کارل گونار فیلبرگ (Carl Gunnar Fielberg) انسان شناس دانمارکی، از اولین انسان شناسان است که به صورت نظام مند و علمی به بررسی فرهنگ جامعه ایران، خصوصا منطقه فرهنگی لرستان، پرداخت. این انسان شناس متولد ۱۸۹۴ میلادی در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی در ایران به تحقیق میدانی مشغول بود، به عقیده دکترعلی بلوکباشی پژوهش های انسان شناسان نسل فیلبرگ در ایران، باب پژوهش های روشمند میدانی در ایران را گشود. ( بلوکباشی ۱۳۸۲ )
آثار او درباره ایران :
نوشتههای مرتبط
۱ – سیاه چادر، مسکن کوچ نشینان ونیمه کوچ نشینان جهان درپویه تاریخ
مترجم : اصغر کریمى ، مشهد، آستان قدس رضوى، ۱۳۷۲ ، ۴۳۸ ص .: مصور؛ ۲۳ س م، کتابنامه :ص . [۳۸۵] – .۴۰۰
La Tent Noire contribution ethnographique à l’histoire dultrelle
این کتاب ” تبیین ویژگیهاى زندگى مادى چادرنشینان ایران و وضعیت تحولات تاریخى و جغرافیایى این قشر مى باشد ، همچنین در این نوشته تفاوتهاى چادرنشینان نقاط مختلف جهان مورد بررسى قرار گرفته و ریزه کاریهاى ساخت و ساز چادرهاى آنها به نگارش در آمده است . نویسنده در طى چهارده فصل از مطالبى چون نظریات نوین درباره تحولات تاریخى اقوام کوچ نشین ، منابع سیاه چادر ، تیپهاى سیاه چادر در کشورهایى چون مراکس و صحرا و موریتانى و تونس و تریپولیتن و اروپا و … بحثهایى مطرح کرده است . “
۲ – ایل پاپی : کوچ نشینان شمال غرب ایران
ترجمه اصغر کریمی، تهران : فرهنگسرا ,۱۳۶۹ ، ۳۰۴ص .: مصور، جدول ، نمودار، نقشه ؛
کتابنامه :ص . ۲۹۳-۲۹۴
Les Papis : Tribu persan de nomades montagnardes du Sud ouest de I`Iran
مشخصات کتاب به زبان اصلی :
I Kommission Hos Gyldendalske boghandel, Nordisk Forlag: Kobenhavn: ۱۹۵۲=۱۳۲۱.
فیلبرگ برای این تحقیق، از فروردین تا اوایل مرداد ماه را در لرستان اقامت داشته و در این مدت در ایل پاپی به تحقیق مشغول بوده است. وی در این مدت اشیایی نمایانگر فرهنگ مادی این ایل را نیز جمع آوری نموده که هم اکنون در موزه ملی دانمارک موجود می باشد. این کتاب شامل سه بخش است. در بخش اول درباره جغرافیای طبیعی منطقه تردد ایل بحث می شود (ص ۱۷ – ۷۸ ) در بخش دوم درباره زندگی اقتصادی و فرهنگ مادی این ایل نکاتی ذکر می گردد. ( ص ۷۹ – ۲۳۲ ) و در بخش سوم فرهنگ اجتماعی و معنوی پاپی ها مرود اشاره قرار می گیرد ( ۲۳۳ – ۲۷۹ ) در پایان کتاب یادداشتها، کتابشناسی ها، فهرستها و اعلام به کار رفته در متن مورد اشاره قرار می گیرد.
۳ – مجموعه مردم نگاری بویراحمدیهای جنوب ایران، ( به همراه راین هولد لوفلر )، مترجم محمد تقی طاهری، ۲۲۸ ص، پایان نامه دوره فوق لیسانس علوم اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، ۱۳۶۳
منبع :
بلوکباشی، علی، ۱۳۸۲، جامعه ایلی در ایران، تهران، دفتر پژوهشهای فرهنگی