تقلب و سرقت علمی از آفتها و آسیبهایی نظامها و نهادهای آموزشی و پژوهشی است که از دیر باز مورد توجه مسئولین و پژوهشگران این حوزه بوده و نسبت به چگونگی رخداد آن، فهم و رفع علل و عوامل این پدیده دغدغه داشتهاند. سرقت و تقلب علمی به معنای استفاده از دسترنج و ماحصل فکری دیگران و ثبت و ضبط آن به نام خود است. در این راستا کتاب زیر توسط پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی منتشر شده است:
ذاکرصالحی، غلامرضا (۱۳۸۹) تقلب علمی: جنبه های اجتماعی و حقوقی؛ تهران: پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی.
نوشتههای مرتبط
سرقت و تقلب در بخشهای مختلف جامعه و توسط افراد مختلف رخ میدهد اما «اثرات فرسایشی و منفی پدیدهایی چون تقلب علمی از آن رو مضاعف است که مراکز علمی و صاحب قلم و اندیشه و قشر تحصیلکرده «گروه مرجع» تلقی شده و خود نماد فضیلت و اخلاق و کانون هنجارساز تلقی میشوند.»(مقدمه کتاب). کتاب تقلب علمی: جنبههای اجتماعی و حقوقی همانطور که مولف در مقدمه اشاره کرده است با هدف «اشراف و آگاهی علمی همگان به ویژه مدیران مراکز علمی کشور تهیه شده است» و برای رسیدن به این هدف نویسنده محترم تلاش کرده با رویکردی اجتماعی، مدیریتی و حقوقی ابعاد مختلف مسئله را بررسی نماید. دکتر غلامرضا ذاکرصالحی، نویسنده کتاب، دانش آموخته حقوق (دانشگاه تهران) و دانشیار موسسهی پژوهش و برنامهریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. آموزش عالی، مسائل و مشکلات آن از زمینههای مورد علاقه و کاری ایشان (مسئولیتهای اجرایی و مقالات و طرحهای پژوهشی) است.
این کتاب که دارای دیباچه ناشر، مقدمه و فهرست منابع میباشد در ۲۴۵ صفحه و هفت فصل سامان یافته است. در فصل اول، تعریف واژهی تقلب و رابطه آن با جعل و تزویر و کلاهبرداری و نمونههایی از تقلبهای تاریخی در کشورهای دیگر و ایران آورده شده است. در فصل دوم، ابعاد مسئله مورد واکاوی قرار گرفته و نمونههایی از تقلبهای علمی در مقام پژوهش در ایران و دیگر کشورها مطرح شده و درانتهای فصل نیز ابعاد آن در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نویسنده در فصل سوم با استفاده از نظریه بیهنجاری دورکیم به بررسی جرایم یقهسفیدها و ابعاد جرمشناسی پدیده سرقت علمی و ارائه جمعبندی در انتهای فصل میپردازد. در فصل چهارم فساد آموزشی و علل و عوامل آن مورد بررسی قرار گرفته است و در آخر فصل پیشنهادهایی در خصوص فشاد آموزشی ارائه شده است. در فصل پنجم، سرقت ادبی، تعاریف، انواع و مصادیق آن و مواردی مانند مفهوم سرقت ادبی از خود و قوانین اخلاقی، سرقت ادبی و تفکر واکنشگرایی، انواع جدید تقلب و تقلب ترجمهای مورد بررسی قرار گرفته است. نویسنده، همانطورکه در مقدمه یادآور شده، ناگزیر شده است «به دلیل فقدان آثار مکتوب به زبان فارسی» بخشهای عمدهای از دو فصل چهارم و پنجم را با استفاده از ترجمه منابع خارجی به نگارش درآورد. در فصل ششم مولف تلاش کرده قوانین موجود در این زمینه را بکاود. کوشش مولف در این فصل پرهیز از ارائه «مطالب پیچیده و نقدهای حقوقی و ذکر مطالب جزیی و فنی حقوقی» است تا برای افراد غیر حقوقدان نیز قابل استفاده باشد. در فصل آخر نیز راهکارهایی برای مبارزه با تقلب علمی پیشنهاد داده شده است. موضوعاتی مانند مبارزه با تقلب در تحقیقات دانشگاهی، فرایند چهار مرحلهای کشف سرقت ادبی، سیاستها و راهکارهای مبارزه و راهکارهایی که در ایران در دستورکار قرار دارد، همچنین تقلب در آزمون، تجارب جهانی و راهکارها و اقدمات قضایی برای مبارزه با تقلب در جهان از دیگر موضوعاتی است که در این فصل به آن پرداخته شده است در انتهای فصل نیز مولف ضمن جمعبندی، راهکارهایی در زمینه مبارزه با تقلب علمی ارائه کرده است.
احمد ملکوتی،
کارشناس پژوهشی، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
http://anthropology.ir/node/26734