل‌کاری وجود دارند که بیش از شصت درصد کل این صنعت را در مصر تحت کنترل دارند و تقریباً بین چهل الی پنجاه هزار کارگر در این کارگاه‌ها مشغول به کار اند.

در طول دو سال بازدید مستمر از میت‌غمر، کودکانی را دیدم که روز اول کارشان بود. بعد از یک سال که دوباره به آن‌ها سر زدم به غبار نقره‌ای چهره‌شان و ساعت کار طولانی خو گرفته بودند. لبخند روی صورت‌شان محو نمی‌شد اما آن‌ها مدرسه را ترک گفته و مسئولیت کامل خانواده را بر دوش داشتند.

بیشتر کارگرانی که ملاقات کردم گوشزد می‌کردند که فرآیند صیقل‌کاری خطرناک است ولی برای به دست آوردن پول ناچار به انجام کاراند. کارگران معتقد بودند که با نوشیدن شیر و خوردن عسل این خطرات را می‌توان کاهش داد، اما بیشتر آن‌ها تصمیم گرفته بودند این شغل را در آینده رها کنند. به خصوص کارگران بخش صیقل‌کاری که می‌گفتند اگر ادامه دهند تا سی سالگی ریه‌شان نابود خواهد شد!

کارخانه‌های بزرگ از دادن مجوز عکاسی از کودکان کار امتناع کردند، زیرا آن‌ها می‌دانند کار کودک غیرقانونی است. فرایند صیقل‌کاری به کار کودکانی وابسته است که با دستمزد کم، ساعات زیادی را در اتاق‌های تنگ و باریک با دستمزد پایین کار می‌کنند. از سوی حکومت نظارت چندانی بر این کارگاه‌ها و کارخانه‌ها نمی‌شود و ناظران رسمی متقاعد شده‌اند که خانواده‌ها برای امرار معاش به کار کودکان خود نیاز دارند. یک مقام رسمی می‌گوید آن‌ها فقیر اند و نیازمند پول، چرا باید آن‌ها را از کار فراری دهیم؟

 

عکس های محمد علی الدین از این کارگاه‌ها در فایل پیوست موجود است.

 

ایمیل نویسنده:

hesam.manaheji@ut.ac.ir

 

صفحه نویسنده در انسان‌شناسی و فرهنگ:

http://www.anthropology.ir/node/23869

 

منبع: جدلیه: نوامبر ۲۰۱۳ : http://photography.jadaliyya.com/pages/index/14974/silver-faces

 

 

 

 

[۱] میت‌غمر نام شهری کارگری در استان دقهلیه مصر است. بیش از ۶۰درصد محصولات آلومینیم مصر در این شهر تولید می‌شود. چه از نظر کیفیت و چه از نظر ارزش، آلومینیوم کاربردی‌ترین فلز بعد از آهن است و تقریبأ در تمامی بخش‌های صنعت دارای اهمیت می‌باشد. م

 

[۲] دلتای نیل به ناحیه‌ای از مصر گفته می‌شود که در آن رود نیل در انتهای خود به دریای مدیترانه می‌ریزد. این ناحیه خاکی بسیار حاصلخیز دارد و از زمان باستان از لحاظ گیاهان و گل‌ها بسیار غنی بوده است. نزدیک به ۵۰۰۰ سال پیش، دلتای نیل مکانی برای کشت گندم و غلات و در پی آن آغاز یکی از بزرگترین تمدن‌های بشری شد.

 

 

پیوست اندازه
PDF icon ۲۴۶۱۴.pdf 1.16 MB