وجود قدرتمند کامپیوتر و اینترنت در سبک زندگی امروزی، مفهوم جدیدی به نام زندگی مجازی در میان دانش آموزان مطرح ساختهاست که اکنون مرز شهرها و روستاها را درنوردیده است. از آنجا که پرورش دانش آموزان، برای عهده داری نقشهای آینده، بسیار مهم است، تحقیق حاضر در پی آن است که دلایل چنین گرایشی را از نگاه دانش آموزان مدرسهی نگین روستای سید عنایت، بشناسد و بدین منظور از روش کیفی پدیدارشناسی و ابزار مصاحبه بهره گرفتهاست. نتایج این تحقیق نشان میدهد که برای بسیاری از دانش آموزان، اینترنت مؤلفه ی جدایی ناپذیر زندگی امروزی شده است که دنیای جدید و متمایزی را به آنها عرضه میکند.
کلمات کلیدی: پدیدارشناسی، دانش آموزان، روستای سید عنایت، سبک زندگی مجازی.
نوشتههای مرتبط
۱.مقدمه
سبک زندگی همان راه های گوناگون زندگی ، نوع زندگی و معیشت و چگونگی جریان حیات و شیوه زندگی انسانها به صورت فردی یا گروهی است[۱] که در اوقات فراغت و الگوی تفریح و الگوی مصرف تجلی پیدا میکند [۲] و باعث تمایز افراد جامعه میشود [۳]و[۴]. از سویی، زندگی در دهکده ی جهانی[۵]و سرعت جابهجایی سریع اطلاعات، همه جایی بودن و قابل حمل بودن وسایل ارتباط جمعی[۶] و دسترس پذیری آن، ابعاد جدید و پیچیدهای را در سبک زندگی، مقابل ما قرار میدهد.آنچه در اواخر سالهای ۱۹۶۰ به نام آرپانت[۷] در اختیار وزارت دفاع امریکا بود، امروزه به عنوان شبکه ی ارتباطی اینترنت با کاربران میلیونی، عصر اطلاعات را به نقطه ی اوج خود رسانده است و معنای جدیدی به وسایل ارتباط جمعی دادهاست و فضای مجازی را بهوجودآورده است که، فضای کاری و زیست بر پایه ی رایانه و اینترنت است که جدای از فضای واقعی و ارتباطات فیزیکی است که ارتباط در آن نیازمند عناصر مکانی و زمانی است. به بیان دیگر، فضای مجازی، جهان ذهنی اطلاعات و شبکههای الکترونیکی است که با اینترنت قابل دسترس است و اغلب با حیطه ناشناخته مقایسه میشود که مرزهای نامحدودی دارد[۸]. به هرروی فضای مجازی، محیطی نو شونده است که حجم بالای اطلاعات و قابلیتها، روزانه وارد آن میشود. جوانانی که برای گذران اوقات فراغت، تبلیغ کالای خویش، خرید، ارتباط اجتماعی، تحقیق و پژوهش و امور دیگر وارد فضای مجازی میشوند، زندگی خویش را بدون این فضا نمیتوانند تجسم کنند. از همین روی، ضروری است قبل از هرگونه پیشداوری نسبت به شبکهی جهانی اینترنت، از دریچهی نگاه کاربران، بهگ ونهای پدیدارشناسانه، آن را ببینیم و بشناسیم. با ظهور دهکده ی جهانی و همه گیری استفاده از شبکه ی اینترنت، نه تنها شهرها، بلکه روستاها نیز از امکانات شبکه ی اینترنت برخودار میشوند. در این میانه، دانش آموزان روستایی سالهای اخیر به لحاظ چنین دسترسی با همتایان پنج سال پیشتر از خود نیز قابل قیاس نیستند[۱]. پس به نظر میرسد به عنوان گام نخست باید بهدنبال دلایل استفادهی دانش آموزان از دنیای مجازی و نگاه ایشان به این دنیا باشیم. دنیایی که با گسترش دامنه ی خود، حوزههای گوناگون خرده نظامهای اجتماعی چون خانواده، سیاست، حوزه ی عمومی[۲] و حوزه ی خصوصی[۳] را دگرگون کرده است.
۲.سوال های پژوهش
آیا اینترنت، سبک زندگی جدیدی(زندگی مجازی) را برای دانش آموزان ایجاد کرده است؟
آیا اینترنت به ابزار سرگرمی دانش آموزان تبدیل شده است؟
آیا اینترنت، برای دانش آموزان به مثابه ی ابزار کمک آموزشی عمل میکند؟
۳.فرضیه های تحقیق
اینترنت، سبک زندگی جدیدی(زندگی مجازی) را برای دانش آموزان ایجاد کرده است.
اینترنت به ابزار سرگرمی دانش آموزان تبدیل شده است.
اینترنت، برای دانش آموزان به مثابه ی ابزار کمک آموزشی عمل میکند.
۴.اهمیت پژوهش
در بارهی سبک زندگی مجازی پژوهشهای بسیاری شده است[۹]،[۱۰]،[۱۱]،[۱۲] پژوهش حاضر بر آن نیست که به آثار ونتایج سوء استفاده از اینترنت توجه کند. بلکه اساس این پژوهش مبتنی بر نگاه دانشآموزان روستایی به زندگی مجازی است. با ذکر این نکته که در بسیاری از پژوهشها ممکن است روستاها چندن محل توجه نباشند. در صورتی که مشاهدات نشان میدهد روستاها نیز در امان از امواج مدرنیته نبودهاند. از همین رو ما، تحقیق خویش را بر تجربه ی زیسته ی دانش آموزان روستایی که سبک زندگی مجازی را زیست میکنند، استوار میکنیم.
۵.چارچوب نظری
سبک و شیوه زندگی، عملکردهای روزمره ای هستند که در نوع پوشش ، خوراک ، طرز کار و محیطهای مطلوب برای ملاقات با دیگران تجسم می یابند ولی این امور روزمره در پرتو ماهیت متحرک هویت شخصی به طرزی بازتابی در برابر تغییرات احتمالی، باز و پذیرا هستند[۱۳] البته تنوع انتخاب ،فردیت و آزادی عمل [۱۴] مستتر در مفهوم سبک زندگی ، عدم اطمینان را نیز به دنبال خواهد داشت [۱۵]پس سبکهای زندگی فرهنگهای زیستشده وعملشدهای هستند که افراد به وسیلهی آنها،فعالانه هویت خود را ابراز میدارند.البته این ابراز هویت در نسبت با فرهنگ مسلط فهمیده می شود [۱۶]شیوه زندگی اصطلاحی است که در فرهنگ سنتی چندان کاربردی ندارد، اما با گسترش سبک زندگی در دنیای معاصر، انسان می تواند خود را دوباره بسازد[۱۷]. از سویی، انسان امروزی و مدرن به استفاده از تکنولوژی های مختلف مدرن خو کرده و در آن مستغرق شده است اما در عین حال ورود هر یک از روشها و تکنولوژی های فوق، تغییرات بنیادینی در زندگی، احساس، تفکر، شیوه زیست و فرهنگ انسان امروزی بوجود آورده و میآورد [۱۸]اینترنت نیز، یکی از این تکنولوژیهایست که سبک زندگی انسانها را دگرگون کرده است. بهگونهای که انسان امروزی در جامعهی اطلاعاتی زندگی میکند. جامعهی اطلاعاتی مبتنی بر نوآوری فوق العاده تکنولوژیک است . مفهوم کلیدی این است که پیشرفتهای خیره کننده در پردازش ، نگهداری و انتقال اطلاعات در واقع به کاربرد تکنولوژیهای اطلاعاتی در تمامی زوایای حیات اجتماعی انجامیده است [۱۹]چنین شبکه های اطلاعاتی، مکانهای جغرافیایی را به یکدیگر پیوند می دهند و در نتیجه آثار شگفت انگیزی بر سازمان زمان و مکان دارند[۲۰] در این دنیای مجازی چیزهایی که بر روی صفحه ظاهر میشوند، فقط تصاویری نیستند که تجربه از طریق آنها منتقل میشود، بلکه به خود تجربه تبدیل میشوند.[۲۱] یکی از ویژگیهای چنین سبک زندگی مجازیای “مرکزیت خانه” است[۲۲]
۶. معرفی مکان تحقیق
شهرک سیدعنایت، روستایی از توابع بخش چغامیش شهرستان دزفول در استان خوزستان ایران است. مدرسهی دخترانه ی متوسطه ی دوم نگین که از مدارس مجتمع علامه مجلسی است، وظیفه ی آموزش دختران دبیرستانی بخش چغا میش و چغا پهن را برعهده دارد.بنابر سرشماری مرکز آمار ایران(۱۳۸۵)[۲۳]، جمعیت بخش چغامیش شهرستان دزفول در سال ۱۳۸۵ برابر با ۲۸۳۶۸ نفر بودهاست.
۷.روش تحقیق
روش تحقیق پژوهش حاضر، از نوع کیفی و پدیدارشناسی است. در روش پدیدار شناسی که به عنوان یکی از روشهای مطرح در روشهای کیفی شناخته شدهاست، ما به دنبال واکاوی مفهوم، ساختار و اساس تجربهی این پدیدهی خاص از نظر افراد هستیم. این روش مبتنی بر نگاه هایدگری- گادامری است که بیرون قرار گرفتن از پیش فهم ها را ممکن نمیداند[۲۴]. به طور کلی پدیدارشناسی می کوشد تا معانی را آن چنان که در زندگی روزمره زیسته می شوند، آشکار نماید[۲۵].در این تحقیق، ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه های عمیق فردی و باز با زمان یک ساعت تا یک ساعت و نیم بودهاست .پس از بیستمین مصاحبه، وقتی به اشباع دادهها رسیدم، مصاحبهها را متوقف کردم. در انتخاب مصاحبه شونده ها، نیز سعی بر آن بود تا دانش آموزان از روستاهای مختلف انتخاب شوند تا تجارب متفاوتی به دست دهند. مصاحبهها با ۲۰ نفر از دانشآموزان کلاسهای سوم تجربی و انسانی و در مدرسه انجام گرفته است که البته در مواردی برای تکمیل مصاحبهها از ارتباط مجازی نیز بهرهگرفتیم. پس از هر مصاحبه، با پیادهکردن متن مصاحبه بر روی کاغذ، اقدام به کدگذاری و بیرون کشیدن محورهای اصلی و فرعی نمودم. سرانجام پس از بازبینیهای مکرر و حذف موارد تکراری، ۱۵محور اصلی برای زیست در دنیای مجازی بهدستآمد که در بخش یافته ها بدان میپردازیم.
۸.یافته های تحقیق
۸-۱ وابستگی
برای بسیاری از دانش آموزانی که در این تحقیق مشارکت داشتند، اینترنت و تلفن همراه، به همدمی همیشگی تبدیل شده بود:
– “حاضرم کل روزمو بشینم پای گوشی اصن کتاب دسم نگیرم”
۸-۲احساس دنیایی دیگر
گاه دنیای مجازی با فاصله گرفتن از دنیای پیرامونی، فرد را وارد جزیرهای میکند که از دنیای عینی و ملموس، فرسنگها فاصله دارد:
– ” وقتی گوشی رومیگیرم اصن وقتو یادم میره ده ساعتم بشینم حس نمیکنم”
۸-۳برقراری ارتباط اجتماعی آسان
یکی از مهترین نیازهای اجتماعی، برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران است. دختران دانشآموز روستایی اینترنت و دنیای مجازی را مکان برقراری ارتباط اجتماعی آسان میدانند:
-” ارتباط روآسون میکنه، میتونم ازش مثبت استفاده کنم اطلاعاتم بیشترمیشه”
-“خب خیلی خوبه ارتباطات بهتر شده راحتره”
۸-۴ نقش جبرانی
برای دختران دانشآموز روستایی که کمتر اجازه بیرون رفتن دارند، دنیای مجازی به عنوان نوعی جایگزین و جبران برای ایجاد ارتباط اجتماعی، مطرح است:
-“با دوستان و خانواده همیشه تو گپ ها و گروهای مختلف در ارتباط هستیم و از حال همدیگرخبر داریم و میتونیم اتفاقات خوب رو با یکدیگر به اشتراک بگذاریم ”
۸-۵ سرگرمی
دنیای امروز را برخی جامعهی پرفراغت خواندهاند. البته راهی که بسیاری برای پر کردن چنین فراغتی مییابند، شبکههای اجتماعی اینترنتی است:
-” ما با فیسبوک، لاین، بیتالک، اینستاگرام، واتساپ و وایبر و کلا چنین برنامههایی، اوقات فراغتمون رو میگذرونیم.”
۸-۶ انجام پروژه های درسی
گرفتن نمونهسوال و انجام پروژههای تحقیقی از دیگر موارد استفاده از اینترنت است:
-“میتونیم تحقیقات درسیمون رو با اینترنت انجام بدیم ..نمونه سوال درسی بگیریم و …بیشتر جوونا و نوجوونا از این برنامه ها استفاده میکنن”
-“خب خیلی خوبه میتونیم تحقیقامو باهاش انجام بدیم. چیزای مربوط به درسمامونو بیاریم.”
– “همنیطور تحقیق درباره ی موضوعی که واسه مدرسه میخوام ، بهجای اینکه، وقت زیادی رو بزارم برای مطالعه درباره ی موضوع مورد نظرم، تو اینترنت در عرض چند دقیقه توضیحات نسبتا کاملی باز میشه و این خیلی خوبه”
۸-۷ مقرون به صرفه بودن
بسیاری از کابران اینترنتی، علت حضور همیشگی خویش در دنیای مجازی را ارزان بودن چنین فضایی میدانند. از همین روی دنیای مجازی تبدیل به جایگزینی برای راههای ارتباطی دیگر میشود:
-” تو وقت و هزینمون صرفه جویی میکنه ”
۸-۸ انتقال ساده اطلاعات
یکی از دلایل محبوبیت اینترنت در بین دانشآموزان، انتقال راحت و سادهی اطلاعات و دادههاست:
-“خب با استفاده از گوشی مثلا از همین واتساپ هزینه کم شده از طریقشم راحت میتونی عکس فیلم اهنگ بفرستی کلا به نظرم خیلی خوبه”
۸-۹ خلق دنیایی ما ورای دنیای پدر و مادر
دنیای مجازی برای نوجوانان و جوانان، جزیرههای جدیدی خلق میکند که نه تنها از دنیای والدین آنها متفاوت است، بلکه نوعی رهایی از امر و نهی خانوادگی نیز محسوب میشود:
-“میرم تو اتاق درو میبندم به مامان بابام کار ندارم، سرم تو گوشیه. راحت ترم.”
۸-۱۰ایجاد امکانی برای بیان آزاد نظر
“امروزه آدما به وسیله ی موبایل و برنامه های مختلفش و اینترنت و فیس بوک و شبکه های مجازی و… نظرات خودشون رو بیان میکنن خیلی ها رو دیدم که به وسیله ی این برنامه های چت، نظرهای خودشون رو بهتر بیان میکنن، راحت تر هستن تا رو در رو باهاشون صحبت کنی”
۸-۱۱آگاهی از اطلاعات، اخبار و ایدهها
“برنامه هایی مثل واتس آپ و وایبر و… که وجود داره و با دوستان میتونیم گروه تشکیل بدیم و نظرهای خودمون رو همگی درمورد موضوعات مختلف بیان کنیم این باعث میشه همیشه از اطلاعات و اخبار جامعه هم آگاهی داشته باشیم و برداشت و طرز فکر دوستان در باره ی مشکلات و جامعه آشنایی پیداکنیم.”
۸-۱۲ورود به دنیای افراد مختلف
” گفت و گو های اینترنتی امکان برخورد با افراد طبقات مختلف جامعه رو داره بنابراین میتونیم باهمه جور آدمی برخورد داشته باشیم و گفت و گو های اینترنتی در تحقیق در مورد موضوعی میتونه مفید باشه” .
۸-۱۳دسترسی آسان و ارزان به برنامههای کاربردی
“برنامه هایی (مثلا دیکشنری)وجود داره که با نصب کردن رو گوشی میتونم راحت تر چیزی رو که بخوام بهش برسم و این هم از نظر وقت بهم کمک میکنه هم هزینه ی کمتری داره نسب به خریدن یک کتاب ”
۸-۱۴کمک به افزایش سطح مطالعه
“مطالعه در دنیای مجازی، هزینه ی کمتری داره نسب به خریدن یک کتاب. به نظر من شاید از این جنبه درامد کتاب رو کم کنه ولی سطح مطالعه رو کم که نمیکنه بلکه بیشترهم میکنه”
۸-۱۵ نگرانی از عواقب احتمالی
دانشآموزان شرکت کننده در تحقیق، اگرچه به وابستگی خویش به دنیای مجازی، اذعاندارند. اما، در عینحال نگران پیامدهای منفی این فضا هم هستند. از نظر آنها دنیای مجازی چنین جنبههای منفی میتواند داشتهباشد:
۸-۱۵-۱ وقت کشی
یکی از جنبههای منفی دنیای مجازی، وقتگیر بودن آن است:
– “ضرراشم زیادن. وقتی کل وقتتو، میگیره نه میرسی کتابی بازکنی نه کارانجام بدی ”
۸-۱۵-۲ آسیب رساندن به سلامتی
از نظر مشارکتکنندگان تحقیق، یکی از آسیبهای دنیای مجازی، آسیبی است که به سلامت انسان وارد میشود:
-“به سلامت هم اسیب میرسونه اگه زیاد استفاده کنی چشم اسیب میبینه”
-“آلودگی های محیطی مثله سرطان و بیماری های مختلف و شیوهی غلط و نگاه غلط به زندگی رو در انسان ها به وجود میآره”.
۸-۱۵-۳ انحراف فرهنگی
یکی از نگرانیهای عمده، بحث انحراف فرهنگی است:
-“بعضی وقتا، پسرایی میبینم توفامیل دور. واقعاشرمنده میشم همش دنبال جانب منفیه این چیزان. مثلا درساشونو ول میکنن خانواده هاشون این همه زحمت میکشن بخاطرشون اونوقت اونابهترین وپیشرفته ترین گوشی دسشونه میرن سراغ برنامه هایی که بیشتر از اینکه خودشون منحرفن منحرفشون میکنه”
۸-۱۵-۴ مسایل فرهنگی
برای دخترانی که در روستا وارد دنیای مجازی میشوند، مسائل گاه رنگ و بوی دیگری دارد. دخترانی که محصور در محیط خانههاشان هستند و یکی از امتیازهای اجتماعیشان هرچه کمتر دیده شدن است، اکنون در دنیای مجازی در وضعیت متناقضی قرار میگیرند:
-“هزارتااستفاده منفی داره. بعضی افراد ازاون واسه بدبخت کردن مردم یاکسایی که باشون دشمنی دارن استفاده میکنن. مثلا عکسای همدیگه رومیگیرن پخش میکنن. مزاحم همدیگه میشن.خیلیا هستن توجامعه ی ما، به خصوص ماهاکه بچه روستایی هستیم، زیادرفت وآمدنداریم، یهومیبینی دختره که توعمرش دوسه باری نرفته بیرون، فقط درمناسبات وجشنا. عکساش پخش شدن. اونوقت انتظارداریم خونوادش چهجور برخورد بکنن؟ حتمامیگن تقصیرخود دخترس.”
۸-۱۵-۵ کم شدن روابط رو در رو
یکی دیگر از پیامدهای نگران کننده از نظر مشارکت کنندگان، آسیب زدن دنیای مجازی به ارتباطهای مستقیم و رودررو است:
-” اگه در کنار و همراه خانواده باشیم و از این شبکه ها به طور مداوم استفاده کنیم موجب دور شدن ما از خانواده میشود”
– درواقع دنیای مجازی مانع حضور فیزیکی انسان ها و افرادتوی محیطهای مختلف میشه”
۸-۱۵-۶روابط دختر و پسر
یکی دیگر از نگرانیهی موجود، نگرانی در مورد روابط دختر و پسر است:
-” بعضی از افراد از اینترنت استفاده های نامطلوب و نامشروعی میکنن که نه تنها به خودشون بلکه به جامعه آسیب وارد میکنن.”
-“بدیش هم دوست بازیای مزخرفه. بیشتر هم جوونا و نوجونا ازش استفاده میکنن .”
۸-۱۵-۷ امکان شایعهپراکنی
” شایعه پراکنی تو برنامه های چت وجود داره.”
۸-۱۵-۸مسایل خانوادگی
دختران روستایی، نسبت به دختران شهری به دلیل مشارکت فعالانهی بیشتری که در حیات زنانه دارند از جامعهپذیری بالاتری نیز برخوردارند و نگاه متفاوت و گاه همه جانبهای به مسایل زندگی خانوادگی دارند :
-“افزایش آمار طلاق، توقعات غیر منطقی تو زندگی، اعتیاد و خودکشی تو خانواده ها رو هم باعثش میشه.”
-“اگر کسی به استفاده ناصحیح از این گونه ابزار اعتیادپیدا کند بنیان خانواده اش را متزلزل میکند.”
۸-۱۵-۹اهمیت مدیریت انسان
تعدادی از مصاحبهشوندگان نظر دیگری در مورد آسیبهای شبکههای مجازی داشتند و معتقد به نقش مهم فرد در مدیریت استفاده از دنیای مجازی بودند:
“باکسایی که میگن شبکه های مجازی آسیب به خانواده ها و جامعه رو به همراه داره مخالف هستم هر برنامه و شبکه ای میتونه به طریقی آسیب برسونه چه به اعتقادات و چه به خانواده، این خود انسان ها هستن که اجازه میدن زندگیشون تحت تأثیر چه چیزایی قرار بگیره، با این شبکهها، آدم از پیشرفت های کشور های مختلف آگاهی پیدا میکنه. از اخبار جهان که به روز میشه و این نکته ی مثبتی هستش و نمیشه نادیده گرفتش و بگیم تمام شبکه های ماهوارهای مجازی آسیب رسان هستن.”
۱۵.تحلیل یافتهها و نتیجهگیری
در جامعه ی شبکه ای جدید، اطلاعات و افکار به سرعت در حال گردش و چرخش هستند. چرخشی چنان وسیع و سریع که امروزه روستا و شهر را به هم وصل میکند تا دهکدهی جهانی ابعاد مشخصتر و ملموستری بیابد. نگاهی به یافتههای برآمده از این تحقیق نشان میدهد که برای دانشآموزان روستایی نیز شبکهی اینترنت به بخشی اساسی و مهم در زندگی تبدیل شده است و سبکهای نوینی از زندگی در عرصهی سرگرمی و تحصیل و ارتباطات را به روی آنها باز میکند که جاذبهی آن گاه بهمراتب از زندگی واقعی در روستا بیشتر است و ارتباطهایی ایجاد میکند که مکان را درمینوردد و جغرافیای جدیدی را تعریف میکند. برای بسیاری از دختران روستایی، دنیای مجازی، امکانهای جدیدی عرضهمیکند که در دنیای واقعی وجود ندارند. گرچه سبک زندگی مجازی در کنار سبک زندگی روستایی، تناقضهای پیچیدهای را ایجاد میکند که گاه دشوار به نظر میآید، اما هنوز هم برای مشارکتکنندگان در تحقیق حاضر، گزینهی مناسبی به نظر میرسد. بههمین دلیل، هم به دنیای مجازی وابستهاند و با ورود بدان دنیایی جذاب و کارآمد و متفاوت را در برابر خود میبینند. دنیایی که فراتر از سنتهای پدر و مادرانشان است. دنیایی سهلالوصول که ویترین پر زرق و برقی را به آنها عرضه میکند که نیازمندیهای مختلفی را در آن میتوانند برآوردهکنند. دنیای مجازی برای این دختران هم مکانی برای پر کردن اوقات فراغت بهشمار میآید و هم ابزاری برای برطرف کردن نیازهای درسی و هم محفلی برای ایجاد ارتباط اجتماعی. مکانی که در آن اطلاعات با کمترین زحمت و هزینه جابهجا میشوند. اما نکتهی جالب توجهی که از خلال مصاحبهها به دست آمده است، این است که دانشآموزان دختر روستایی، هرچند به زندگی در دنیای مجازی خویش خو گرفتهاند، اما بنا به تربیت اجتماعی خویش و جامعهپذیری گستردهشان در محفلهای زنانه، باز هم حساسیتهای خویش را نسبت به پیامدهای سوء این پدیده نیز از دست ندادهاند. دختران جوان روستایی که در سنینی بسیار پایینتر از همتایان شهری خود، برای عهدهداری وظایف سنتی زن آمادهمی شوند، نگاه عمیقتری نیز نسبت به زندگی خانوادگی دارند. آنها نگرانند که دنیای مجازی، برای جوانان توقعات نامعقول ایجاد کند و اعتیاد به این دنیا، خانواده را متزلزل کند. به دلیل قوت و قدرت سنتها در جامعهی روستایی و اهمیت وجدان جمعی، مصاحبهشوندگان به افرادی که معتقدند استفادهی انحرافی از اینترنت دارند، به این دلیل معترضند که به زعم ایشان، تهدیدی برای جامعه محسوب میشوند. در واقع در تحلیل ایشان جمع بر فرد اولویت دارد و وجدان جمعی نباید خدشهدار شود. حتی در تحلیلهای ایشان، گاه این اصرار وجود دارد که پیامدهای منفی دنیای مجازی به افرادی دورتر از حیطهی طایفه یا فامیل نسبت دادهشود تا ساحت نزدیکان به این امر آلوده نگردد. تحقیق حاضر به عنوان قدمی کوچک در واکاوی دنیای مجازی دختران روستایی، بهدنبال رسیدن به نگاه، احساس و نگرش این دانشآموزان دختر به دنیای مجازی است. چرا که شناخت مساله به نوعی راه حل آن نیز بهشمار میرود.
۱۰.پیشنهاد تحقیق
در سطح آموزش و پرورش، این نهاد با برگزاری همایشها و کارگاههای مختلف سعی در شناساندن جنبههای مختلف دنیای مجازی کند.
در سطح مدارس، با تهیه بروشور و برگزاری جلسههای نقد و بررسی در فضای مدرسه، با هدایت همکاران رشتههای مرتبط نظیر جامعهشناسی و روانشناسی، دانشآموزان در مورد جنبههای مختلف زندگی مجازی آگاه شوند.
در سمینارها و کارگاهها از تجربهی دانشآموزان استفاده شود.
پی نوشتها
[۱] (تنهایی ، ۱۳۸۱۵ :۲۴)
[۲] Lamont‚۱۱۵۱۵۶:۳۲
[۳] Chaney,2002:4))
[۴] تامین، ۱۳۸۵: ۱۱۰) .
[۵] (کازنو، ۱۳۸۷: ۲۱۶)
[۶] (کازنو، ۱۳۸۷: ۱۵۵)
[۷](کاستلز،۱۳۸۴ :۳۱۵۸-۴۰۸)
[۸] (میردامادی ،۱۳۸۰: ۸)
[۹] معیدفر و دیگران(۱۳۸۶
[۱۰] آقابابایی و دیگران(۱۳۸۷)،
[۱۱]( شالچی،۱۳۸۷)
[۱۲] (خواجه زاده،۱۳۱۵۲)
[۱۳] (گیدنز ، ۱۳۸۸ :۱۲۰ ).
[۱۴] Wilska,2002:114)
[۱۵] (گیبینز و بوریمر، ۱۳۸۱: ۱۰۱).
[۱۶] Miles,2000:26)).
[۱۷] Rosengren,115156:265
[۱۸] (ذکایی،۱۳۸۶).
[۱۹] (وبستر،۲۰:۱۳۸۳)
[۲۰] (وبستر،۴۴:۱۳۸۳).
[۲۱] (کاستلز،۱۳۸۴،:۴۳۲).
[۲۲] (کاستلز،۱۳۸۴ :۴۶۰).
[۲۳]مرکز آمار ایران،۱۳۸۵
[۲۴] (Laverty,2003:18)
[۲۵] (چناری، ۱۳۸۷: ۱۱۶-۱۱۷).
منابع و مآخذ
الف)منابع فارسی
تامین، ملوین. (۱۳۸۵). جامعهشناسی قشربندی و نابرابریهای اجتماعی. ترجمهی عبدالحسین نیکگهر. تهران: توتیا.
تنهایی حسین، ابوالحسن. و شمسی خرمی. (۱۳۸۱۵). بررسی رابطه باورهای دینی و سبک زندگی بر اساس نظریه گافمن. پژوهش اجتماعی. دوره سوم، شماره ۶.
چناری، مهین. (۱۳۸۶). مقایسه هوسرل، هایدگر و گادامر با محک روششناسی. پژوهشهای فلسفی کلامی. شماره ۳۴.
ذکایی، محمدسعید. (۱۳۸۶). تحول الگوهای سبک زندگی جوانان در ایران. مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام. پژوهشنامه شماره ۱۱.
۵کازنو، ژان. (۱۳۸۷). جامعهشناسی وسایل ارتباط جمعی. ترجمهی باقر ساروخانی و منوچهر محسنی. تهران: انتشارات اطلاعات.
کاستلز،مانوئل.(۱۳۸۴).عصر اطلاعات: اقتصاد، جامعه و فرهنگ. ظهور جامعه شبکهای، جلد ۱، ترجمهی احمد علیقلیان و افشین خاکباز، تهران: طرح نو
۷گیبینز، جان آر. و بوریمر. (۱۳۸۱). سیاست پست مدرنیته. ترجمهی منصور انصاری. تهران: گام نو. ۸گیدنز، آنتونی. (۱۳۸۸). تجدد و تشخص. ترجمهی ناصر موفقیان. تهران: نشر نی.
معید فر، سعید، کرم حبیب پور گتابی و احمد گنجی.(۱۳۸۶). مطالعه پدیده استفاده اعتیادی از اینترنت در بین نوجوانان و جوانان (۲۵-۱۵ سال) شهر تهران،مجلهی رسانه، نسخهی فارسی، شماره۴
مرکز آمار ایران،۱۳۸۵، سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادیها بر حسب سواد.
میردامادی، مهرداد.(۱۳۸۰). فضای سایبرنتیک به مثابه فضای شهری. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران
وبستر ، فرانک. (۱۳۸۳). نظریه های جامعه اطلاعاتی . ترجمه اسماعیل قدیمی ، تهران : انتشارات قصیده سرا
ب)منابع انگلیسی
۱۳Chaney, David. (2002). Lifestyle. London and New York: Routledge. 14Lamont, Michèle. and [et al]. (115156). Cultural and moral boundaries in the United States: Structural position, geographic location, and lifestyle explanations. Poetics. Vol 24, Issue 1.
Laverty, S. M. (2003). Hermeneutic phenomenology and phenomenology: A comparison of historical and methodological considerations. International Journal of Qualitative Methods. Vol 2, No 3.
Miles, S. (2000). Youth Lifestyles in a changing world. Buckingham: Open University Press.
Rosengren, Karl. Erik. (115156). Media Effects and Beyond: Culture, Socialization and Lifestyles (Communication and Society). london: Routledge.
Wilska,Terhi_anna. (2002). Me a consumer?consumption,Identities and lifestyles in Today. Fanland. Acta Sociologica. Vol 45.
[۱] – از آنجا که من شش سال اخیر را در روستای سید عنایت و مدرسهی نگین، تدریس داشته ام، به نحوی محسوس، شاهد این تغییرات بودهام.
۳- public sphere
۴- private sphere