از آغاز سال تحصیلی جدید تاکنون که قریب شش ماهی میگذرد بارها در رسانه ها و مطبوعات شاهد اخبار مربوط به تنبیه شدید دانش آموزان توسط اولیاء امور آموزشگاهی، اعم از معلم یا معاون مدرسه بودیم. هرچند در لابه لای اخبار نیز مواردی از برخورد خشن برخی دانش آموزان با معلمان نیز اطلاع رسانی شد که خود موضوع جداگانه ای است و چرایی آن یادداشت دیگری را می طلبد.
ایده نگارش این یادداشت از جملات یک پزشک فوق تخصص غدد داخلی گرفته شد که هنگام معاینه غده تیروئید نگارنده بیان کردند که یکی از مهمترین نشانه های کمکاری تیروئید «پرخاشگری و عصبانیت» است.
اگر پای صحبتهای معلمان بنشینیم، آنها که باسابقه تر هستند، کیفیت ادب و احترام دانش آموزان نسبت به معلمان را در حال حاضر بسیار پایین ارزیابی میکنند. در کنار این موضوع، کیفیت معیشت معلمان است که از قرار معلوم با رضایت قشر معلمان همراه نیست. این دو عامل در کنار دهها موضوع پیرامونی، مثل امکانات آموزشگاه، مسیر طولانی و پر ترافیک ایاب و ذهاب معلمان و دانش آموزان از خانه به مدرسه، اختلافات موجود میان معلمان و مسئولان آموزشگاه، کلاسهای غیراستاندارد از نظر تعداد دانش آموز و امکانات کمک آموزشی، توقع اولیای دانشآموزان از نقش تربیتی مدرسه، انتظارات معلمان از مسئولان آموزش و پرورش در مورد مسائل رفاهی و بیمه ای و … همه دست به دست هم میدهند تا طاقت یک معلم را در یک کلاس ۳۵ نفره به یک چالش روزمره بکشاند. از این رو ست که شاید به جرأت بتوان گفت که یک معلم در طول یک سال تحصیلی ممکن است بارها در مرز این چالشها قرار گیرد و با نصیحت، گذشت و خویشتنداری و یا عصبانیت، نهیب، پرخاشگری و جملات امری و یا اخراج دانش آموز از کلاس و معرفی آن به دفتر و در نهایت خواستن اولیاء دانش آموز، کنترل کلاس را حفظ کند.
حال اگر به بیماری کمکاری تیروئید توجه کنیم میبینیم که کمکاری غده تیروئید یک اختلال شایع است که اکثر افراد جامعه از علایم آن آگاه نیستند. معلمان نیز با نوع کار پرمسئولیت خود بخشی از افراد جامعه هستند که ممکن است نسبت به این اختلال شایع آگاهی نداشته باشند، بهخصوص همانطور که در ابتدای یادداشت بیان شد، یکی از مهمترین نشانههای کمکاری تیروئید «پرخاشگری و عصبانیت» است. حال برای معلمی که احتمالاً با اختلال کمکاری غده تیروئید مواجه است و نسبت به آن آگاهی ندارد، چالش هر روزه مواجهه با ۳۵ دانشآموز در کنار معضلات گفته شده ممکن است منجر به پرخاشگریهایی شود که نمونه هایی از آن را در خبرهای رسانهای و مطبوعاتی امسال شاهد بودیم.
غده تیروئید که در ناحیه گردن قرار دارد، مسئول ترشح دو هورمون مهم T3 و T4 است. هورمونهای ترشح شده توسط تیروئید توسط جریان خون در سراسر بدن حرکت میکنند و وظایف مهمی چون متابولیسم بدن را کنترل میکنند. ضمن آنکه اختلالات مربوط به غده تیرویید با یک آزمایش ساده خون قابل تشخیص است و با داروهای هورمونی درمان میشود.
حاصل این یادداشت این پیشنهاد است که لازم است مشاغلی که با کودکان، نوجوانان و جوانان در محیط های آموزشگاهی سروکار دارند، به خصوص معلمان و معاونین آموزشی(ناظم ها) که بیش از ۱۵ سال سابقه اینگونه مشاغل را دارند با توجه به سن خود سالی یک بار موظف به انجام این آزمایش خون ساده و بایگانی نتایج آن در پرونده اداریشان گردند تا با همین یک آزمایش ساده احتمال بروز پرخاشگری در این مشاغل حساس پیشگیری شود. از آنجا که انجام این آزمایش نیاز به ناشتا بودن ندارد ذینفعان می توانند در هر زمان برای انجام این آزمایش اقدام کنند. ضمن آنکه اگر آموزش و پرورش با همه مشکلات خود به این مسایل نیز نیم نگاهی واقع بینانه داشته باشد، میتواند از طریق مراکز درمانی خود این آزمایش مختصر و مفید را برای اولیاء آموزشی به رایگان انجام دهد تا یک بُعد از سلامت جسمی معلمان خود را با رفتن به کلاس های درس و محیط های آموزشی در کنترل داشته باشد.