یوسفی، علی(۱۳۸۳)، کاوش (آشنایی بین قومی در ایران)، ۱۳۸۳، وزارت کشور دفتر امور اجتماعی و شوراها
«کاوش» عنوان سلسله مقالات پژوهشی دفتر امور اجتماعی وزارت کشور در دروان دولت اصلاحات است که در آن به ارائه مقالاتی درباره چالشها و مسائل پیش روی اجتماعی ایران میپردازد. « عدالت قومی و هویت ملی» عنوان دومین شماره سلسله مقالات پژوهشی دفتر امور اجتماعی است که با تلاش وزارت کشور منتشر شدهاست؛ نویسنده و محقق آن نیز دکتر علی یوسفی است که در آن مسائلی با محوریت قومیتها مورد توجه قرار گرفته است
نوشتههای مرتبط
نویسنده این اثر یادآور میشود که، عدالت قومی یکی از معیارهای مشروعیتبخش نظام سیاسی است و نظامهایی که گرفتار تولید و بازتولید نابرابری در جامعه هستند، نمیتوانند از مشروعیت یا مقبولیتی مستمر برخوردار باشند. بدین جهت آگاهی از قضاوت شهروندان در مورد منصفانه بودن عملکرد نظام سیاسی دارای اهمیت است. در مطالعه تطبیقی اقوام که با هدف شناخت رابطه هویتهای قومی و ملی در ایران صورت گرفتهاست. احساس عدالت اجتماعی در نزد هشت قوم عمده کشور مورد مطالعه و سنجش قرار گرفته است.
این کتاب متشکل از مجموعهای از جداول است که بر اساس نمرات و نتایج حاصل از پرسشنامههای پروژه مربوطه شکل گرفتهاند و در قالب این مجموعه و با تحلیل و توصیفی مختصری انتشار یافتهاست. هر مقاله بخش کتاب دارای چکیده، مقدمه، تعاریف و نتایج است. و در ۱۶۲ صفحه ارائه شدهاست.
موارد مورد توجه در دومین مجموعه مقالات «کاوش» به شرح زیر است:
1. عام گرایی در بین اقوام ایرانی
2. روابط بین شخصی در بین اقوام ایرانی
3. احساس عدالت قومی در ایران
4. احساس عدالت اجتماعی در بین اقوام ایرانی
5. رابطه بین احساس هویت قومی و ملی در ایران
6. طبقهبندی اجتماعی اقوام در ایران (تحلیل ثانویه یک تحقیق قومی)
7. مقدمهای بر تدوین سیاستهای قومی در ایران ( رویکردها و تجارب)
8. مقایسه و طبقه بندی اقوام ایرانی از لحاظ گرایش به فرهنگ قومی و ملی