مطالعات جنسیت و سکسوالیتهی خاورمیانه هم در دامنه و هم در روششناسی در حال توسعه هستند. در حالی که پژوهش درمورد این مبحث افزایش مییابد، آثار اندکی به سوژهی غیربورژوایی پرداختهاند. در سکسوالیتهی صنعتی، حنان حمد تجارب مردان، زنان و کودکان طبقه کارگر در یک فضای شهری در حال صنعتی شدن را مطالعه میکند؛ که دگرگونی از اقتصاد دهقان-بنیاد به اقتصاد کارخانه-بنیاد در مصر میان دو جنگ را پررنگ میسازد. ساکنین شهر نساجی برجستهی مصر، المحله الکبرا، دگرگونی سریع و بازپیکربندی سلسله مراتبی اجتماعی را تجربه کردند. حمد با تکیه بر آرشیوهای شرکت بافندگی میسر، مصاحبههای شفاهی، سوابق دادگاه، روزنامهها، و خاطرات، فرایند شهری شدن و صنعتی شدن از دیدگاه طبقهی کارگر را ترسیم میکند، در حالی که آنها دگرگونی انگارههای اجتماعی از رفتار، سکسوالیته، هویت، و اخلاقیات عمومی را به بحث میگذارند.
زندگی عادی روزمره و تجارب کارگران صنعتی المحله، فروشندگان خیابانی، کارگران مهاجر، صنعتگران، صاحبان خانه، کودکان کارگر و روسپیها جزء جداییناپذیری از فرایند مدرنیته در مصر میان دو جنگ بودند. با آغاز به کار کارخانهی بافندگی میسر، نیروی کار المحله که در دو دستهی محلاوییه، ساکنین قدیمی شهر، یا شیرکاوییه، کارگران کارخانه که محلیها آنها را خارجی میدانستند، قرار میگرفتند برای فضاهای سلسله مراتبی شهری در رقابت بودند، در حالی که همزمان یک فرایند صنعتی شدن را همراه با هم تجربه میکردند. درست مانند سرآمدان، مصریهای طبقه کارگر اجزای جدای ناپذیری از مدرنیته مصری بودند. صنعتی شدن سریع کشور در اوایل قرن بیستم شاهد تغییرات عمدهای در تقسیم جنسی کار در ترکیب محل کار و فضاهای خانگی بود. تقاضا برای نیروی کار با فضاهای جنسیتزده روبرو شد و عرصهی زندگانی خانگی را تغییر داد، در زمانی که طبقه متوسط رو به رشد مصر خودش را در راستای نمایشهای مکانی و زمانی مدرنیته تعریف میکرد. در حالی که این لحظهی بحرانی در تاریخ مصر اغلب در راستای روایات ناسیونالیستی بازگو میشود، پژوهشهای حمد پرترهای از یک شهر را به تصویر میکشد که تغییر هنجارهای اجتماعی را تجربه میکند، تغییراتی که در پسزمینه انقلاب صنعتی اخلاقیات سنتی را در هم ریختند و با سازمان پدرسالار مستقر مقابله کردند.
نوشتههای مرتبط
سکسوالیتهی صنعتی به دو بخش تقسیم میشود. بخش اول مطالعهای درمورد تجربیات جنسیتی است که چهار فصل آن، فرایندهای مذاکرهی پیچیده و تعاملات جنسیتی درون نیروی کار و حاشیهی مرکز اقتصادی المحله را تصویر میکنند. بخش دوم در دو فصل به کاوش در سکسوالیتهی صنعتی میپردازد، که در آن سوءرفتار اجتماعی غالب درون فضای صنعتی-شهری در کنار سکس نامشروع، اقتصادهای غیر رسمی، و آشوبهای کارگری در پسزمینهی افزایش مقررات دولتی، برنامههای رفاه اجتماعی و بازپیکربندی اخلاقیات عمومی قرار میگیرد. به عنوان مثال، خاطرات فیکیر الخالی، یک مددکار و ساکن المحله، تغییر شکل شهر و مبارزات شهروندانش را توصیف میکند، در حالی که آنها با فرآیند مدرنیزاسیون که «فرامین اخلاقی، رژیمهای جنسیتی، و هویتهای طبقاتی و جمعی» را مجددا شکل میداد مقابله میکردند (ص ۲). الخالی، حامی همیشگی اقتصاد غیررسمی که به منظور رفع نیازمندیها و امیال نیروی کار المحله جوانه زد، به یکی از مأموران دولتی بدل شد که برای تنظیم آن منصوب گشتهبود. اقتصاد غیررسمی المحله که مسکن شیرکاوییه و درآمد ثابت محلاوییه را تأمین میکرد، تحت تسلط زنان بود (ص ۱۲۱). این «زنان فقیر و قدرتمند» که برخی از آنها صاحب خانه، متصدیان غذاخوری و کارگران جنسی بودند، شرکتهای «بدون اجازه دولت» را اداره میکردند، اما تقاضای محلی برای این کسب و کارها همراه با «بیمیلی زنان برای مذاکره با دولت، قدرت دولتی را به گل نشاند» (ص ۱۳۳). زنان ائتلافهایی با برجستگان محلی شکل دادند که به امید کسب حمایت، اغلب با حکومتهای محلی چانه میزدند. زنان با راهاندازی، کار کردن یا سرمایهگذاری در کسب و کارهای سرگرمی، غذا و نوشیدنی، و پانسیونها، موقعیت خود را در سطح محلی تقویت کردند. آنها به نقطهی تماس اصلی برای مهاجران روستایی-شهری که به دنبال خدمات ارزان و اشتغال بالقوه بودند بدل شدند.
تقاضا برای کار زنان در طول اعتصابات کارگری افزایش یافت. نیروی کار با تفکیک جنسیتی که اغلب مایه عزت و احترام طبقه کارگر بود، همچنان که مردان و زنان مجرد فضاهای یکسانی را اشغال میکردند به باد انتقاد گرفته شد. این فرایند در محلهای اقامتی مشترک عمیقتر از همه جا بود. زنان متمکن، کارگران کارخانهی زن و مرد مجرد، و کودکان کارگر در این فضاها زندگی میکردند. به این ترتیب، این فضاها به عرصهی تجربیات جنسی بدل شدند. با افزایش مهاجرت روستایی-شهری، هزاران نفر از ساکنان حومه دیدند که در المحله با آداب و رسوم شهری وفق مییابند و راه خود را در میان هنجارهای جنسیتی خارجی مییابند. با این حال، حمد مهاجرت روستایی-شهری را به عنوان یک فرایند یک طرفه نمایش میدهد. او نمیتواند تأثیر ارزشها و رسوم روستایی بر تجربه شهری را توصیف کند. ارزشهای رقیب در مکالمات پیرامون عزت و احترام عمومی در مصر میان دو جنگ نمود مییافتند. حمد میتوانست بحث خود را با تفصیل در مورد افزایش نظارت بر سکسوالیتهی زنان طبقهی پایین از سوی محلاوییه، و موشکافی اخلاقیات و رفتار اجتماعی شیرکاوییه پیچیدهتر کند.
سکسوالیتهی صنعتی برای دانشجوی دوره کارشناسی ارشد یا یک سمینار فارغالتحصیلی درمورد تاریخ اجتماعی مصر مدرن نوشته شده است. این خردهتاریخ از المحله، شامل مجموعهای از آثار روششناسانه و نظری در مورد جنسیت، طبقه کارگر و روند تاریخمندی است. حمد یک شکاف مهم در درک تاریخی ما از مرکز شهری در حال صنعتی شدن در خاورمیانه را پر میکند.
آدرس متن اصلی:
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0891243217719859