انسان با بهره گیری از نیروی اندیشه از بدو دوران حیات خود همواره سامان زندگی اجتماعی خود را تغییر داده و دگرگون ساخته است. ایجاد تحول در محیط طبیعی و اجتماعی ابتدا امری تدریجی بوده اما با گذشت زمان همواره شتاب بیشتری گرفته است. هرچه به دوران جدید نزدیکتر می شویم این شتاب بیشتر و بیشتر می شود.از جمله مسائلی که بشر از دیرباز با آن سر و کار داشت شکلهایی از نظم اجتماعی و گونه هایی از سازمان سیاسی و اقتدار سیاسی بوده است. تا زمانی دراز این نظم و نهادهای اجتماعی بنا به سنت جریان داشته اند و مردم آنها را بنا به سنت می پذیرفتند. یعنی اینکه درباره ی آنها و بازنگری در آنها کمتر به اندیشه می پرداختند. اما سرشت دگرگون شونده ی زندگی هر بار بحرانهایی با خود داشت که مردم را درباره چون و چرایی صورتهای زندگی اجتماعی مثل قانون، اقتدار، دولت به بازاندیشی وامی داشت. در واقع این بحرانها همواره آغاز پرسشها و اندیشه های تازه بود. اندیشه هایی که با پرسش از ماهیت پدیده هایی چون اقتدار سیاسی، سامان سیاسی، نهادهای سیاسی- اجتماعی و دولت سر و کار دارد اندیشه سیاسی خوانده می شود. اندیشه سیاسی فضای فکری دنیا در رابطه با مسایل سیاسی و دگرگونیهای سیاسی را بازتاب می دهد و هرجا که بازتاب اندیشه و خرد می شود منشا اثر و تحول می گردد. چرا که خرد و خردورزی همواره راهنمای بشر به سوی تعالی و رشد مادی و معنوی بوده است . جامعه انسانی به یمن حضور فرزانگان و اندیشمندان در طول تاریخ توانسته است سیر صعودی و تکامل را پیموده و بر تیرگی ها چیره شود و پرتو سعادت و خوشبختی را درک نماید.
امروز جامعه ایرانی بیشتر از هر زمان دیگر به حضور توانمند و فعال خردمندان و صاحبان اندیشه در عرصه های مختلف نیازمند است. در این میان حوزه سیاست از حساسیت افزون برخوردار است و کسانی می توانند در این جایگاه موثر واقع شوند که از ژرف اندیشی و تجربه عملی برخوردار باشند.
دکتر ولی الله شجاع پوریان نماینده مردم بهبهان در ششمین و هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی و نایب رییس اول کمیسون فرهنگی، عضو چهارمین دوره شورای شهر تهران،مدیرمسئول روزنامه همدلی،… به خاطر داشتن دیدگاههای ویژه و طرح مسایل مختلف همواره مورد توجه خبرگزاری ها و خبرنگاران رسانه های گروهی قرار گرفته است. بدین سبب از ایشان مصاحبه ها، خبرها و نظرات فراوانی منتشر گردیده است. موارد مذکور علاوه بر مقالات و تحلیل هایی هست که خود ایشان نوشته و در نشریات منتشر نموده اند.
نوشتههای مرتبط
آنچه در این کتاب آمده ، مربوط به تحولات سیاسی – اجتماعی دوران نمایندگی ایشان در مجلس ششم شورای اسلامی طی سالهای ۱۳۷۹-۱۳۸۲ می باشد. در این مجموعه مقالات، تحلیل ها و دیدگاههای ویژه ای مطرح شده است که گوشه ای از رخدادهای مهم سیاسی، فرهنگی و اجتماعی کشور را به نمایش گذاشته است. لذا مطالعه و نقد و بررسی این دیدگاهها برای پژوهشگران حوزه های یاد شده ضروری و مفید خواهد بود.
در کتاب بازتاب اندیشه که در واقع بازتابنده برخی وقایع و تحولات برهه ای خاص از تاریخ سیاسی و اجتماعی سال های اخیر در ایران می باشد، بخشی از دیدگاهها و نظرات نگارنده تنظیم و در سه بخش به رشته تحریر درآمده است:
بخش نخست؛ شامل گزیده ای از مقالات منتشر شده در نشریات کشور است.
بخش دوم؛ چکیده ای از مصاحبه های دکتر شجاع پوریان با مطبوعات و خبرگزاری ها می باشد.
بخش سوم؛ نطق های پیش از دستور و سخنرانی هایی است که ایشان در موافقت یا مخالفت با برخی از وزیران در دوره ششم مجلس شورای اسلامی ایراد کرده اند.
کتاب مذکور در ۳۵۹ صفحه و با شمارگان ۳۰۰۰ نسخه توسط نشر رسانش در تهران منتشر شده است.