انسان شناسی و فزهنگ
انسان شناسی، علمی ترین رشته علوم انسانی و انسانی ترین رشته در علوم است.

پرده از راز کوچه‌ها بردار!

برداشتی عمیق از میراث فرهنگی در جریان گردشگری محله‌محور

فراغت در فرهنگ ایرانی مبتنی بر غایت‌محوری، پرهیز از ابتذال و آسیب‌رسانی به ارزش‌های اصیل ملی و دینی است. در این دیدمان ظهور کلیۀ اشکال فراغتی از جمله گردشگری بر محوریت مباحث مذکور صورت می‌پذیرد. یکی از اشکال نوپای گردشگری در ایران، گردشگری محله‌محور است که در آن بازدید از جاذبه‌ها و گشت‌وگذار در محدودۀ مرزهای یک محله صورت می‌پذیرد. این شاخه از گردشگری به دلیل ارائۀ تجربۀ اصیل، امکان مشارکت مستقیم ساکنین، احیاء فضا و میراث فراموش شدۀ شهری مورد استقبال گروه‌های میزبان، میهمان و همچنین سیاستگذاران حوزۀ گردشگری واقع شده است.

در حالی که عده‌ای بر این عقیده‌اند گردشگری محله‌محور را می‌توان از تصدی سیاستگذاری‌های کلان و میانی دولتی به طور کامل رهانید، عده‌ای بر این باورند که این عقیده می‌تواند با خطایی پر‌مخاطره همراه باشد. به بیانی دیگر التقاط فرهنگی، آسیب‌رسانی به میراث ملموس، ناتوانی در انتقال ارزش‌های میراثی به گردشگران و فاصله گرفتن از الگوهای رفتاری اصیل و در یک کلام «دست‌اندازی سطحی به میراث ارزشمند» می‌تواند از نتایج تأسف‌بار و احتمالی برگزاری گردشگری محله‌محور به دور از هر گونه مداخله یا دست کم نظارت نهاد‌های مطروحه باشند. در کشاکش نظریات ناهمسو آنچه که به روشنی قابل درک است، آن است که پایداری این شاخه از گردشگری در صورت تحدید در دایرۀ مداخلات نهاد‌های دولتی یا قرارگیری صرف در حوزۀ اختیارات فردی و غیرسامان‌یافته نمی‌تواند به نحوی مطلوب محقق شود.

علاوه بر اهمیت حفاظت اصولی و آگاهانه از میراث ملی، باید توجه داشت که فرهنگ غنی ما ایرانیان آینۀ تمام نمای اعتقادات، ارزش‌ها و جایگاه والای انسانی است که می‌توان از آن در عرصه‌های متعددی از قبیل سبک زندگی، سبک تربیتی و حتی عوامل برخاسته از فراغت از جمله گردشگری استفاده کرد. غفلت از این ظرفیت بی‌نظیر زمینه را برای کمرنگ کردن ارزش‌های والای انسانی در زیست اجتماعی فراهم می‌آورد. از این‌رو است که در کلیۀ شاخه‌های گردشگری از جمله گردشگری محله‌محور، مخاطرۀ کمرنگ شدن ارزش‌ها و نفوذ الگوهای رفتاری معارض و به طور کلی دست‌اندازی سطحی به میراث ارزشمند ملی به دغدغه‌ای برای سیاستگذاران و صاحبنظران این حوزه بدل شده است.

ژرفانگری در گردشگری محله محور

گردشگری محله محور، با تاکید بر تعاملات اصیل انسانی، ارتباط مستقیم بشر با میراث فرهنگی، حفظ میراث ملی و توزیع عادلانه مواهب گردشگری میان ذینفعان، ظرفیت قابل توجهی را برای جذب شمار زیادی از گردشگران دارد و مانند سایر شاخه‌های گردشگری، تضمین پایداری محیطی و حفظ اصول فرهنگی از خلال آن دارای اهمیت بسیاری است. برای تحقق پایداری این حوزه، ضروری است که با اتخاذ رویکردی جامع مشارکت فعال جوامع محلی، حفاظت از محیط زیست و توسعه اقتصادی مسئولانه در هم تنیده شوند. بدین منظور راهبردهای زیر پیشنهاد می‌شوند:

تعریف دقیق و غنی از محتوای فرهنگی محله‌گردی: این مسأله سنگ بنای یک تجربه اصیل و ماندگار است. گردشگری محله محور نباید به سطحی‌ترین لایه‌های جذابیت‌های بصری محدود شود. بلکه، باید با کندوکاو در تاریخچه، آداب و رسوم، هنرهای بومی، صنایع دستی، داستان‌ها و روایت‌های شفاهی ساکنان، جوهرۀ منحصربه‌فرد هر محله را آشکار سازد. این امر مستلزم همکاری نزدیک با پژوهشگران محلی، هنرمندان، فعالان اجتماعی و خود ساکنان است تا گنجینه‌های پنهان فرهنگی کشف و به شیوه‌ای جذاب و قابل دسترس برای گردشگران روایت شوند.

تدوین منشور اخلاقی و رفتاری جامع نیز نقشی حیاتی را در تضمین مسئولیت‌پذیری و پایداری گردشگری محله محور ایفا می‌کند. این منشور، به مثابۀ نقشه راهی روشن، چارچوبی اخلاقی را برای تمامی ذینفعان از برگزارکنندگان تورها و رویدادها گرفته تا گردشگران و ساکنان محلی تعیین می‌کند. گفتنی است هدف از تدوین این منشور نباید ایجاد محدودیت‌های دست‌وپاگیر و غیرمنطقی باشد، بلکه باید در راستای ارتقاء کیفیت تجارب گردشگری و تضمین حفظ محیط زیست است. پایبندی به چنین اصولی، نه تنها از بروز تنش‌های احتمالی میان گردشگران و جامعه محلی جلوگیری می‌کند، بلکه به تقویت حس تعلق و مشارکت ساکنان در توسعه گردشگری محله خود نیز می‌انجامد

به علاوه استقرار سازوکار نظام‌مند برای نظارت و ارزیابی مستمر محله‌گردی، امری اجتناب‌ناپذیر برای حفاظت از جاذبه‌های گردشگری در برابر آسیب‌های احتمالی است. تدقیق راهبردهای نظارتی، امکان ارزیابی دقیق عملکرد برگزارکنندگان رویدادها و تورها را فراهم آورده و زمینه‌های بهبود مستمر را شناسایی می‌کند. در نهایت، آموزش و توانمندسازی تمامی ذینفعان، را می‌توان از دیگر گام‌های کلید موفقیت و پایداری بلندمدت گردشگری محله محور دانست.