فصلنامه «فرهنگ مردم ایران» که به عنوان یک فصلنامه تخصصی و موضوعی در حوزه فرهنگ مردم در واحد فرهنگ مردم مرکز تحقیقات صدا و سیما انتشار مییابد؛ سی و هفتمین شماره خود را مربوط به دوره زمانی تابستان ۱۳۹۳ در ۱۸۶ صفحه منتشر کرد…
در سخن نخست این شماره آمده است: «هر نظام فکری و سازه اجتماعی و سیاسی متأثر از برداشتی خاص از انسان است. تصور انسانِ فطرتاً پاک و سالم یا انسان ذاتاً شرور، به دو نوع نظام فکری و سیاسی و اجتماعی منجر خواهد شد. بر همین اساس، درک و شناخت نظامهای فکری و اجتماعی نیازمند مطالعه مبانی انسانشناختی آن است. مطالعه انفسی در گذشته نیز مطرح بوده است، اما آن را در قالب مطالعات کیهانشناسی یا آفاقی مورد توجه قرار میدادند. در آن نگاه، تلاش برای یافتن جایگاه مناسب انسان در نظام کیهانی مورد نظر بود، اما در عصر جدید نگاه به انسان از اهمیت بیشتری برخوردار شده است؛ بخشی از این اهمیت به واسطه تأثیرات سوژه یا فاعلمحور بودن دوره نوگرایی است و برخی نیز به این دلیل است که مطالعات دیگر پیرامون آفاق و نظامات اجتماعی تابعی از درک مفهوم و جایگاه انسان است. به عبارت دیگر، مبانی انسانشناختی از آن رو ضرورت دارد که مطالعات دیگر نیز از سوی انسان صورت میگیرد و بر همین اساس هرگونه مطالعهای درباره انسان، به نوعی، مطالعهای فرهنگمحور است؛ به این معنا که انسان ضمن آنکه بهطور طبیعی و نظری قابل مطالعه است، از نظر تاریخی و فرهنگی و قومنگارانه نیز باید مورد توجه قرار گیرد. چنین مطالعهای معرفت علمی در مورد انسان را ارتقا میبخشد و میتواند شیوههای زندگی گروههای انسانی و قومی را بررسی و تبیین کند. هدف این مطالعات، اغلب دریافت الگوهای برساخت فرهنگی درون یک گروه برای اجرای سیاستهای فرهنگی است.
نوشتههای مرتبط
این شماره از فصلنامه «فرهنگ مردم ایران»، با ارائه مقالههایی در سه محور، تلاش کرده است گام سازندهای در مسیر شناخت گروههای فرهنگی بردارد؛ در بخش «فرهنگ عمومی در رسانه»، مقالههای «مفهومشناسی شیوه زندگی در تمدن غربی و اسلامی» و «رویکرد آموزشی رسانه به ترافیک»؛ در بخش «قومنگاری در رسانه»، مقالههای «خاستگاه، تاریخ و فرهنگ لکها» و «آداب مجالس ترحیم در فرهنگ مردم»؛ در بخش «قابلیتهای نمایشی فولکلور در رسانه» مقالههای «گونهشناسی ادبیات شفاهی کودکان؛ مطالعه موردی کرمانشاه»، «پسیکودرام در بازیهای نمایشی زنانه»، «جنبههای تبدیل افسانه به نمایش رادیویی؛ نمایش پسر و غول بیابان» و «ویژگیهای دراماتیک افسانه ننه ماهی؛ روایت بوشهر» چنین رسالتی را برعهده دارند. امید است مجموعه پیشرو، سوژهها و محتوای لازم را برای تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونیِ مناسب، در اختیار برنامهسازان قرار دهد»(ص،۱۰-۹).
فهرست مقالات این شماره به ترتیب عناوین زیر است:
سخن نخست/ سردبیر/۹
– تطبیق مفهوم شناسی«شیوه زندگی» در تمدن غربی و تمدن اسلامی/ دکتر حسین خانی/ ۱۱
– رویکرد آموزشی رسانه به ترافیک/علی آنیزاده، صدیقه آنیزاده/ ۳۷
– خاستگاه، تاریخ و فرهنگ لکها/ دکتر معصومه ابراهیمی/ ۶۱
– آداب مجالس ترحیم در فرهنگ مردم/ سید علیرضا هاشمی/۸۳
– گونه شناسی ادبیات شفاهی کودکان کرمانشاه/ مریم السادات میر حیدری، پریسا سعیدی/ ۱۰۵
– پسیکودرام در بازیهای نمایشی زنانه/ ناهید جهازی
– جنبههای تبدیل افسانه به نمایش رادیویی؛ نمایش پسر و غول بیابان/ میترا خواجهیان/ ۱۴۳
– ویژگیهای افسانه ننه ماهی؛ روایت بوشهر/ اشرف سلطانینیا/۱۵۷
– چکیده انگلیسی/سید مسعود موسوی/۱۷۹
ایمیل نویسنده:400hashemi@gmail.com
وبلاگ نویسنده: http://400hashemi.blogfa.com