از نوروز تا نوروز “آیینها و مراسم سنتی زرتشتیان ایران” پژوهش و نگارش: کورش نیکنام، تهران: فروهر،۱۳۸۲، مصور، ۱۱۵+۱۸ صفحه.
کتاب حاضر بر اساس پژوهشی است که پدیدآورنده در چارچوب برنامههای مصوب سال ۱۳۷۴ پژوهشکده مردم شناسی سازمان میراث فرهنگی در باره آیینها و مراسم سنتی زرتشتیان ایران انجام دادهاست.
نوشتههای مرتبط
در بخشی از پیشگفتار کتاب آمده است: «آداب و رسوم هر قوم یا ملتی، گنجینه پر ارزشی است از فرهنگ، هنر و اخلاق مردم یک مرز و بوم که به مرور زمان شکل یافته و پس از گذر از فراز و فرودهای گذشتههای دور، امروز به دست آن قوم رسیده است. این گنجینه چنانچه به درستی از نسلی به نسل دیگر نرسد، از بین خواهد رفت؛ یا این که در برابر هجوم فرهنگ بیگانه، دستخوش دگرگونیهای جبرانناپذیر خواهد شد.
فرهنگ درخشان و پرآوازه ایران زمین نیز که تداوم فرهنگ پربار و دیرینه این سرزمین کهنسال است، گنجینهیی از هنر، آداب، رفتار، سنتها و به طور کلی دانش و بینش نیاکانِ فرزانه ما است که از زمانهای دور تاکنون به تدریج فراهم گشته است.
دین و آیین زرتشت، که برخاسته از درونِ فرهنگ دیرینه این قوم دیرمان است، در شکلگیری سنتها و آداب و رسوم ایرانی نقش برجستهیی داشته است.
از زمانی که آشور زرتشت، پیامبر ایرانی، ایرانیان را به یکتاپرستی فرا خواند، پایههای اخلاق درست انسانی در آداب و رسوم و سنتهای مردم، بنیان گذاشته شد و پس از آن با اینکه ابراز آموزشی پیشرفته فراهم نبود، باورهای اخلاقی، ارزشهای نیک اجتماعی، آداب و رسوم سنتی، ملی و دینی در فرهنگ مردم ایران گسترده شد و تداومی جاودانه یافت.
زرتشتیان به عنوان جمعی از ملت بزرگ ایران، در کنارِ پیروان ادیان دیگر، به دلیل این که زمان درازتری در این سرزمین زندگی کردهاند بار بیشتری از فرهنگِ کهن و ارزشمند این مرز و بوم را در طول تاریخ به دوش کشیده و با سربلندی و افتخار به امروز رسانده اند.
گرچه هم اکنون زرتشتیان ایران به غیر از استان یزد، در شهرهای تهران، کرمان، شیراز، اصفهان، کرج، زاهدان، اهواز و برخی شهرهای دیگر ساکناند اما زرتشتیان شهر و روستاهای یزد به دلیل شرایط ویژه جغرافیایی و اقلیمی، سهم بیشتری در نگاهداری آداب و رسوم نیاکان خود و پاسداری از ارزشهای فرهنگی آن دارند.
زرتشتیان استان یزد هم اکنون غیر از سکونت در مرکز این شهر و روستاهای گرداگرد آن که بیشتر آنها اکنون به شهر پیوستهاند، در برخی از محلهها و بخشهای شهرستان تفت و روستاهایی از شهرستانهای اردکان و میبد نیز زندگی میکنند.
زرتشتیان از آغاز زندگی خود در شهر یزد، در پی به دست آوردن آب از دل کویر، در دایر کردن کاریزها همواره تلاش و همت کردهاند و با انتخاب پیشه کشاورزی، آبادانی و سرسبزی را در جای جای شهر خود گسترش دادهاند.
هر چند بسیاری از فرزندان آنها اکنون به مناسبت شرایط جدید زندگی شهرنشینی، در شغلهای غیر از کشاورزی فعالیت میکنند ولی آنان نیز به کشاورزی و طبیعت عشق میورزند و به زادگاه خود دلبستگی و علاقه فراوان دارند به گونهای که اگر در هر جای ایران ساکن باشند، برای برپا داشتن جشنها و آداب و رسوم سنتی به شهر و روستای نیاکان خود در یزد میآیند و مراسم سنتی و دینی خویش را با شکوهی ویژه برگزار میکنند»(پیشگفتار،۱۵،۱۶).
این کتاب بازنمایی آداب و رسوم سنتی زرتشتیان است که با گزارش چگونگی برگزاری جشن خجسته و باشکوه نوروز، که آغاز سال ایرانیان است شروع شده و با توضیح مراسم سنتی پایان سال، پیش از نوروز سالی دیگر به پایان میرسد.