بدون شک یکی از چرخشهای بسیار مهم در طول تاریخ انسان انتقال از جامعه پیش از تاریخ به جامعهای که به معنای تمامی کلمه تاریخی بودهاست. این انتقال به شیوههای مختلفی بیان میشود. محققانی که به جنبههای اسکان شهری توجه کردند، آن را «انقلاب شهری» نامیدند. افرادی که بر ابعاد اجتماعی- سیاسی متمرکز شدند، به پدید آمدن «دولت اولیه» اشاره کردند. کسانی که ساختار اجتماعی- اقتصادی (قشربندی اجتماعی، تخصصی شدن کارها) را مهم دانستند، از «منشأ جامعه پیچیده» سخن گفتند. و نهایتاً آنهایی که منشأ نوشتن را به مثابه نتیجهای که به کل فرایند معنا میبخشد در نظر گرفته و نوشتن را به عنوان ابزار بینظیری برای فراهم آودن دانش جوامع گذشته میدانند، آن را «آغاز تاریخ» نامیدند.
اوروک: اولین شهر (۲۰۰۶) ماریو لیورانی
نوشتههای مرتبط
Liverani, Mario (2006) Uruk:The First City, edited and translated from Italy by Zainab Bahrani and Marc Van De Mieroop, London: Equinox Publishing Ltd.
بدون شک یکی از چرخشهای بسیار مهم در طول تاریخ انسان انتقال از جامعه پیش از تاریخ به جامعهای که به معنای تمامی کلمه تاریخی بودهاست. این انتقال به شیوههای مختلفی بیان میشود. محققانی که به جنبههای اسکان شهری توجه کردند، آن را «انقلاب شهری» نامیدند. افرادی که بر ابعاد اجتماعی- سیاسی متمرکز شدند، به پدید آمدن «دولت اولیه» اشاره کردند. کسانی که ساختار اجتماعی- اقتصادی (قشربندی اجتماعی، تخصصی شدن کارها) را مهم دانستند، از «منشأ جامعه پیچیده» سخن گفتند. و نهایتاً آنهایی که منشأ نوشتن را به مثابه نتیجهای که به کل فرایند معنا میبخشد در نظر گرفته و نوشتن را به عنوان ابزار بینظیری برای فراهم آودن دانش جوامع گذشته میدانند، آن را «آغاز تاریخ» نامیدند.
در میان بسیاری از موردهای شهرهای مطالعه شده، اوروک (یا جنوب بینالنهرین در اواخر هزاره چهارم پیش از میلاد) موقعیت برتری را داراست. اوروک، احتمالاً قدیمیترین نمونه چنین نقاط عطفی باشد و احتمالاً بهترین موردی است که مدارک مستند درباره آن وجود دارد. این مورد برای جهان غرب بسیار جالب است، زیرا ابعادی ا فرهنگاش را از آن گرفته است- البته نه به طور مستقیم و ساده بلکه از طریق مسیرهای پیچیده. پس از دوره بسیار طولانی نوسنگی در شرق نزدیک، از هزاره نهم تا چهارم پیش از میلاد، «فرهنگ اوروک» اولین پیدایش جامعه پیچیده یا یک دولت قشربندی شده را آشکار میسازد. در اواخر این دوره (اوروک متأخر: ۳۲۰۰-۳۰۰۰ ق.م)، انفجار قطعی فرایند تطوری رخ داد. تمرکزهای شهری به ابعادی رسید که قبلاً فکر نمیشد (در حدود ۱۰۰ هکتار در اوروک)، و معماری معبدی باشکوه فوقالعاده و دستاورد فنی (خصوصاً محوطه مقدس اِنا در اوروک) داشت. نوشتنف در کارکرد امور اداری پیچیده و غیرشخصی به وجود آمد.
این کتاب اختصاص به روشن کردن فرایندهایی دارد که شهر و دولت را شکل دادهاند، البته در محدودههای اسناد موجود. توجه ویژه نویسنده بر عوامل توسعه اقتصادی است که مقدم بر عوامل اجتماعی، سیاسی و ایدئولوژیک پنداشته شدهاست، اگرچه که این عوامل به شدت به هم پیوند یافتهاند. دگان سعی دارد تا نشان دهد که چگونه تبیینهای کتاب از تبیینهای کنونی متفاوت است و چگونه این نگرشها به موقعیتهای تاریخنگارانه مرتبطاند، در کنار خوانشهای متفاوت اسناد باستاشناختی و متون.
آوانگاردهای شهری: هنر، معماری و تغییر (۲۰۰۴) مالکولم میلز
Miles, Malcolm (2004) Urban Avant-Gardes: Art, Architecture and Change, London & New York: Routledge.
شهرهای جدید عمدتاً زاینده شکلهای جدید هنری هستند که آنها را از شکلهای هنری جوامع سنتی روستایی و عشایری جدا میکند: هنرهای زیبا. ویژگی پویایی و بازبودن این هنرها چنان است که در دوره تاریخی اندکی، انواع جنبشها و سبکهای هنری را به خود دیده است که هنر آوانگارد یکی از آنهاست.
آیا هنر و معماری میتواند جهان را تغییر دهد؟ با شکستهای پیاپی، آیا اندیشیدن به آوانگارد فرهنگی جدید ممکن است؟ چنین پدیدهای به چه معناست؟ این کتاب تلاش میکند به این سوالات پاسخ دهد، با بررسی آوانگاردهای گذشته قرن ۱۹ و ۲۰، با بررسی زمینه نظری و انتقادی دخالتهای فرهنگی آوانگاردها و با آوردن طیفی از موارد معاصر اعمال فرهنگی رادیکال. کتاب با بررسی آوانگارد اولیه قرن ۱۹ آغاز شده و با تفسیرهایی درباره آوانگاردهای هنر و معماری اولیه مدرن ادامه مییابد. سپس نظریهها و نیز اعمال فرهنگی دهه ۱۹۶۰ را مطرح کرده و به دنبال شناسایی جریانات مفهومی آوانگارد است که ممکن است هنوز مداخلات فرهنگی را ناتوان سازد.
کتاب با گذر از دهه ۱۹۹۰، کنشهای میان هنر، معماری و نظریه را بررسی میکند. این امر آوانگارد جدیدی را طرح نمیکند، بلکه به دنبال یافتن امیدی در اعمال در حال ظهوری است که به شیوههای متنوعی با عاملان محیطگرایی و عدالت اجتماعی درگیر هستند. در این وضعیت، واژگان هنر، معماری و آوانگارد دیگر مفید نیستند؛ آنچه که پدید میآید، نیازی است به باز- تصور یک حوزه عمومی. کتاب دادههایی را از طیف وسیعی از رشتههای هنر و علوم اجتماعی را همراه هم میکند تا به سمت مداخله فرهنگی رهنمون شود؛ مداخله فرهنگی به مثابه ابزارهایی برای تغییر رادیکال، درحالیکه اذعان دارد که بسیاری از چنین تلاشهایی در گذشته رویاهای اقدامکنندگان آن را به واقعیت بدل نگرده است.
مالکولم میلز همچنین مولف کتاب هنر، فضا و شهر (۱۹۹۷) و نیز یکی از ویراستاران کتاب مجموعه مقالات فرهنگهای شهری است.
قومیتهای جدید و فرهنگ شهری: نژادگراییها و چندفرهنگی در زیستهای جوان (۲۰۰۲) لس بک
Back, Les (2002) New Ethnicities and Urban Cultures: Racism and Multiculture in Young Lives, London & New York: Routledge.
شهرهای جدید محل باززایی هویتهای قومی اصیل از یک طرف و سبکهای زیست جدید گروههای مختلف اجتماعی از طرف دیگر است. مجموعهای از شیوههای زندگی متفاوت که در همزیستی با یکدیگر در موقعیتهای تنازع و توافق قرار میگیرند و از این میان فضای چندفرهنگی شهرهای جدید را سامان میدهند.
همچنانکه به اواخر قرن ۲۰ نزدیک میشویم، ایدهها درباره ملیت، فرهنگ و هویت به طور روزافزونی هم در وضعیت تجزیه و هم تحکیم از طریق زبان حقیقتی و مطلقگرایی فرهنگی ظهور مییابند (ص ۷). چگونه جوانان احساس خودشان را از هویت اجتماعی در محیطهای چندفرهنگی شهری بیان میکنند؟ چگونه نژادگرایی در زندگیهای آنان وارد میشود و تا چه اندازهای اشکال جدید دیالوگ فرهنگی به وجود میآید؟ هدف کتاب پاسخ به این پرسشها و دیگر سوالات از طریق بررسی دقیق و مفصل زیستهای فرهنگهای جوانان است.
بک معتقد است که «اشکال جدید قومیت جایی که هویتها و معانی عمومی در مرحله گذار معلق میمانند به وجود میآیند» (ص ۲۴۵) «تجزیه و باززایی هویتهای ملی یک پدیده جهانی است» (ص ۲۵۰). مولف با اتکاء بر پژوهش مردمنگارانه وسیع نشان میدهد که چگونه هویتهای جدید در درون اشکال مختلف بیان فرهنگی و موسیقایی پدید میآیند و چگونه این توسعهها توسط اشکال چندگانه نژادگرایی عامه برخورد میکنند. شهر مکانی را برای بسیاری از اشکال ژرف ارتباط فرافرهنگی فراهم میآورد، با این وجود هنوز نقش میزبان را برای اشکال پیچیده طرد نژادی است. کتاب مبناهای اجتماعی این پارادوکس شهرهای مادر را بررسی میکند. این اثر بنا به به تحلیل تجربی زمینهای زیستهای روزمره جوانان و نظریهپردازی جدید و چالش برانگیز از روابط میان نژاد، فرهنگ و هویت، منبع خوبی برای دانشجویان نژاد و قومیت، انسانشناسی اجتماعی، جامعه شناسی شهری و مطالعات فرهنگی است.
حس شهرها: بازاحیاء حیات عمومی در بارسلونا و منچستر (۲۰۰۸) مونیکا م. دگان
Degen, Mónica Montserrat (2008) Sensing Cities: Regenerating Public Life in Barcelona and Manchester, London & New York: Routledge.
در خیابانی از یکی از شهرها قدم زنید. چه چیزی میتوانید بشنوید، احساس کنید، چه چیزی به مشامتان میرسد، چه چیزی میبینید؟ بدن شما با دیگران تماس مییابد؛ مجموعهای از صداهای ناهنجار در گوشهایتان طنینانداز میشود؛ بینیهایتان در معرض بوهایی است که از مغازهها منتشر میشود؛ چشمانتان توسط نمایشهای روشن شیشههای صاف پنجرههایی که در برابر سنگهای خشن آجرهای قرمز آرایش یافتهاند، تسخیر میشود. یا ممکن است بدنتان تهی بودن خیابانی را حس کند، با تصور نبود عابران همراه؛ صدای شدید ترافیک؛ بوی دود؛ تعفن آبراههها؛ و ردیف بیباپایان خانههای شبیه به هم. در هر جایی از شهر که باشید، به محض اینکه به خیابانی وارد میشوید در رویارویی حسی شدیدی درگیر میشوید. حسها نقشی اساسی در تعدیل و ساختاربخشی به تجربه شهری بازی میکنند.
در این کتاب دگان بر این جنبه بسیار مهم ولی فراموششده از زندگی شهری میپردازد: اهمیت حسها در بازپیکربندی فضای عمومی و زندگی معاصر. حسها واسطه تماس ما با جهان زمانیکه فرد در زندگی عمومی از طریق بدن درگیر میشود هستند. نویسنده از پالاسما (۲۰۰۵: ۴۰) نقل قولی میآورد: «شهر در تجربه تجسمیافته من حضور دارد». معماری، خیابانها، مغازهها و زندگی اجتماعیای که ما با آنها رویارو میشویم، رفتار و فعالیتهای افراد، همگی از طریق ادراک تجسمیافته ما برای خلق «حس مکان» درآمیخته میشوند. ترکیب ویژگیهای مادی و اجتماعی به طور حسی پدید میآیند و ترکیب آنها ماهیت نوسانی (پویا و متقابل) زندگی اجتماعی را تولید میکند. نویسنده برای بررسی نقش حسها در شکلدهی به فضای عمومی و زندگی، بر دو منطقه همسایه متمرکز میشود که شاهد دگرگونیهای ژرفی در مجموعه فیزیکیشان در زمان نسبتاً کوتاهی بوده اند: کاستلفیلد در منچستر و اِل راوال در بارسلونا.
بحران شهری: فرهنگ و پایداری شهرها (۲۰۰۷) ویراستاران م. نادراجا و آن ت. یاماموتو
Nadarajah, M & Yamamoto, Ann Tomoko (ed) (2007) Urban Crisis: Culture and Sustainability of Cities, Tokyo: United Nations University Press.
رشد بسیار شدید جمعیتهای شهری آسیا در دهههای اخیر، شهرهای آن را تبدیل به کلانشهرهایی با جمعیت بیش از ۱۰ میلیون نفر خواهد کرد. اگرچه که ابعاد شهری شدن آسیا به طور عام با فرایند شهرنشینی شباهت دارد، برخی ویژگیهای متمایزی را داراست که از میان عبارتند از: رشد بسیار وسیع شهری؛ استیلای کلانشهرها؛ جهانیشدن نامناسب و … . موسسه مطالعات پیشرفته دانشگاه سازمان ملل (UNU-IAS) این پژوهش را به عنوان بخشی از تعهداش به ارائه راهحلهای سیاستی برای مسائل جهانی انجام دادهاست. برنامه شهری این موسسه رویکرد بینرشتهای را نسبت به اینکه چگونه تکنولوژی اطلاعاتی و اقتصادهای جهانی شده پویاییهای شهری را دگرگون میسازند اتخاذ کردهاست. پژوهش موسسه مسائل شهری را در هر دوی نظام شهری بینالمللی و در درون زمینههای محلی مفهومبندی میکند. این مطالعه نیز بر مبنای کار گسترده دانشگاه سازمان ملل بر نقش مسائل محیطی در پایداری و توسعه شهری متمرکز شده و مسائل وسیع نظری درباره فرهنگ و پایداری را مطرح میکند؛ همچنین این مجموعه در پی کمک به فهم ما از اینکه این مفاهیم چگونه درون محیطهای محلی کاربرد مییابند است. هر دوی فرهنگ و توسعه پایدار به طور بالقوه پاسخهای قدرتمندی به اثرات منفی جهانی شدن هستند.
این مجموعه مقالات پژوهشی هستند درباره ماهیت شهرنشینی به طور عام و شهرنشینی آسیایی به طور خاص. این مطالعات تلاشی است برای ایجاد حس عمیقتر نسبت به بحران در حال رشد شهری در آسیا و بررسی آن به طور جامع. این تلاش با بینش پیچیده از شهر پایدار صورت یافته که آیندهای را به پیش میکشد که در آن بر مسائل شهریای که هم اکنون شهرهای غربی با آن روبرو هستند فائق آمد. هدف این مجموعه بررسی این بینش پیچیده از چشمانداز فرهنگ محلی است، با فرا رفتن از دیدگاههای اقتصادی و محیطی که بر ساختهای عمومی پایداری استیلا یافتهاند. مقالات به دنبال ساختن «نظم روایی» معقولی هستند که طرحهای مفهومی، مطالعات موردی، مشارکت جمعی و شاخصهای فرهنگیای را در خود جای میدهد که در نظریه فرهنگی شهر پایدار سهیم بوده و بدان شکل میدهند، لذا از استراتژیهای محض فنی- اقتصادی، شهریشدن بازاری مبتنی بر برنامهریزی هندسی و تصمیمسازی از بالا به پایین فراتر میرود.
این مطلب متعلق به ویژه نامه «شهر و فرهنگ» است
http://anthropology.ir/publication/10240