انسان شناسی و فزهنگ
انسان شناسی، علمی ترین رشته علوم انسانی و انسانی ترین رشته در علوم است.

جامعه‌شناسی کودکان(۲)

نقاشی ازWilliam-Adolphe Bouguereau, فرانسه ۱۹۰۰

زیرشاخه مطالعات کودکان

سال ۱۹۹۱ علاوه بر ایجاد شاخه جامعه‌شناسی کودکان، حوزه میان‌رشته‌ای مطالعات کودکان نیز شروع به کار کرد. بنیان‌گذاران این بین‌رشته‌ای معتقد بودند که رشته‌ها فقط جنبه‌های خاصی از کودکان را به تصویر می‌کشند و تصویری پراکنده و از هم گسیخته به وجود می‌آورند. چالش، ایجاد یک رشته دانشگاهی و علمی – در سراسر رشته‌ها – بود که کودکان را به‌عنوان یک همگروهی نسلی و کودک را به طور فردی در کمال خود مورد خطاب قرار دهد.

میان‌رشته‌ای مطالعات کودکان، به مثابه یک میدان مطالعاتی جدا و یکپارچه، در دانشکده بروکلین نیویورک در پاییز ۱۹۹۱ تأسیس شد. در ۱۹۹۴، با مدرک میان‌رشته‌ای به طور کامل راه‌اندازی شد[۱]. این زمینه جدید مطالعاتی کودکان همه بچه‌ها را از زمان تولد تا سن ۱۸ سالگی در همه حوزه‌های انسانی، اجتماعی، علوم پزشکی و حقوق در بر می‌گرفت.

چشم‌انداز این میان‌رشته‌ای جدید و حوزه میان‌بخشی مطالعات بر مبنای دیدگاهی بنیان یافته بود که کودکان از زمان تولد به بعد، در هر جامعه‌ای یک طبقه اجتماعی-فرهنگی متمایز و هم‌گروهی نسلی را نشان می‌دهند از آغاز، حوزه مطالعات کودکان این ادعای هستی شناختی را مطرح کرد که کودکان باید در تمام ابعاد مدنی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، و در شرایط فراتاریخی انسانی، به کمال انسان نگریسته شوند. حقوق کودکان برای مطالعات کودکان، چارچوبی کلی فراهم کرد. سایر دانشگاه‌ها، مانند دانشگاه واشینگتن شرقی و یورک کانادا از آن پیروی کردند و به زودی مطالعات کودکان را دربرنامه خویش گنجاندند[۲].

در همین زمان در ۱۹۹۶، مرکز حقوق کودکان دانشگاه گنت[۳]، بلژیک تحت رهبری پروفسور اجین ورهلن[۴]، مجموعه‌ای از دوره‌های سالیانه میان‌رشته‌ای‌های بین‌المللی در حقوق کودکان را مطرح کرد. از این کنفرانس‌ها، شبکه‌ای بین‌المللی از دانشگاه‌ها و دانشکده‌های اروپایی برای حقوق کودکان شکل گرفت. مجموعه مقالات این کنفرانس تحت عنوان مقالات گنت در مورد حقوق کودکان منتشر شد.

جامعه‌شناسی کودکان و جوانان

بخش جامعه‌شناسی کودکان و جوانان ASA بیش از ۴۰۰ نفر عضو دارد و نشست‌های زیادی در جلسات سالانه آن برگزار می‌کند. از نظر پژوهشی و آموزشی، زمینه‌ وسیعی دارد و با توجه به موضوعات و زوایای نظری بسیار متنوع است. از سوی دیگر، تنوعی غنی از موضوعات را شامل می‌شود از مطالعات جنسیتی، مدرسه، سلامتی تا اجتماعی‌شدن، روابط والدگری با کودکان و تحلیل‌های هم‌گروهی. همچنین استفاده از طیف وسیعی از روش‌شناسی‌ها شامل روش‌های روان‌شناسی اجتماعی، تحلیل‌های دوره زندگی و روش‌های پژوهشی توسعه‌ای و وابسته به زمان را شامل می‌شود.

مجموعه کتاب‌های ASA، مطالعات جامعه شناختی کودکان و جوانان (SSCY)، که اکنون توسط Emerald Books[۵] منتشر شده، شامل ۱۹ جلد تا سال ۲۰۱۵ است. مجلدات این مجموعه سالانه شامل عنوان‌هایی مانند اینهاست: روح جامعه؛ تمرکز بر زندگی کودکان و جوانان[۶]، کار کودکان در جامعه جهانی[۷]، مشارکت جوانان؛ زندگی مدنی-سیاسی کودکان و جوانان[۸]، کودکان و جوانان برای خودشان صحبت می کنند[۹]، و فناوری و جوانان: رشد در دنیای دیجیتال[۱۰].

نمونه‌های دیگری از تنوع موضوعات را می‌توان از موضوعات جلسه نشست‌های ملی ASA و جلسات بخش جامعه‌شناسی کودکان و جوانان در آگوست ۲۰۱۳ دید. آنها شامل موضوعاتی مانند «گذار به بزرگسالی: توسعه مهارت‌ها، ظرفیت‌ها و جهت‌گیری‌ها برای موفقیت[۱۱]»، «طبقه اجتماعی و دوره اولیه زندگی[۱۲]»، «ارتباطات اجتماعی و رشد جوانان[۱۳]»، «جوانان دیجیتالی: جوانان، رسانه‌های جدید و تغییر اجتماعی[۱۴]» و «جوانان و بزنگاه‌های اقتصادی پیچیده[۱۵]» هستند. همان‌طور که این مثال‌ها نشان می‌دهد، موضوعات از زمینه‌های اجتماعی مختلف در موقعیت‌های کودکان، بزرگ‌سالان و جوانان امروزی سرچشمه می‌گیرند و تلاش‌های تحقیقاتی خاصی را دنبال و از روش‌ها و دیدگاه‌های نظری متنوعی استفاده می‌کنند.

شاید یکی از تأثیرگزارترین کتاب‌های آمریکایی مطالعات کودکان در سال‌های اخیر از آنت لارئو با عنوان کودکی نابرابر؛ طبقه، نژاد و زندگی خانوادگی[۱۶] باشد. او در این کتاب تبیین می‌کند چگونه والدین طبقات اجتماعی متفاوت، کودکان خود را اجتماعی می‌کنند. والدین طبقه متوسط بر «تربیت هماهنگ[۱۷]» تأکید دارند. لارئو خاطرنشان می‌کند:

والدین طبقه متوسطی که با معیارهای حرفه‌ای اخیر مطابقت دارند و به یک الگوی تربیتی متعهد هستند، به طور عمد سعی می‌کنند رشد فرزندان خود را تحریک و مهارت های شناختی و اجتماعی آنها را تقویت کنند. در مقابل، والدین طبقه کارگر و فقیر به «دستاوردهای رشد طبیعی» تمایل دارند و فرزندانشان را بیشتر به حال خود رها می‌کنند. نتیجه این است که کودکان فقیر وقت آزاد بیشتری دارند، در حالی که اوقات فراغت کودکان طبقه متوسط ​​با فعالیت‌های متعدد سازماندهی می‌شود. تعهد در میان طبقه کارگر و خانواده‌های فقیر برای تأمین آسایش، غذا، سرپناه و سایر حمایت‌های اساسی مستلزم تلاش مداوم، با توجه به چالش‌های اقتصادی و خواسته‌های دشوار تربیت کودکان است. اما عمداً از پرورش کودکان و فعالیت‌های اوقات فراغت آنها که در خانواده های طبقه متوسط ​​رخ می دهد، کوتاهی می‌شود. برای خانواده‌های طبقه کارگر و فقیر، حفظ رشد طبیعی کودکان به عنوان یک دستاورد تلقی می شود. این شیوه‌های مختلف به انتقال مزایای متفاوت به کودکان منجر می‌شود[۱۸] /[۱۹].

از آنجا که نظریه‌های اجتماعی‌شدن توسط برخی از طرف‌داران اروپایی مطالعات دوران کودکی رد شده، هندل، کیهیل و الکین[۲۰] کتاب کودکان و جامعه: جامعه‌شناسی کودکان و جامعه‌پذیری کودکی[۲۱] را به عنوان پاسخی دفاعی منتشر کردند. آنها بر شایستگی نظریه‌های جامعه‌پذیری پافشاری و ادعا می‌کنند «بسیاری از این آثار همچنان پایه‌ای اساسی برای دانش و درک فعلی ما فراهم می کنند[۲۲]/ [۲۳]».

پاورقی‌ها

[۱] – از آنجایی که در هیچ سابقه‌ای وجود نداشت – نه در ایالات متحده و نه در خارج از کشور – مدتی طول کشید تا مدیریت دانشگاهی متقاعد شود که از چنین زمینه مطالعاتی و پژوهشی میان‌رشته‌ای جدید حمایت کند. از آغاز، مطالعات کودکان برنامه‌ای ساده و مستقل از سایر دپارتمان‌ها بود. این میان‌رشته‌ای جدید در [بخش] اخبار کودکان خبرنامه انجمن جامعه‌شناسی کودکان در ۱۹۹۲ اعلام شد. برنامه مطالعات کودکان در طول سال‌ها شکوفا شده و صدها دانشجو در هر ترم ثبت نام و با مدرک مطالعات کودکان فارغ‌التحصیل می‌شوند. دوره‌های ارائه شده شامل «دیدگاه‌های کودکی»، «حقوق کودکان: توسعه فراملی»، «تاریخ کودکان، سیاست عمومی و حقوق در ایالات متحده آمریکا» ، «بهزیستی کودک در جهانی‌شدن: با تمرکز بر ایالات متحده، «کودکان و آموزش»، «کودکان و قانون»، «کودکان در بحران»، «کودک‌آزاری و غفلت»، «دیدگاه‌های میان‌رشته‌ای درباره کودکان و معلولیت: توسعه محلی، ملی و بین‌المللی»، «کودکان، دولت، سیاست و حمایت در ایالت نیویورک»، «کودکان نیویورک»، «کودک حرفه‌ای و کارآمد: مسائل گذشته و حال»، «پژوهش کاربردی در مطالعات کودکان» و «کارآموزی تبیین حرفه‌ای». دروس سایر گروه‌های علوم اجتماعی و انسانی شامل «تاریخ کودکی»، «ادبیات برای جوانان»، «کودک سیاه‌پوست و نظام آموزشی شهری»، «علوم بهداشت و تغذیه – رشد کودک»، «روان‌شناسی کودک مقدماتی»، «خانواده و تأثیرات آن بر سلامت کودک»، «اختلالات روانی و رشدی دوران کودکی»، «رشد شناختی»، «خانواده»، «جامعه‌شناسی کودکان»، «رشد گفتار و زبان»، «عملکرد ادبیات کودکان»، «کودک پورتوریکویی، لاتین تبار و کارائیبی در شهر نیویورک».

[۲] – نک به: See Lenzer 2001.

[۳] – University of Ghent

[۴] –  Professor Eugeen Verhellen

[۵] – نشریات کودکی (Sage) و کودکان و جامعه (Wiley) دو منبع مهم بین‌المللی و علمی برای پژوهش بر کودکان و دوران کودکی هستند. انتشارات دانشگاه راتلج نیز مجموعه‌ای از کتاب‌های مطالعات کودکی را منتشر کرده است.

[۶] Soul of Society: A Focus on the Lives of Children and Youth (Warehime ۲۰۱۴),

[۷] Child Labor in Global Society (Close ۲۰۱۴)

[۸] Youth Engagement: The Civic-Political Lives of Children and Youth (Nenga and Taft ۲۰۱۳)

[۹] Children and Youth Speak for Themselves (Johnson ۲۰۱۰)

[۱۰] Technology and Youth: Growing up in a Digital World (Claster and Blair ۲۰۱۵)

[۱۱] – The Changing Transition to Adulthood: Developing Skills, Capacities and Orientations for Success

[۱۲] – Social Class and the Early Life-Course

[۱۳] – Social Connections and Adolescent Development

[۱۴] – Digital Youth: Young People, New Media and Social Change

[۱۵] – Youth and Troubled Economic Times

[۱۶] – Annette Lareau’s Unequal Childhoods: Class, Race, and Family Life(2003)

[۱۷] – concerted cultivation

[۱۸] – ۲۰۰۳: ۵, emphasis in original

[۱۹] – در [کتاب] کودکان ما؛ رویای آمریکایی در بحران (۲۰۱۵)، روبرت پاتنام به انتقال مزیت‌های متفاوت می‌پردازد و استدلال می‌کند که این امر به افزایش نابرابری در جامعه ایالات متحده منجر شده است.

[۲۰] – Handel, Cahill and Elkin

[۲۱] – Children and Society: The Sociology of Children and Childhood Socialization (2007)

[۲۲] – (۲۰۰۷: ix)

[۲۳] – همچنین نک به: نوشته‌های اولیه گراد هندل بر موضوع اجتماعی‌شدن مانند ویراستاری وی در ۱۹۸۸ بر اجتماعی‌شدن کودکی. و نیز بر فراز تاریخ جامعه‌شناسی، متون معرفی بر جامعه‌شناسی بخش‌های جامعه‌پذیری را دارد.

 

ادامه دارد …