محقق در این تحقیق برای شناخت و بررسی علت نهانی برخی رفتارها، آداب و رسوم و باورهای جامعهی مورد بررسی به عنوان بخش هایی از فولکلور آن جامعه در چارچوب نظریهی تطورگرایی کلاسیک سر جیمز فریزر و با استفاده از برخی فنون روش تحقیق کیفی به جمع آورری اطلاعات از شهرستان نجف آباد به عنوان میدان تحقیق پرداخته است. محقق با توجه به اطلاعات بدست آمده از میدان تحقیق چنین نتیجه گیری میکند که بسیاری از باورها و آداب و رسوم این جامعه بر اساس جادوی هومیوپاتیک یا قانون شباهت شکل گرفته است و در واقع مردم در جوامع سنتی برای رسیدن به بسیاری از اهداف و مقاصد خود و جلوگیری از وقوع برخی اتفاقات ناگوار بر پایهی باور به قانون تشابه دست به اقداماتی می زدند تا از طریق آن بتوانند خواست روزگار را مطابق با خواست خود تغییر دهند…
چکیده
نوشتههای مرتبط
محقق در این تحقیق برای شناخت و بررسی علت نهانی برخی رفتارها، آداب و رسوم و باورهای جامعهی مورد بررسی به عنوان بخش هایی از فولکلور آن جامعه در چارچوب نظریهی تطورگرایی کلاسیک سر جیمز فریزر و با استفاده از برخی فنون روش تحقیق کیفی به جمع آورری اطلاعات از شهرستان نجف آباد به عنوان میدان تحقیق پرداخته است. محقق با توجه به اطلاعات بدست آمده از میدان تحقیق چنین نتیجه گیری میکند که بسیاری از باورها و آداب و رسوم این جامعه بر اساس جادوی هومیوپاتیک یا قانون شباهت شکل گرفته است و در واقع مردم در جوامع سنتی برای رسیدن به بسیاری از اهداف و مقاصد خود و جلوگیری از وقوع برخی اتفاقات ناگوار بر پایهی باور به قانون تشابه دست به اقداماتی می زدند تا از طریق آن بتوانند خواست روزگار را مطابق با خواست خود تغییر دهند.
واژگان کلیدی
فرهنگ عامه، جادو، قانون شباهت یا هومیوپاتیک.
مقدمه و بیان مسئله
با مطالعهی فرهنگ در جامعهی امروزی متوجه حضور میراثی به جا مانده از گذشتگان تحت عنوان فولکلور در جامعه می شویم که به عنوان جزئی از فرهنگ، بسیاری از رفتارها و باورها را در جامعه شکل میدهد و با وجود غیر عقلانی بودن در بسیاری جهات و عدم اعتقاد به آن از سوی بسیاری از مردم همچنان به حیات خود ادامه میدهند. کلمهی فولکلور Folklore نخستین بار توسط جی تامس باستان شناس انگلیسی (۱۸۸۵ م) وضع شد. فولکلور از دو جزء Folk به معنی مردم، عامه، توده و Lore به معنی دانش، آگاهی، دانستنی و معلومات تشکیل شده است. در کل مترجمان پارسی زبان در برابر کلمهی فولکلور اصطلاحات فرهنگ مردم، فرهنگ توده، دانستنیهای عوام و… را آوردهاند (بیهقی، ۱۳۶۵: ۱۸). البته امروزه برخی مورخان عبارات “فرهنگ عامه” و “فرهنگ مردم” را معادلی مناسب و گویا برای فولکلور نمیدانند. چرا که فرهنگ با قلمرو وسیع موضوعی خود نه محدود به فولکلور و نه منحصر به عوام می شود و از طرفی دیگر نیز باورهای فولکلوری در تمامی گروهها و اقشار جامعه اعم از خواص و عوام وجود دارد. بنابراین نمی توان فولکلور را معادل فرهنگ دانست، بلکه باید آن را جزئی از مجموعه اعمال و رفتار فرهنگی به حساب آورد (روحالامینی، ۱۳۸۴:۸۱، ۸۲). سی اس برن فولکلور را در سه مقولهی اصلی و چندین مقولهی فرعی قرار میدهد:
۱-باورها، عرف و عادات که شامل طب و طبابت، سحر و جادو، معجزات و… میگردد.
۲-آداب و رسوم که شامل شعائر و مناسک، مشاغل و پیشهها، تقویم، جشنها، بازیها و… میگردد.
۳-ادبیات شفاهی که شامل داستانها، ترانهها، ضربالمثلها و…میگردد (بیهقی، ۱۳۶۵: ۲۱).
محققان در تعریف فولکلور علاوه بر طبقهبندیهای ذکر شده، فولکلور را دارای ویژگیهایی چون دیرینگی، محسوب شدن به عنوان شناسنامهی فرهنگی و بخشی از میراث فرهنگی جامعه، اختصاص داشتن به قلمرو معین، جمعی و گروهی بودن مالکیت فکری و فرهنگی (حبیبی درگاه، ۱۳۸۸: ۳۳- ۳۷) و همچنین انتقال شفاهی، برآورده ساختن آمال فرهنگی و هنری مردم، سرو کار داشتن با زندگی واقعی و آموزش و راهنمایی انسان در موقع خطر میدانند (سیپک، ۱۳۸۴: ۵).
چنانچه گفته شد بسیاری از باورها، افکار و اعمال مردم در هر جامعهای ریشه در فولکلور آن جامعه دارد. سحر و جادو نیز به عنوان بخشهایی از فولکلور هر جامعه در شکل گرفتن بسیاری از این باورها و اعمال تأثیر داشتهاند. طبق تعریف مردمشناسان، جادو به یک سری فعالیتهای تشریفاتی گفته میشود که توسط یک شخص با تجربه در جهت مجبور کردن و دستکاری نیروهای ماوراء الطبیعه برای بدست آوردن اطلاعات دربارهی ناشناختهها، آینده و علت برخی اتفاقات و رفتار کردن در جهت مقاصدی خاص انجام میشود (Frankle and Stein, 2005). مالینوفسکی در تعریف جادو با تقسیم جهان اجتماعی به دو حوزه مقدس و کفرآمیز، مذهب و جادو را متعلق به حوزه مقدس و علم را متعلق به حوزه کفرآمیز میداند. وی معتقد است جادو در جهت رسیدن به یک هدف و نتیجهی نهایی واضح و صریح در جایی که دانش با شکست روبرو میشود، انجام میگردد (Neumann, 2006). از زمان ظهور علوم اجتماعی و مطالعات مذهبی جادو یک موضوع مرکزی در ادبیات نظری این رشتهها به حساب میآمده است.بین قرنهای ۱۶ و ۱۸ با شروع دگرگونیهای سیاسی و اقتصادی در کشورهای اروپایی و همزمان با اجرای برنامههای توسعهای برای غلبه بر جهان غیر اروپایی موج وسیعی از اطلاعات مذهبی و جادویی از مسیونرها و مکتشفین گردآوری شد (Styers, 2004). اطلاعات جمعآوری شده پیرامون جادو و مذهب از سراسر جهان اروپایی و غیر اروپایی با وجود دو انقلاب رسانهای؛ کتاب و اینترنت با سرعت و حجم بسیاری اشاعه یافت و بدین طریق طی یک پارادوکس، روشنفکران عقلگرای مدرن ناخواسته به انتشار نوشتههایی در زمینه عمومی جادو و رمزگرایی کمک کردند (Doering-Manteuffel, 2011). نظریهپردازانی چون تایلر، موس، دورکیم، فروید، مالینوفسکی و وبر بر این باور هستند که برای فهم جوامع انسانی بایستی به درکی از جادو دست یابیم. بسیاری از این نظریهپردازان، جادو را وجه تقابل جامعهی مدرن و به عنوان خواهر نامشروع مذهب تعیینکنندهی ماهیت و مرزهای مذهب و از طرفی نوعی میانجی در ایجاد رابطه بین مذهب و علم میدانند و بر این اعتقاد هستند که شناخت جادو برای کشف ماهیت، ارزشها و محدودیتهای مدرنیته لازم است (Styers, 2004). محقق در این تحقیق قصد دارد تا با بررسی بخشی باورها و آداب و رسوم جامعهی مورد مطالعه به عنوان بخشهایی از فولکلور آن جامعه، تأثیر جادوی مبتنی بر قانون شباهت را در ایجاد آن باورها و اداب و رسوم دریابد تا بتواند از این طریق به شناخت معنای بسیاری از اعمال و رفتار مردم در جامعهی مورد مطالعه دست یابد. از سوی دیگر محقق قصد دارد تا روند حضور این عناصر را در باورهای مردم در جامعهی متمدن امروزی همگام با عناصری چون علم و مذهب نشان دهد.
چارچوب نظری
تطورگرایی کلاسیک
در سنت فلسفی تطورگرا عمدتاً باور به یک سیر پیشرونده در عقل و قوای فکری انسان در طول یک “خط تاریخی” وجود دارد (فکوهی، ۱۳۸۱: ۱۲۷). جریان تطورگرا که بر پایهی باور به وحدت روحی نوع انسان شکل گرفته است؛ در ابتدا یک فلسفهی غایتشناسانه بر اساس باور به اصل تکامل و گذاری دائم از سادگی به پیچیدگی در جهان طبیعی و انسانی و سپس نوعی جبرگرایی تاریخی در عبور از مراحل خاص با توجه به عاملی غالب به حساب میآید (ریویر، ۱۳۷۹: ۵۴، ۵۵).
سر جیمز جورج فریزر
فریزر آخرین فرد از مکتب تکامل کلاسیک انگلیس به شمار میرود. وی به عنوان انسانشناس کتابخانهای دادههای خود را از لابهلای گزارشهای میدانی پژوهشگران دیگر بدست میآورد (فرخنیا، ۱۳۸۲: ۹۹، ۱۰۰). بر اساس اندیشهی فریزر نگاه انسان ابتدایی به جهان با نگاه انسان متمدن متفاوت است. وی اعتقاد دارد که مهمترین عنصر در زندگی انسان ابتدایی جادو است (فرخنیا، ۱۳۸۲: ۱۰۲). فریزر در روند تکاملیاش (جادو، دین و علم)، جادو را یک مرحلهی ابتدایی و متمایز از مذهب میداند، چرا که جادو بر مبنای عمل مستقیم پایهگذاری شده و بر خلاف مذهب برای رسیدن به هدف به دستکاری و مداخله در نیروهای ماوراءالطبیعه میپردازد و نه ترغیب و تشویق این نیروها (Frankle and Stein, 2005). به همین علت بود که جادو را سلطهآمیز و دین را لابهآمیز معرفی میکرد (گاربارینو، ۱۳۷۷: ۶۲). بنا بر نظر فریزر دین از نوعی جادوی نخستین ریشه میگیرد که علم آن را اصلاح میکند (ریویر، ۱۳۷۹: ۵۹). فریزر به همراه نظریهپردازانی چون تایلر و مالینوفسکی جادو را یک علم و هنر کاذب میداند (Neumann, 2006) که برای مهار طبیعت توسط بشر ابتدایی بر پایهی شناخت انسان ابتدایی ازتصور طبیعت یکنواخت حاصل شده است و در مقابل دین را شفاعت و دلجویی از قدرتهای برتر از انسان برای هدایت و کنترل جریان طبیعی زندگی انسان (فرخنیا، ۱۳۸۲: ۱۰۶). فریزر برای ایجاد رابطه بین مرحلهی نخست تطور یعنی جادو و مرحلهی نهایی آن علم نیز به تشریح شباهتهای میان این دو میپردازد. وی در هر دوی آنها به تمایل انسانها برای یافتن قوانین طبیعی و به کار بردن آن قوانین در جهت سلطه یافتن بر طبیعت اشاره میکند (فکوهی، ۱۳۸۵: ۳۹). طبق نظر ربکا استین و فیلیپ استین (۲۰۰۵) علت استفاده از جادو به جای علم به خصوص در جامعه معاصر رسیدن به یک پایان مطلوب در جاییست که علم پاسخگو نیست (Frankle and Stein, 2005). فریزر در تحقیقات خود پیرامون جادو به دو اصل جادویی “قانون وضعیات مشابه” و “قانون وضعیات ساری” که هنوز هم متداول هستند اشاره میکند (گاربارینو، ۱۳۷۷: ۶۲). طبق نظر فریزر در قانون وضعیات مشابه یا همان جادوی هومیوپاتیک اصل بر این است که شباهت سطحی، شباهت عمیق را بدنبال دارد و در نتیجه تصویر قابل انتقال به واقعیت است (Lindeman et al., 2000). در این قانون که مبنای جادوی تقلیدی است، افراد سعی میکنند بر اثر تقلید و نمایش کوچکی که با کمک افراد نیرومند انجام میدهند بر قوا یا پدیدههای طبیعی به واسطهی کار مصنوعی خود اثر گذاشته و بدین وسیله عمل مورد نظر خود را تحقق بخشند (فرخنیا، ۱۳۸۲: ۱۰۴). در قانون دوم یعنی قانون تماس یا قانون سرایت اعتقاد بر این است چیزهایی که زمانی باهم تماس داشتند، پس از قطع تماس جسمی نیز از دور بر هم اثر میگذارند (فریزر، ۱۳۸۲: ۸۷). از نظر فریزر جادوی تماسی پیشرفتهتر و پیچیدهتر از از جادوی تقلیدی است؛ زیرا که جادوی مبتنی بر تماس تنها از دست جادوگر یک قبیله بر میآید و هیچ کس دیگری قادر به انجام آن نیست، حال آن که بسیاری از افراد قادر به انجام جادوی تقلیدی هستند (فرخنیا، ۱۳۸۲: ۱۰۴، ۱۰۵). فریزر در تحلیل دو اصل بزرگ جادویی، هر دو اصل را مبتنی بر تداعی معانی میداند؛ یکی از لحاظ شباهت و دیگری از لحاظ سرایت. وی معتقد است که در عمل غالباً این دو شاخه در هم میآمیزند و تحت عنوان جادوی همدلانه (سمپاتیک) درک میشوند، چرا که هر دو بر آنند که چیزها از طریق همدلی مرموزی از راه دور بر هم اثر میکنند و انگیزه از یکی به دیگری انتقال مییابد (فریزر، ۱۳۸۲: ۸۸).
جادوی هومیوپاتیک
در جادوی هومیوپاتیک اصل بر این است که هر چیزی همانند خود را میسازد و یا هر معلولی شبیه علت خود است (فریزر، ۱۳۸۲: ۸۷). جادوی شبیه سازی یکی از انواع جادوی هومیوپاتیک به حساب میآید. در این نوع جادو برای رسیدن به یک هدف یا واقعیت به شبیه سازی یا تصویر سازی آن واقعیت میپردازیم. نمونههای این جادو را که از قدیمیترین انواع جادو است بر دیوارنگارههای غارهای پارینهسنگی میتوان دید. انسان ابتدایی با ترسیم یک شکار موفق بر دیوار غارها از طریق جادوی شبیهسازی سعی در ایجاد یک شکار موفق در واقعیت، مشابه با تصویر دارد (Frankle and Stein, 2005). افراد معتقد به جادوی هومیوپاتیک آن را مبتنی بر روابط علی میدانند. اما از آنجا که در هر رابطهی علی بنا بر تعریف هیوم (۱۹۷۷) حضور همزمان سه عامل، مقدم بودن علت بر معلول، پیوستگی علت و معلول و ارتباط منظم آنها ضروری است، ادعای مطرح شده توسط این افراد به طور علمی قابل اثبات نیست.ارتباط مفهوم علیت با عنصر مکان طرفداران جادوی هومیوپاتیک را بر آن میدارد تا برای ایجاد معلول مورد نظرشان به نزدیکی مکانی علت با مکانی که معلول قرار است در آن نمود پیدا کند برای کمتر شدن فاصلهی زمانی انتقال سیگنال فرستاده شده از علت به محل مورد نظر، توجه نمایند (Walach, 2000).
از مهمترین زمینههای کاربرد قانون شباهت یا هومیوپاتیک در جوامع ابتدایی و همینطور جامعهی مدرن امروزی، زمینه تغذیه و سلامتی است که نمونههای بسیاری از آن در مجلهها و کتابهای سلامتی امروزی دیده میشود. برای مثال میتوان به نوشیدن مایعات قرمز برای بهبودی بیماریهای خونی و داروهای گیاهی تهیه شده از برگهای قلبی شکل برای برطرف کردن بیماریهای قلبی اشاره کرد (Lindeman et al., 2000).
روش جمعآوری دادهها
در انتخاب روش تحقیق همواره باید تناسب روش و موضوع تحقیق مد نظر قرار گیرد. گاه امکان مطالعهی سؤالات مورد بررسی در محیط بسته و به صورت طرحهای آزمایشی وجود ندارد و بدلیل پیچیدگی موضوع و سؤالات مورد نظر محقق نمیتواند پدیدهها را به صورت منفرد تبیین نماید. در این موارد استفاده از روش تحقیق کیفی برای پرداختن به شرایط زمینهای و مواجهه با پیچیدگیهای تحقیق ضروری به نظر میرسد؛ چرا که موضوعات تحقیق در روش کیفی در کلیتشان و نه به صورت منفرد بررسی میشوند (فلیک، ۱۳۸۷: ۱۶). بنا بر مطالب ذکر شده پیرامون توجه به موضوع و نوع سؤالات برای تعیین روش انجام تحقیق، محقق روش تحقیق کیفی را جهت بررسی موضوع و جمعآوری اطلاعات از شهرستان نجفآباد[۱] به عنوان میدان تحقیق برمیگزیند. از جمله روشهای تحقیق کیفی روش مردمنگاری است. این روش که ریشه در انسانشناسی فرهنگی و مکتب جامعهشناختی شیکاگو دارد، امروزه به عنوان مجموعهای از تکنیکها در رشتههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد (محمدپور، ۱۳۸۴: ۷۶). روش مردمنگاری تلاش دارد تا فرآیندهای اجتماعی را از درون و از طریق مشارکت در جریان رویدادها درک کند (فلیک، ۱۳۸۷، ۲۶). محقق در این تحقیق از تکنیکهای روش مردمنگاری که عبارت از: مشاهده، مشاهده مشارکتی، مصاحبه و بررسی اسناد و مدارک است جهت گردآوری دادهها استفاده کرده است.
پیشینهی تحقیق
-استادآقا (۱۳۸۸)به بررسی مردمشناختی فالگیری در زندگی روزمره مردم مرکز شهر تهران میپردازد. وی در چارچوب نظریهی ساختاری- کارکردی و روش تحقیق کیفی به جمعآوری مطالب در رابطه با موضوعاتی چون انواع فالهای رایج در جامعه، کارکردها و ساختار فالگیری میپردازد و در نهایت بدین نتیجه میرسد که وجود فالگیری در جامعهی معاصر نشان از کارکرد آن در زندگی افراد دارد و به همین جهت است که به طور مداوم خود را متناسب با شرایط حاکم بر جامعه تغییر داده و باز تولید میکند.
-ریاضت (۱۳۸۴) به بررسی مردمشناختی گرایش دختران ۱۵ – ۱۸ سال به فال و فال بینی در تهران میپردازد. وی با توجه به روش تحقیق کیفی به جمعآوری اطلاعات از میدان تحقیق پرداخته و چنین نتیجه میگیرد که اطلاع از آینده و پیشبینی آن به خصوص در امر ازدواج، دختران بسیاری را در سنین نوجوانی به سمت فال و فالگیری سوق میدهد.
سؤالات تحقیق
-عناصر جادویی به چه نحوی بر فرهنگ عامه تأثیر میگذارد؟
-میزان تأثیرپذیری فرهنگ عامه از عناصر جادویی در جامعهی معاصر نسبت به گذشته با چه تغییراتی روبرو بوده است؟
آداب و رسوم مربوط به ازدواج
مراسم ازدواج به عنوان یکی از مراحل گذار در هر جامعهای آداب و رسوم خاصی را در بر میگیرد. در شهرستان نجفآباد نیز ازدواج بنا بر اعتقادات افراد، آداب و رسومی را به خود اختصاص میدهد، که البته بسیاری از این آداب و رسوم امروزه به دست فراموشی سپرده شدهاند و مگر توسط عده اندکی از خانوادهها اجرا نمیگردند. برخی از این آداب و رسوم نیز معانی خود را از دست داده و دیگر نه به عنوان یک باور یا اعتقاد بلکه تنها به عنوان یک رسم و یک سنت باقی مانده از گذشتگان در زندگی مردم حضور دارند. همانطور که در بخش نظریه نیز اشاره شد رسیدن به یک پایان مطلوب و نتیجهی دلخواه مهمترین هدفیست که افراد را به استفاده از جادو سوق میدهد (Frankle and Stein, 2005). تلاش برای خوشبخت شدن عروس و داماد به عنوان یک هدف مطلوب باعث شده است که خانوادهی دو طرف ترفندهای خاصی را برای این منظور در نظر بگیرند که از آن جمله میتوان به مواردی که در ادامه میآید اشاره کرد:
-دور نمودن زن سیاه بخت (شوهر مرده یا مطلقه) از سر سفرهی عقد، کمک گرفتن از یک زن جوان و خوشبخت برای آماده کردن جای خواب عروس وداماد و ساییدن قند در بالای سر آنها و استفاده از یک آرایشگر خوشبخت برای آرایش و آماده کردن عروس؛ چرا که اعتقاد بر این است که افراد میتوانند از طریق شباهت بر عروس اثر گذاشته و موجبات خوشبختی و یا بدبختی او را فراهم آورند. مردم سنگسر بر این اعتقادند که خوابیدن یک پیرزن در جای خواب عروس و داماد باعث طول عمر آنها خواهد شد (میرنیا، ۱۳۶۹: ۲۴۴).
-در اعتقادات و آداب و رسوم شهرستان نجفآباد علاوه بر اثر گذاری اشخاص بر همدیگر به اثرگذاری خوراکیها در زندگی برمیخوریم. اعتقاد بر این است که شیرینیهایی چون قند و عسل از طریق قانون شباهت منجر به شیرین شدن زندگی زوج خواهند شد. به همین جهت در حین خوانده شدن خطبهی عقد بر سر عروس و داماد قند ساییده میشود و پس از اتمام خطبه و شنیدن جواب بله از طرف عروس و داماد نیز زوج در دهان همدیگر عسل میگذارند و حتی در شب عروسی نیز قبل از وارد شدن زوج به خانه، عروس مقداری عسل بر بالای درب ورودی منزلشان میزند و همهی این موارد به این دلیل است که شیرینی قند و عسل از طریق ایجاد شباهت باعث شیرین شدن زندگی عروس و داماد میگردد.
-از دیگر موارد استفاده از قانون تشابه در مراسم ازدواج میتوان به قرار دادن گندم و نان در سفرهی عقد اشاره کرد. از آنجایی که نان و به تبع آن گندم نقش به سزایی در تغذیهی مردم دارند؛ مردم از آنها به عنوان برکت خانه نام میبرند و معتقد هستند که با قرار دادن آنها در سفرهی عقد برکت را به خانهی زوج جوان انتقال میدهند. علاوه بر این در شب عروسی سفرهای شامل نان و پنیر به دور کمر عروس میبندند تا با بردن این نان به خانهی جدیدش برکت را نیز به آن خانه انتقال دهد. در این موارد نیز میبینیم که مردم با گذاشتن نان و گندم بر سر سفرهی عقد و انتقال آن به خانهی عروس و داماد با توجه به جادوی تقلیدی یا شباهت سعی دارند تا چرخهی روزگار را به تقلید از این اعمال واداشته تا بدین طریق برکت و فراوانی به خانه زوج انتقال یابد.
-یکی دیگر از موارد مهم در خانه برای عروس و خانوادهاش تسلط داشتن عروس بر داماد است. عدهای بر این عقیدهاند که اگر یکی از زوجین در شب عروسی به محض ورود به خانه پای خود را بر روی پای دیگری گذارد، فرد مسلط و برتر در زندگیاش خواهد شد.
در این جا نیز شباهت بین بالا بودن پا و بالا بودن در زندگی را میبینیم. مورد دیگر در این رابطه گاز گرفتن انگشت در حین گذاردن عسل در دهان همدیگر است. در اینجا نیز اعتقاد بر این است که هر یک از زوجین دست دیگری را گاز گرفت زور خود را ثابت کرده است و این زورمند بودن به زندگی واقعیاش منتقل خواهد شد. البته هرچند این رسوم در مراسم ازدواج هنوز به خصوص از جانب دختران اجرا میشوند، اما عموماً جنبهی اعتقادی خود را از دست داده و صرفاً جنبهی تفننی دارند.
-از آنجا که یکی از مهمترین اتفاقات در زندگی زوج در جامعهی پدرتبار تولد فرزند پسر است، خانوادهها در جهت خوشبختی بیشتر عروس و داماد در این مورد نیز اعمالی را انجام میدهند که بسیاری از این اعمال نیز بر پایهی قانون تشابه شکل گرفته است. از جملهی این رسوم میتوان به گذاردن نوزاد پسر یا پسر بچه بر روی زانوان عروس بعد از اتمام خطبهی عقد و یا گذاشتن کلاه پدر عروس در شب عروسی بر سر عروس اشاره کرد. در هر دوی این موارد باز هم با قانون تشابه روبرو هستیم. پسر بچه و پدر عروس هر دو از جنس مذکر هستند و این منجر به اثرگذاری بر عروس از طریق ایجاد شباهت و پسر شدن اولین فرزند آن عروس میگردد.
-از دیگر موارد برای خوشبختی عروس و داماد دفع کردن چشم و جادو از زندگی آنهاست. خانوادهها از طریق دود کردن اسفند (اسپند) و گذاردن قفل و یا قیچی باز بر سر سفرهی عقد و بستن آن پس از جاری شدن خطبه و دوباره گشودن آن در شب عروسی و همچنین زدن تخم مرغ بر بالای درب خانه و اتاق عروس جادو و چشم بد را از زندگی عروس و داماد دفع میکنند. اعتقاد بر این است که همراه با دود کردن اسفند و ترکیدن اسفندها و همچنین ترکیدن تخم مرغهای زده شده بر بالای درب خانه، چشم حسودان نیز میترکد و در واقع چشم بد آنها از عروس و داماد دفع میگردد. در مورد قفل نیز وضع به همین منوال است. با بستن قفل باز پس از اتمام مراسم عقد از طریق ایجاد شباهت راه طلسم و جادو به زندگی زوج بسته میشود و با باز شدن دوبارهی آن در شب عروسی توسط خانوادهی عروس در واقع بخت عروس و داماد باز میشود و به کدخدا شدن[۲] آنها کمک مینماید. اما چنانچه فردی قصد جادو کردن زوج و جلوگیری از خوشبختی آنان را داشته باشد، قفلی که پس از خطبهی عقد بسته است را هیچگاه باز نمیکند تا بدین نحو بخت آنها برای همیشه بسته بماند.
-برخی از انواع فال و پیشگویی
فال بولونی[۳] یکی از انواع فالهای رایج در شهرستان نجفآباد بوده است. این فال در چهارشنبه سوری و به روایتی چهارشنبهی آخر ماه صفر گرفته میشده است. بدین طریق که گروهی از افراد (عموماً زنان) چند روز پیش از چهارشنبهی مورد نظر دور هم جمع شده و هر یک به نیتی، نشانی را که شامل دکمه، سکه، زیور آلات و به طور کلی اشیاء ریز میشد، داخل کوزهای میانداختند و سپس داخل کوزه را با آب پر کرده و درب آن را با پارچهای میپوشاندند و تا شب چهارشنبه سوری در تنور میگذاشتند. درون کوزهی مربوطه به جز نشانههای ذکر شده یک عدد بادام به نشانهی زمانه، یک چله پنبه به نشانهی آسمان، یک عدد سنگ به نشانهی زمین و یک سورمه دان، شانه و آیینه برای دختر شاه پریان[۴] میگذاشتند تا بیاید و در آیینه نگاه کرده، چشمانش را سورمه بکشد، موهایش را شانه بزند و برایشان دعا کند تا فالشان درست بوده و به آرزویشان برسند. برای انجام مراسم در شب چهارشنبه سوری همهی افرادی که نشان گذاشته بودند دور هم جمع شده و اشعاری را که از حفظ داشتند میخواندند و دختر بچهای نا بالغ بعد از هر بیت شعر دست در کوزه کرده و بدون نگاه کردن به داخل کوزه یکی از نشانها را بیرون میآورد و بدین طریق شعر خوانده شده جواب نیت صاحب نشان به حساب میآمد. این مراسم به نامهای فال چلبیتو در خراسان، فال سمنو در گز و ترانهی فال در آذربایجان نیز اجرا میشده است (میرنیا، ۱۳۶۹: ۲۰۸- ۲۱۲).
از دیگر مراسم مربوط به پیشگویی و فالگیری مراسم فال گوش است. این مراسم در شب چهارشنبه و یکشنبهی کل سال انجام میشود. مراسم بدین صورت است که فرد نیت کرده یا شخصی دیگر به نیابت از او (معمولاً کودکی کم سن و سال) در نزدیکی غروب آفتاب که هوا در حال تاریک شدن است و احتمال دیده شدن فرد کمتر بوده است، به خانهی یکی از همسایهها رفته و در دالان ورودی خانه گوش میایستاده است. در این فال اولین کلمه و یا جملهی شنیده شده توسط فرد به عنوان جواب فال به حساب میآمده است. به همین دلیل بوده که مردم در این هنگام روز از موضوعات خوب صحبت میکردند تا اگر کسی فال گوش ایستاده بود در جواب فالش صحبتهای خوب بشنود. البته لازم به ذکر است که این فال در گذشته بدلیل امنیت بیشتر و شناسا بودن همسایهها و در نتیجه باز بودن درب اکثر خانهها کاربرد داشته است. در کتاب فرهنگ مردم نوشتهی علی میرنیا نیز به رسم فالگوش اشاره شده است (میرنیا، ۱۳۶۹: ۲۰، ۲۱). در هر دو این موارد می بینیم که بر طبق قانون تشابه شعر یا جملهی مثبت منجر به وقوع وقایع مثبت و شعر یا جملهی منفی منجر به وقوع اتفاقات منفی بر اساس باورهای افراد خواهد شد.
یکی دیگر از موارد پیشگویی در جامعهی مورد نظر که به زنان باردار مربوط میشده، بدین قرار بوده که چنانچه زن باردار میخواست جنسیت کودک خود را تشخیص بدهد با نیت فوق از خانه بیرون آمده و در مسیر حرکت خود شیئی را جستجو میکرد. در این مورد نیز بر اساس قانون تشابه؛ دخترانه یا پسرانه بودن شیء جنسیت کودک را مشخص میکرد. برای مثال سنجاق وسیلهای دخترانه به حساب میآمد.
-نمونههایی از جادو
یکی از انواع جادوهایی که برای ایجاد مشکل در زندگی دیگران به کار میرفته است، ترکیبی از تخم جارو، پوست سیر، پوست تخمه خربزه[۵] و رودهی سگ و یا گوسفند است. در این جادو بر اساس اصل شباهت با گره زدن روده سگ و یا گوسفند، گرهای در زندگی فرد مورد نظر ایجاد میشود و بنا بر همین اصل با خشک شدن روده گره زده شده، زندگی آن شخص نیز خشک میشود. در این جادو که یکی از بدترین انواع جادو در نجفآباد به حساب میآمده است، همهی مواد ذکر شده را در کیسهای گذاشته و روی آن را با قیر سیاه میپوشاندند و کیسه را در چاهی بسته همچون چاه حمام[۶] میانداختند تا بدین طریق جادو بهتر عمل کند. انتخاب چاه و استفاده از قیر سیاه بدین دلیل بوده که سیاهی هر دو با ایجاد تشابه باعث سیاهی زندگی فرد میشده و در واقع به بهتر عمل کردن جادو کمک مینموده است.
یکی دیگر از انواع جادو که برای بر هم زدن رابطهی دو شخص (عموماً زن و شوهر)[۷] و جدا کردن آنها از همدیگر به کار میرفته است، بستن دو عروسک از پشت به همدیگر بوسیلهی سوزن و سنجاق است. در این مورد نیز عروسکها را در پارچهای سفید بسته، قیر گرفته و در آب لجن یا همان چاه بسته و گاه حتی در گوشهای تاریک از خانهی فرد مورد جادو میگذارند. یکی از زنان مورد مصاحبه میگفت:” یکبار که راه آب حمام عمومی بسته شد، از جلوی راه آب کیسهای قیر گرفته در آوردند که داخل کیسه دو عروسک پشت به هم قرار داشتند”. در این نوع جادو نیز بنا بر اصل شباهت بستن دو عروسک از پشت سر به همدیگر باعث جدا شدن افراد مورد نظر میشود.
جادوی دیگری که در مصاحبهها بدان اشاره شد ، برای نابود کردن فرد مورد جادو استفاده میشود. در این نوع جادو تکهای چربی را به نخی بسته و در داخل قبری قدیمی آویزان میکنند. در این جادو نیز بنابر اصل تشابه آب شدن و در نهایت خشک شدن چربی به آب شدن و مرگ فرد جادوشده خواهد انجامید.
-برخی اعتقادات مربوط به دورهی بارداری
از جمله باورهای رایج در شهرستان نجفآباد که البته در دو دههی گذشته تقریباً کمرنگ شده است، مربوط به زنان بارداریست که سابقهی سقط جنین داشتهاند. این زنان برای جلوگیری از سقط دوبارهی فرزندانشان کمر خود را قفل میکردند. این عمل بدین صورت بوده که زن باردار در ماه چهارم بارداری نزد دعاخوانی رفته و دعا خوان بعد از خواندن دعاهایی مخصوص این کار، قفلی را به بندی زده و به دور کمر زن میبست. این قفل تا زمان شروع درد زایمان بسته میماند و با شروع درد زایمان باز میشد. یکی از زنان مورد مصاحبه در این رابطه میگوید:”قدیم زنان بسیاری در حمامهای عمومی دیده میشدند که قفلی به دور کمر خود داشتند”. در این عمل میبینیم که بنابر قانون شباهت، اعتقاد بر این است که قفل بسته به بسته شدن کمر زن باردار و جلوگیری از سقط جنین و قفل باز در شروع درد زایمان به تولد آسان کودک منجر خواهد شد.
-از دیگر باورهای رایج در مورد زنان باردار این است که اگر زن باردار به جنازهی مردهای نگاه کند، چشم بچهاش شور میشود[۸] و برای جلوگیری از این مسئله میبایست در همان لحظه مقداری نمک بر روی جنازه مرده ریخته و بخورد تا شوری چشم کودک از بین برود. در این اعتقاد بنا بر اصل تشابه شوری نمک باعث خنثی شدن شوری چشم میشود. البته لازم به ذکر است که جلوگیری از شور شدن چشم کودک تنها زمانی امکانپذیر است که جنازهی مربوطه متعلق به فردی باشد که به مرگ طبیعی مرده است.
-برنامه غذایی مربوط به دوران بارداری نیز از مهمترین زمینههای کاربرد قانون تشابه در میدان مورد بررسی است. طبق اعتقادات رایج در این جامعه خوردن میوههای معطر چون به و سیب منجر به خوشبو شدن بدن کودک، خوردن میوههایی چون سیر و پیاز بدلیل داشتن بوی بد باعث بدبو شدن بدن کودک و خوردن میوههایی چون هلو بدلیل زیبایی ظاهری باعث زیبا شدن صورت کودک میشود.
-برخی اعتقادات مربوط به زندگی روزمره
-از جمله مسائلی که گهگاه خانوادهها با آن روبرو میشوند، حضور طولانی مدت مهمان در خانه است. در این مورد اعتقاد بر این است که ریختن نمک در کفش مهمان باعث رفتنش میگردد. در این مورد بنا بر اصل تشابه شوری نمک باعث شور افتادن دل[۹] مهمان میگردد و از طرفی دیگر نیز ریختن نمک در کفش به عنوان وسیلهی گام برداشتن و رفتن خود بر پایهی قانون تشابه است. البته عدهای نیز با سروته گذاشتن جارو و یا گذاشتن دسته یانه[۱۰] در تنور این هدف را دنبال میکردند. بنا بر گفته بعضی از مصاحبه شوندگان در این دو مورد نیز بنا بر اصل تشابه، جابه جایی و تغییر وضعیت شیء میتوانسته به تغییر وضعیت مهمان منجر شود.
-از جمله باورهای شایع در بین مردم نجفآباد این است که جارو زدن دو نفر به صورت همزمان در روی حیاط خانه و یا باز و بسته کردن مدام قیچی منجر به ایجاد دعوا میشود. در این باورها با اعمالی روبرو هستیم که هر دو باعث ایجاد سرو صداهایی ناهماهنگ و گوش خراش میشوند و باز هم بنا بر اصل تشابه میتوانند منجر به ایجاد دعوا و سر و صدا در خانه گردند. بعضی از مردم برای خنثی کردن این مسئله در هنگامی که دو شخص به طور همزمان به جارو زدن مشغول هستند با صدای بلند میگویند:”خونه معصومه کولیِ عروسیِ” و در حقیقت با بیان این جمله سر و صداهای ایجاد شده را به خانهی دیگری که البته شخصی فرضی است، نسبت میدهند و بدین طریق از ایجاد دعوا در خانه جلوگیری به عمل میآورند.
-انداختن[۱۱] ترشی به عنوان جزئی مهم از سفرهی ایرانی، یکی از کارهای مهم روزمره در گذشته به حساب میآمده است. به همین دلیل افراد در تهیهی آن دقت فراوان به کار میبردند. مردم نجفآباد بر این باور هستند که بنا بر اصل تشابه برای ترش شدن سرکه و یا ترشی نیاز است فردی که مسئول تهیهی آن است، فردی عصبی و ترش رو باشد، تا ترشرویی آن فرد با اثر گذاری بر ترشی و یا سرکه منجر به ترش شدن آنها نیز گردد.
-از دیگر اعتقادات مردم نجفآباد که باز هم ریشه در قانون شباهت دارد این است که چنانچه دختر دم بخت (دختری که در سن ازدواج است) مشغول به جارو زدن خانه باشد و شخصی دیگر جارو را از وی بگیرد، خاستگار دختر بر میگردد و به نوعی با توجه به قانون شباهت خواستگار دختر را شخصی دیگر از او میگیرد.
-رفع جادو
جادو و اعمال جادویی در زندگی مردم در گذشته و حتی امروزه به صورت تغییر یافته نقش به سزایی را ایفا میکند و هستند بسیاری از مردم که هنوز برای رسیدن به اهداف و مقاصد خود متوصل به جادو میشوند. مردم از زمانهای گذشته برای مقابله با جادو و رهایی از شر آسیبهایش به استفاده از مواد و به کارگیری ترفندهای خاصی روی میآوردند، که بسیاری از این ترفندها بر پایهی قانون شباهت شکل گرفتهاند. از مهمترین مواد برای دفع جادو، سرکه و ادرار دختر بچه (دختر قبل از سن بلوغ) است. مردم شهرستان نجفآباد بر این اعتقادند که برای از بین بردن جادو و یا در اصطلاح مردم نجفآباد برای “براندن جادو” بایستی ادرار هفت دختر بچه را با مدفوع سگ بجوشانند و از پشت سر بر روی شخص جادو شده بریزند که این عمل باعث از بین رفتن جادو میگردد. البته ادرار دختر بچه و سرکه به تنهایی و بدون جوشاندن نیز میتوانند مؤثر باشند. صورت دیگر استفاده از این مواد به همراه گیاه کلاکوله است. کلاکوله گیاهی سیاه رنگ و بد بوست که برای جلوگیری از جادو بر سر سفرهی عقد گذاشته میشود. طبق باور افراد سیاهی کلاکوله باعث از بین بردن جادوی سیاه میشود. در استفاده از کلاکوله باید توجه داشت که کلاکولهی گذاشته شده بر سر سفره عقد هر کس تنها به از بین بردن جادو علیه همان شخص کمک میکند؛ مگر کلاکولهی سر عقد دختر عمو پسر عمو که مقدس است و قادر به ابطال جادو برای هر کس است. در استفاده از کلاکوله بایستی کلاکولهی ساییده شده را به همراه سرکه و یا ادرار هفت دختر نابالغ جوشانده و در چهار گوشهی
اتاق و یا خانهی فرد (و به روایتی هفت گوشهی خانه) بریزند تا سحر باطل شود. در این مورد نیز استفاده از سرکه و ادرار بر اساس قانون تشابه قابل توجیه است. در نظر مردم ادرار خاصیت ضد عفونی کننده و پاک کنندگی دارد و به همین دلیل است که سعی دارند تا با کمک آن جادو را پاک کرده و شخص جادو شده را از اثرات منفی جادو ضد عفونی کنند. یکی از زنان مورد مصاحبه دربارهی خاصیت ضد عفونی کنندگی ادرار گفت:”در گذشته وقتی در حین قالی بافی دست کسی زخم میشد برای جلوگیری از عفونت، از کودکی میخواستند تا بر روی زخم ادرار کند”. در رابطه با استفاده از سرکه نیز وضع بر همین منوال است، سرکه بدلیل ترش بودن قادر است برخی چیزها چون فلزات را از بین ببرد و یا در اصطلاح “بخورد”، به همین علت مردم با استفاده از سرکه میخواهند جادو از بین رفته و یا به اصطلاح “خورده شود”.
-رفع چشم زخم
یکی از خطراتی که در نظر مردم فرد را از بدو تولد تهدید میکند، چشم زخم است. از آنجا که این اعتقاد سبغهی دینی دارد (قرآن کریم، سوره قلم، آیه ۵۱)، جایگاهی بس مهم در بین مردم به خود اختصاص داده است. به طوری که در یک گزارش نظرسنجی در تهران میبینیم که نزدیک به ۹۱ درصد مردم به چشم زخم و رسم دود کردن اسفند برای جلوگیری از چشم زخم بدخواهان اعتقاد دارند (مرکز افکارسنجی و رصد فرهنگی، ۱۳۸۹: ۵۱، ۵۲). بر همین اساس مردم اعمال بسیاری را به کار میگیرند بلکه بتوانند از شر این دشمن پنهانی نجات یابند. همان طور که اشاره شد دود کردن اسفند یکی از مرسومترین آداب مربوط به دفع چشم و نظر یا همان چشم زخم است. در این رسم مردم بر این باورند دود اسفند همانطور که در چارچوب نظری نیز بدان اشاره شد، میتواند از طریق جادوی همدلانه و با انتقال انگیزه از راه دور بر فرد اثر گذاشته و به کور شدن چشم بد منجر گردد (فریزر، ۱۳۸۲: ۸۸). دود کردن فلفل سفید یکی دیگر از مواردیست که افراد برای رفع چشم زخم با انگیزهی ذکر شده به آن دست میزنند. البته از آنجا که دود حاصله از فلفل سفید بسیار آزار دهنده است مگر در رفع مشکلات خاص و توسط عدهی اندکی از مردم از آن استفاده نمیشود. در ادامه لازم به ذکر است که طبق باور مردم ترکیدن دانهی اسفندهای آتش گرفته نیز میتواند بنا بر اصل تشابه به ترکیدن چشم حسودان منجر شود و به همین دلیل است که در هنگام ترکیدن دانههای آتش گرفتهی اسفند بارها عبارت “بترکه چشم حسود” توسط افراد به کار میرود.
یکی دیگر از مراسم مربوط به دفع چشم زخم “تخم ترکون” است که البته توسط افراد با تجربه انجام میشود. بسیاری از مصاحبه شوندگان بر این باورند که چنانچه تخم ترکون ۳ دفعهی مداوم انجام گیرد مشکل فرد بر طرف میشود. مراسم تخم ترکون به این صورت است که ابتدا روی آتش با دعا و صلوات اسفند میریزند. سپس تخم مرغی را برداشته و بر روی آن چشم و ابرو و نام فردی که مشکوک به داشتن چشم شور است را مینویسند. سپس تخم مرغ را بر روی آتش گذاشته شروع به خواندن دعا میکنند تا بدین وسیله از شر چشم بد رهایی یابند. چنانچه فرد نداند که مشکلش به واسطهی چشم و حسادت چه شخصی ایجاد شده است، به جای اسم آن شخص عبارت “بترکه چشم حسود” نوشته میشود. از آنجایی که مراسم “تخم ترکون” در عصر چهارشنبه انجام میشود بر روی تخم مرغ علاوه بر موارد گفته شده نام چهارشنبه و روزهای پیش از آن را نیز مینویسند. بدین صورت که “شنبه، یکشنبه، دوشنبه، سهشنبه،چهارشنبه بترکه چشم حسود” که عبارت ذکر شده بدین معنا است که در روز چهارشنبه که همان روز است، چشم حسود می ترکد. بنا بر باور مردم که باز هم ریشه در اصل تشابه دارد چنانچه تخم مرغ ترکید چشم حسود نیز ترکیده است و فرد دارای مشکل از شر چشم بد رهایی یافته، ولی چنانچه تخممرغ “بار گرفت[۱۲]” نشانهی این است که مشکل پیش آمده ربطی به چشم و نظر نداشته و در اصطلاح عوام “قضا بلا” بوده است و با صدقه رفع میشود. بعد از اتمام مراسم تخم مرغ را در یک باغ قدیمی و یا بر پشت بام انداخته و یا به اصطلاح مردم نجفآباد “دست آب میدهند[۱۳]”، تا حیوانات و به طور خاص کلاغها از آن خورده و برای صاحبش دعا کنند که این خود به حل مشکلش کمک میکند.
یکی دیگر از اعتقادات مربوط به جلوگیری از چشم و نظر شکستن تخم مرغ است که در بخش ازدواج نیز به یک مورد آن اشاره شد. نمونهی دیگر شکستن تخممرغ در هنگام خرید وسیله نقلیهی جدید است که در این مورد در جلوی تایرهای وسیلهی مورد نظر تخممرغهایی قرار داده و با آن از روی تخممرغها عبور میکنیم. در این مورد نیز بنا بر اصل تشابه همراه با ترکیدن تخممرغها چشم حسودان نیز میترکد و فرد از چشم بد آنها دور میشود.
نذر عقیقه که ریشه در اعتقادات دینی مردم نجفآباد دارد، یکی دیگر از آداب و رسوم مربوط به دفع چشم و نظر در این شهرستان است. در این مراسم پوست گوسفند به صورت یک تکه جدا میشود و بعد از خارج شدن محتویات داخل شکمش، بدون تکه شدن و به صورت درسته برای پخت در قابلمه گذاشته میشود. گوشت گوسفند در این مراسم بایستی به اندازهای پخته شود که هیچ کدام از استخوانها آسیب نبینند. بعد از پخته شدن آبگوشت، تمامی استخوانها بدون هیچ گونه شکستگی به همراه دیگر اضافات جدا شده از گوسفند در پارچهای سفید گذاشته شده و در خاک دفن میشود. باور عموم بر این است که اگر چنانچه یکی از استخوانهای گوسفند کشته شده شکسته شود، بنا بر اصل شباهت استخوان همان قسمت از بدن فردی که عقیقه برای او انجام شده است نیز آسیب میبیند. لازم به ذکر است که خوردن از غذای عقیقه برای هفت نفر مجاز نیست که عبارتند از: فردی که عقیقه برای او انجام شده است، پدر و مادرش و پدر بزرگ و مادر بزرگ پدری و مادریاش.
-نتیجه گیری
محقق در این تحقیق برای یافتن تأثیر جادوی هومیوپاتیک یا جادوی تقلیدی بر بخشهای متفاوت فرهنگ عامه چون آداب و رسوم، اعتقادات و باورهای رایج در جامعه، در چارچوب نظریهی قانون شباهت یا وضعیات مشابه سر جیمز فریزر و با استفاده از تکنیکهای روش تحقیق کیفی به جمعآوری اطلاعات از شهرستان نجفآباد به عنوان میدان تحقیق پرداخته است. با توجه به اطلاعات بدست آمده میبینیم که بسیاری از باورها، اعتقادات و آداب و رسوم رایج در شهرستان نجفآباد بر پایهی قانون شباهت شکل گرفته است و در واقع بدون توجه به قانون شباهت پی بردن به معنای آنها کاریست بس دشوار.
همانطور که در بخش چارچوب نظری نیز به آن اشاره شد، مردم در جهت سلطه یافتن بر طبیعت از جادو استفاده میکنند (فکوهی، ۱۳۸۵: ۳۹). طبق نظر دیوید هیوم انسان ابتدایی برای ارتباط با نیروهای فراطبیعی که خوشبختی و بدبختی انسان را در دست دارند به جادو روی میآورد. کلود لوی استروس نیز در همین رابطه معتقد است که جادو بر این باور اساسی پایهگذاری شده که انسان توان مداخله در نظم جهان طبیعی برای تغییر و اصلاح برخی امور را دارد (Styers, 2004). بر اساس این اعتقاد است که مردم در گذشته و حتی امروز برای رسیدن به اهدافی چون خوشبختی، سلامتی، رهایی از شر نیروهای شرور، حل مشکلات، پیشبینی آینده و حتی انجام کارهای روزمره متوسل به جادو میشوند و آداب و رسومی را ایجاد میکنند تا انجام آنها علتی گردد برای ایجاد معلولی شبیه به خود. از انجا که انجام جادوی هومیوپاتیک یا تقلیدی توسط مردم عادی بسیار سادهتر نسبت به جادوی تماسی بوده است، این نوع جادو جایگاه بسیار مهمی در زندگی روزمره به خود اختصاص میدهد؛ تا حدی که حتی در کوچکترین و کم اهمیتترین فعالیتهای روزانه چون ترشیانداختن و یا جارو زدن[۱۴] نیز به آن توجه میشده است.
مردم جامعهی معاصر با روی آوردن به انواع فال و پیشگویی برای اطلاع از آینده و علاقه به خیل عظیم ادبیات و فیلمهای جادویی بر تئوریهای نظریهپردازان اولیه مبنی بر مراحل تطور جادو، مذهب و علم خط بطلان کشیده و بازگشت جادو و مذهب را به جامعهی معاصر گوشزد میکنند (Neumann, 2006). نئومان با تشبیه جهان معاصر به جهان هری پاتر و صحبت از واقعهای به نام افسون هری پاتر در جهان مدرن از همنشینی جادو،علم و تکنولوژی در جهان هری پاتر و به تبع در جامعه معاصر سخن میگوید و بدین ترتیب بازگشت جادو و مذهب را به جهان نوین نوید میدهد (Neumann, 2006).
منابع
-استادآقا، مریم (۱۳۸۸) بررسی مردمشناختی فالگیری در زندگی روزمره مردم مرکز شهر تهران، جهت دریافت کارشناسی ارشد مردمشناسی، دانشگاه بوعلی همدان.
-بیهقی، حسینعلی (۱۳۶۵) پژوهش و بررسی فرهنگ عامه ایران، تهران: مؤسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی.
-حبیبیدرگاه، بهنام (۱۳۸۸) حقوق فولکلور (فرهنگ عامه)، تهران: مجد.
-روحالامینی، محمود (۱۳۸۴) زمینهی فرهنگ مردمشناسی، تهران: عطار.
-ریاضت، زهرا (۱۳۸۴) تحلیل مردمشناختی گرایش دختران به فال و فالبینی در تهران (مطالعه موردی دختران ۱۵- ۱۸ سال منطقه ۱۴ تهران، جهت دریافت کارشناسی ارشد مردمشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز.
-سیپک، ییری (۱۳۸۴) ادبیات فولکلور ایران، ترجمه محمد اخگری، تهران: سروش (انتشارات صدا و سیما و مرکز تحقیقات، مطالعات و سنجش برنامهای).
-فرخنیا، رحیم (۱۳۸۲) نظریههای مردم شناسی، اراک: نشر نویسنده.
-فریزر، گاربارینو (۱۳۸۲) شاخهی زرین، ترجمه کاظم فیروزمند، تهران: آگاه.
-فکوهی، ناصر (۱۳۸۵) پارههای انسانشناسی: مجموعه مقالههای کوتاه، نقدها و گفت و گوهای انسان شناختی، تهران: نشر نی.
-فکوهی، ناصر (۱۳۸۱) تاریخ اندیشه و نظریههای انسانشناسی، تهران: نشر نی.
-فلیک، اووه (۱۳۸۷) در آمدی بر تحقیق کیفی، ترجمه هادی جلیلی، تهران: نشر نی.
-گاربارینو، مروین (۱۳۷۷) نظریههای مردمشناسی، ترجمه عباس محمدی اصل، تهران: مؤسسه انتشارات آوای نور.
-محمدپور، احمد.، مهدی رضایی (۱۳۸۴) مبانی پارادایمی روش مردمنگاری و نظریه زمینهای در پژوهش کیفی، در، مجموعه پژوهش علوم انسانی (ویژهنامه علوم تربیتی و تربیت بدنی)، شماره ۱۷- ۱۸، پاییز- زمستان.
-مرکز افکارسنجی و رصد فرهنگی (۱۳۸۹) گزارش نظرسنجی تلفنی پیرامون میزان گسترش توجه مردم به سحر و جادو، تهران: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات.
-میرنیا، علی (۱۳۶۹) فرهنگ مردم (فولکلور ایران)، تهران: نشر پارسا.
۱.DOERING-MANTEUFFEL, S. 2011. Survival of occult practices and ideas in modern common sense. Public Understanding of Science, 20, 292-302.
۲.FRANKLE, R. L. S. & STEIN, P. L. 2005. ANTHROPOLOGY OF RELIGION, MAGIC, AND WITCHCRAFT.
۳.LINDEMAN, M., KESKIVAARA, P. & ROSCHIER, M. 2000. Assessment of magical beliefs about food and health. Journal of Health Psychology, 5, 195-209.
۴.NEUMANN, I. B. 2006. Pop goes religion Harry Potter meets Clifford Geertz. european journal of cultural studies, 9, 81-100.
۵.STYERS, R. 2004. Making magic: Religion, magic, and science in the modern world, An American Academy of Religion Book.
۶.WALACH, H. 2000. Magic of signs: a non-local interpretation of homeopathy. British Homeopathic Journal, 89, 127-140.
[۱] شهرستان نجف آباد از جمله شهرهای استان اصفهان است که در ۲۵ کیلومتری غرب شهر اصفهان واقع شده است.
[۲] کدخدا شدن اصطلاحی ست برای عروس و داماد در جهت موفقیت در رابطهی زناشویی.
[۳] بولونی به ظرفهای سفالی بزرگ شبیه به کوزه گفته میشود، که در گذشته برای نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار میگرفته است.
[۴] دختر شاه پریان یکی از شخصیتهای افسانهای ایرانی است.
[۵] اعتقاد مردم در جامعهی مورد بررسی بر این است که گذشتن از روی مواد ذکر شده باعث ایجاد مشکل در زندگی میشود. به همین دلیل مواد ذکر شده در بسیاری از جادوها مورد استفاده قرار میگیرد.
[۶] به طور کلی محل هایی که برای گذاشتن جادو انتخاب می شود، چاه حمام، قبرستان و یا گوشهای تاریک از خانه ی فرد مورد جادو است. البته از آنجا که بر طبق باور معتقدین به جادوی هومیوپاتیک نزدیکی مکانی علت و معلول برای اثرگذاری بهتر علت بر وقوع معلول و نتیجه ی مورد نظر نیاز است در تمامی موارد محلی انتخاب می شود که مورد استفاده و یا گذر فرد مربوطه باشد؛ حال حمام مورد استفاده ی فرد و یا قبر یکی از نزدیکانش (Walach, 2000). به همین علت است که حتی در دورهی معاصر نیز بسیاری از خانوادهها به فرزندان جوانشان اجازه ی آمدن به قبرستان را نمیدهند؛ چرا که معتقدند حتی عبور کردن از روی جادوی دیگری نیز باعث ایجاد مشکل در زندگی آنها خواهد شد.
[۷] از دیگر جادوهای پرکاربرد برای برهم زدن رابطهی بین زن و شوهر همان طور که در بخش آداب و رسوم مربوط به ازدواج نیز به آن اشاره شد استفاده از قفل و قیچی است.
[۸] چشم شور به معنای چشم بد، حسود و آسیب رسان است.
[۹] نگران شدن
[۱۰] دسته یانه به دسته ای چوبی و دو سر جهت کوبیدن مواد غذایی گفته می شود.
[۱۱] انداختن فعلی ست که برای تهیه کردن ترشی مورد استفاده قرار می گیرد.
[۱۲] اصطلاحی ست مورد استفاده برای تخم مرغی که بر روی آتش خاکستر و زغال را به خود میگیرد.
[۱۳] در جوی اب می اندازند.
[۱۴] رجوع شود به بخش یافته های تحقیق.