✍️ فریدون آدمیت: «با حرکت انقلابی گیلان، انقلاب نه تنها نیرو گرفت،[ بلکه] جهش تازه ای پیدا کرد با هدفی تازه: برانداختن دولت محمد علی شاه.
میدانیم که [در آستانهی فتح تهران] تبریز موضع دفاعی بهخود گرفته بود، چه رسد به اینکه در فکرِ گرفتنِ پایتخت باشد یا عزلِ محمدعلیشاه را بخواهد. این کار را «انقلابیان گیلان» از عهده برآمدند. حتی چنانکه خواهیم دید انجمن ایالتی تبریز برآن شد که ملّیون [گیلان] را از حرکت بهسوی تهران باز دارد. اما فرماندهان حقیقی اردوی ملّی ( گیلان نه سپهدار تنکابنی) آن رأی را طرد کردند. نکتهی با معنی دیگر اینکه، مشارکتِ اردوی بختیاریان در فتح پایتخت، [ تنها] عکسالعملی بود در برابر پیشروی مجاهدان گیلان، ورنه بختیاریان، نخست قصد آمدن به تهران را نداشتند، بلکه در پی این بودند که فرمانروایی خود را در منطقهی اصفهان به دولت مرکزی تحمیل گردانند. بهعبارت دیگر سیاست حرکت انقلابی را مجاهدان گیلانی تعیین کردند (حقیقتی که تاریخنویسان مشروطیت به روشنی تمیز ندادهاند)» (آدمیت، فکر دموکراسی اجتماعی۱۳۵۴: ۱۳۲ – ۱۳۳).
📍روز ۲۲ مهرماه ساعت ۱۵ به وقت تهران، در صفحهی رسمی اینستاگرام انسانشناسی و فرهنگ با حضور ناصر عظیمی
نوشتههای مرتبط
❓این برنامه صرفا بر اساس پرسش و پاسخ انجام میگیرد. پرسشهای خود را به ایمیل زیر ارسال کنید، یا در طول برنامه در بخش سوالات لایو قرار دهید.
✉️zohreh.dodangeh@gmail.com
آدرس صفحۀ رسمی انسان شناسی و فرهنگ در اینستاگرام
@anthropology_iran